TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
BLACK WEEK - 70% RABATT PÅ LB+

: Olympus PEN E-PL2 vs Panasonic Lumix GF2

Det beste av to verdener

Barnesykdommene er fjernet. Bildekvaliteten er bedre enn noensinne, og prisene har falt. Nå er det på tide å vurdere et hybridkamera.

Av / 10.03.11 - 15:42
Olympus PEN E-PL2 vs Panasonic Lumix GF2

Av gammel vane og kanskje uvitenhet, virker det som folk flest fremdeles foretrekker speilreflekskameraer. Ikke noe galt i det. Skal man ha kjapp fokus, et betjeningsvennlig grep og lykkes med bildene i alle tenkelige situasjoner, er det ikke mye som slår et speilreflekskamera. Men de er store, til dels relativt tunge, og mangler bærbarheten til et kompaktkamera.

Til gjengjeld mangler kompaktkameraene bildekvaliteten til et speilreflekskamera. Særlig i lite lys, hvor de bittesmå bildebrikkene i kompakter fremkaller mye bildestøy. Et spennende alternativ er de såkalte hybridkameraene. Små systemkameraer med utskiftbar optikk og bildekvalitet på linje med et godt speilreflekskamera.
Hybridkameraer er relativt nytt, men på kort tid har Samsung, Sony, Olympus og Panasonic klart å lansere flere modeller av arten. Mens Canon og Nikon holder stødig kurs med speilreflekskameraer.

HD-video og utskiftbar optikk
Begrensningene tidligere versjoner av hybridkameraene hadde, er i ferd med å forsvinne helt. Dagens generasjon har fullt fungerende HD-video og utvalget av optikk er økende. Funksjonsnivået er like høyt som på de fleste speilreflekser, i noen tilfeller høyere, og i motsetning til mange speilreflekskameraer har siste generasjon hybrider kjapp og stillegående autofokus. Også under videoopptak.

Panasonic Lumix GF2
Begge kameraene i denne testen hører til den siste generasjonen speilløse systemkameraer – hybridkameraer. Panasonic Lumix GF2 etterfølger GF1, men i stedet for bare å oppdatere GF1, har de skjelet til Sonys NEX-kameraer, og fjernet de fleste knappene og lagt nesten alle innstillinger i menyer på berøringsskjermen. Som alle Lumix G-modeller, får man bildestabilisator bare på utvalgte objektiver, som har integrert optisk bildestabilisator. GF2 har full 1080 HD-video, og leveres i sett med enten en 14-42 mm zoom, eller som her, en 14 mm (tilsvarende 28 mm vidvinkel). Hvilket gjør kameraet veldig kompakt, og blant de minste speilløse hybridkameraene.

Olympus PEN E-PL2
Olympus nye PEN E-PL2 er ikke mye større, men vårt testkamera er levert med en Olympus 14-42 mm zoom, som er større enn 14 mm-eren GF2 leveres med. Olympus har for øvrig krympet objektivet og spart 25 prosent av volumet til den forrige 14-42 mm zoomen de tidligere leverte med PEN-kameraene. Den nye 14-42 mm mk II har fått stillegående og betydelig kjappere autofokus enn forgjengeren. PEN E-PL2 er basert på forgjengeren E-PL1, men i et nytt design og med flere forbedringer. Som alle Olympus PEN-kameraer, har også E-PL2 integrert bildestabilisator i kameraet, som eliminerer behovet for stabilisator i objektivet.

Annonse

Likt og ulikt
Kameraene er basert på den samme teknikken, men betjening, bildeprosessering og funksjoner skiller dem til dels. Dermed er det ikke opplagt at begge passer de samme brukerne. For ordens skyld, vi byttet objektiver mellom kameraene, slik at vi eliminerte optikkens innflytelse i vurderingen av den tekniske ytelsen til selve kameraet.

Oppsummering Panasonic vs Olympus

Test av Olympus PEN E-PL2 vs Panasonic Lumix GF2

Hvilket man skal velge av Panasonic Lumix GF2 og Olympus PEN E-PL2, kommer an på hvilke kvaliteter som er viktigst.

Les hele testen

Panasonic Lumix GF2

To skritt frem, ett tilbake

Forbedringene er ikke like synlige som ulempene på Panasonics minste. Men det forhindrer ikke at dette er et strålende kamera.

Høy bildekvalitet, skarp optikk Svært bra HD-video Meget god pekeskjerm Solid kvalitet
Færre funksjoner enn forgjengeren Mangler integrert bildestabilisator 300 bilders batteritid
Les hele testen

Olympus PEN E-PL2

Verdig oppfølger

Olympus har løst det største problemet forgjengeren hadde. Og skapt et meget attraktivt kamera som har alt man trenger.

Meget høy bildekvalitet Skarptegnende optikk Stillegående og kjapp fokus
Skjermen er blek i sollys 290 bilders batteritid Middels bra kvalitetsfølelse
Les hele testen
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fire trådløse mikrofoner som gir deg proffe videoer

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme