For mange er størrelsen på kameraet avgjørende. For stort og tungt, betyr gjerne at det blir lite brukt. Men de små systemkameraene kan komme til unnsetning. De er som regel et speilreflekskamera pakket inn i en mindre innpakning.
Som Olympus lille PEN E-PL9. Et virkelig kompakt systemkamera, som lett får plass i en veske eller sekk. Med en vekt på drøye 300 gram, merker man ikke at man har det med.
Kameraet passer godt for dem som trenger et raskt og kompakt kamera, med utskiftbar optikk og god bildekvalitet. Helst mye bedre enn kvaliteten man kan få fra mobilen.
Det lille PEN-kameraet fyller alle disse kravene. Det er basert på det litt større Olympus E-M10 Mark III, og har de samme tekniske egenskapene, bare uten den elektroniske søkeren som stikker opp på toppen av OMD-kameraet.
Dermed er det blant de minste systemkameraene i markedet, og betydelig mindre enn et speilreflekskamera. PL9 er bare litt større enn Canon EOS M100, men er et mer avansert alternativ som er mer lik det større EOS M6.
Olympus har tross det ikke spart på mye i PL9. Her får man både 4K-videoopptak, opptil 8,6 bilder/s på serieopptak, en velprøvd 16 megapiksler bildebrikke, og en vippbar pekeskjerm. Som kan vippes 90 grader opp hvis man vil senke kameraet ned for et annet perspektiv, eller 180 grader rundt for selfies.
Flere farger
Det har også en integrert bildestabilisator, men ikke femaksers som i OMD-kameraet, men med kompensasjon i tre akser ned til 3,5 eksponeringstrinn. PEN-kameraet leveres med en kompakt 14-42mm zoom, som tilsvarer 28-84mm, og det finnes i sort, hvitt og beige.
Kameraet har ikke mange knapper man må passe på. Et programhjul og et innstillingshjul på toppen, og en håndfull knapper på baksiden, er alt. De er litt i minste laget for store fingre, men de fleste innstillingsvalgene kan gjøres på pekeskjermen.
Som vanlig har kameraet Olympus fine utvalg av såkalte Art Filters, ikke ulikt Instagram-filtre, men de er flere – over 30, og mer anvendelige her.
Les testen av perfekte feriekameraer her!
Videoklipp
Det finnes både en blitssko her, og en innebygget blits. Den kan vippes opp for mykere blitslys, og er litt kraftigere enn blitsen i OMD-kameraet. En praktisk detalj, er muligheten for å bruke blitsen som trigger og fjernstyring av andre blitser.
Ellers er de vanlige innstillingsvalgene for eksponering, lysmåling, blender, lukker og ISO-følsomhet på plass, og PL9 har også Olympus Advanced Photo Mode.
Der velger man mer spesialiserte funksjoner, som multieksponering, Live Composite, HDR, fokusstabling (bracketing) for større fokusdybde på makrobilder, linjekorrigering og mange flere.
Det har også videoopptak i 4K, og muligheten for å velge videoklipp i 1, 2 4 eller 8 sekunders sekvenser, som man limer sammen til en sammenhengende video etterpå.
I motsetning til tidligere PEN-modeller, har PL9 både Wifi og Bluetooth-overføring av bilder. Med Bluetooth på kan kameraet være kontinuerlig tilkoblet mobilen, slik at man kan se på mobilen bare ved å åpne Olympus-appen og velge overføring av bilder.
Les hvorfor Olympus Tough TG-5 er det beste vanntette allværskameraet.
Letthåndterlig og kjapt
Det lille kameraet ligger godt i hånden, og er et utmerket reisekamera, men også perfekt for gatefotografering.
Med Olympus store utvalg av objektiver, finnes det alltid et som passer til oppgaven. For eksempel det kompakte og lette M.Zuiko 12mm f2 til landskap, M.Zuiko 17mm f1.8 til gate- og reisefotografering, og det superbe M.Zuiko 45mm f1.8 til portretter.
Bruk 2x faktor for bildevinkel tilsvarende 24 x 36 mm småbildefomat: 24, 34 og 90mm.
Det har samme fokussystem som OMD EM10 III, med 121 fokuspunkter og skuddhastighet opptil 8,6 bilder/s, med fokus på første bilde. Med kontinuerlig autofokus synker skuddhastigheten til 4,8 bilder/s.
Les tester av Olympus’ objektiver her.
Bildekvalitet
Med den samme bildebrikken som vi har testet i andre Olympus-kameraer, forventer vi meget fin bildekvalitet med god skarphet og Olympus tiltalende fargebalanse.
PL9 skuffer ikke. Det eneste vi har å utsette av vesentlig art, er at bildestøy dukker opp tidligere enn på nyere bildebrikker.
Fra 800 ISO dukker svak kornstøy opp i mørke deler av bildene. Den øker ved 1600 ISO og fra 3200 ISO er kornstøyen ganske grov, og veldig synlig. Jeg vil si at grensen går ved 1600 ISO, hvis man ikke skyter råfiler for støyfjerning i etterbehandling. Men altså, opptil 1600 er det ikke noe problem å fotografere, uansett lysforhold.
Les hvorfor Olympus PEN-F er et av våre favorittkameraer.
Som OMD EM10 III, er det også her noen begrensninger i bildedynamikk. Det vises på bildene som utvaskede høylys i motiver med mye kontrast, men mellomtoner og skygger ser veldig bra ut her.
Kameraet leverer fremragende skarphet og en nydelig fargegjengivelse, som egner seg like godt til landskap som portretter. Kameraets bildeprosessering gjør en utmerket jobb med alle motiver, og PL9 ligger ikke noe tilbake for andre kompakte systemkameraer i denne klassen.
Konklusjon
Olympus PEN E-PL9 er et av de stiligste, og samtidig mest anvendelige systemkameraene under 10.000 kr. Det leverer på bildekvalitet, skuddtakt og autofokus, og kombinerer attraktive bildesinnstillinger som kunstfiltre, Live Composite og filmklipp – med 4K-video og enkel betjening. Et kamera som skal egne seg både for nybegynneren og viderekomne, må være enkelt å bruke, men ikke ribbet for funksjoner. De kravene oppfyller Olympus til fulle.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser