TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Nikon Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct

Mørkets fyrste

Nikons ekstremt lyssterke 58mm er det dyreste objektivet vi har testet, og kanskje det aller beste.

Av / 27.12.19 - 12:35
Nikon Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct

Lyd & Bilde mener

  • Ekstrem skarphet, ekstrem lysstyrke, ekstrem kvalitet.
  • Stort, tungt og dyrt. Kun manuell fokus og ingen bildestabilisator.

Den fantastiske lysstyrken gjør det nesten mulig å se i mørket, for med f0.95 som største blender, er Nikons massive 58mm Noct, et ekstrem objektiv som er perfekt i lite lys.

Det er slett ikke et objektiv for hvem som helst. Prislappen setter en klar begrensning for det, men tross det, klarer ikke Nikon å dekke etterspørselen etter det lyssterke objektivet.

Ser man på testbildene, er det lett skjønne, for makan til skarphet har vi sjelden sett. Det to kilo tunge objektivet, leverer skarphet i en klasse for seg, på stort sett alle blendere, og viser hvorfor det er så dyrt.

Så lyssterke objektiver er ikke veldig vanlig. Leicas er kanskje den best kjente produsenten med så ekstreme objektiver, og deres Noctilux-M 50mm f0,95 ASPH er bare marginalt billigere enn Nikons 58mm f0.95 Noct.

Det sier litt om hvor kompleks konstruksjonen er, når Nikon-objektivet koster mer enn Leicas.

Annonse
Nikon Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct 1
En temmelig skarpladet kamerarigg.

Med blender 0,95, kan fotografen ikke bare vinne mer lys i mørket, men også isolere motivet på en måte som knapt er mulig med f2,0, og skaffe seg kreative effekter i bildene, som bare en ekstremt smal skarphetsdybde kan gi.

Ulempene kommer i form av synlig vignettering, og et begrenset skarphetsområde, blant annet. Men det skal vi komme tilbake til.

2 kilo med dyrt glass

Nikon Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct 2
Noct-logoen forteller om vanvittig lysstyrke.

Nikkor Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct, som Nikon kaller det, er temmelig digert for et normalobjektiv. Det skyldes en avansert konstruksjon med svært mye glass. Det må til for å korrigere den optiske ytelsen mulig, spesielt siden objektiver har så ekstrem lysstyrke.

Innvendig i det 15 cm lange og 10 cm brede objektivet, sitter det 17 (!) linseelementer. Tre av dem er asfæriske, fire av dem med korrigert lysspredning, og sammen med de 10 andre er elementene satt sammen i 10 grupper. Nikon har også brukt Fluroin og Arneo belegg, i tillegg til Nano-belegget på glassflatene, for å holde støv og vanndråper borte, og redusere faren for strølys, gjenskinn og ghosting.

Nikon Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct 3
Displayet kan vise avstand eller blenderverdi.

Objektivet som tar 82mm filtre, leveres med en solblender i metall som skrus fast, og et roterbart stativfeste integrert. Det har ikke innebygget optisk bildestabilisator, med Nikon Z6 og Z7 har femaksers stabilisator integrert, som fungerer utmerket på så korte brennvidder som dette.

Det er derimot værtettet og svært solid bygget, noe ikke bare vekten hinter om, men fokusringen er silkemyk og presis, og det finnes ikke noe slakk noe sted på objektivet.

Nikon Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct 4
Objektivet kommer i egen koffert.

Manuell fokus

Som for ordens skyld, er et helmanuelt objektiv. Manuell fokus fra 50 cm som er nærgrensen (1:4,9x), og avstanden er markert på fokusringen. Avstand kan også vises på det lille displayet på objektivet, og man kan skifte til blendervisning når man ønsker. Blender kan også velges med den elektromagnetiske funksjonsringen på objektivet. Det finnes også en funksjonsknapp, Fn, som kan programmeres til en av hele 21 ulike funksjoner.

Nikon Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct 5
Programmerbar funksjonsknapp.

Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct leveres i en vanntett og støtsikker plastkoffert, med et par ekstra plasser for kamera eller objektiver.

Helt rå skarphet

Man kan få noen helt unike bilder med en objektiv som dette. Den ekstremt smale skarphetsdybden gir deg muligheter få andre objektiver kan, og gjør Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct til et veldig effektfullt og godt egnet portrettobjektiv. Blant annet.

Vekten er faktisk den største ulempen og gjør det klumpete objektivet og et Nikon Z7, til en litt ubalansert kamerarigg. Selv om det er fullt mulig å skyte håndholdt ned til 1/30s, så jeg meg ofte etter noe å støtte meg eller objektivet på. Spesielt fordi den smale skarphetsdybden gjør det enda viktigere å holde kameraet støtt. Det skal utrolig lite bevegelse til, før bildet blir uskarpt på f0,95, fordi man har bare få millimetere å gå på.

Der skarpheten treffer perfekt, blir det til gjengjeld sylskarpt. Helt vanvittig skarpt rett og slett. Fokus-peaking i kameraet hjelper selvsagt, men bruk gjerne et stativ for å sikre 100 prosent skarphet. Blender man til f2 eller mer, får man også mer å gå på. Da forsvinner også vignetteringen som er veldig synlig på f0,95, men også helt opptil f1,8, hvor den i praksis er marginal.

Nikon Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct 6
Effektfull bokeh på f0,95 med ekstremt smal skarphetsdybde.

Skarpheten er sentrert rundt midten av bildeflaten på f0,95, hvor hjørnene er merkbart uskarpe, men også det jevnes ut allerede ved f1,8, og fra f2,8 er skarpheten fenomenal, og på sitt aller mest ekstreme fra f4, til f16 hvor diffraksjon demper litt av skarpheten og transmisjonen.

Objektivet har også svært god kontroll på kromatisk feilbrytning, og blant de beste vi har testet på coma og sfærisk aberrasjon, men kan i noen situasjoner, være følsom for strølys i enkelte vinkler. Selv med solblender på.

Det tegner også smørmyke bakgrunner (bokeh) på full blender, egentlig fra f2 og ned, og kombinert med den sinnsyke skarpheten objektivet er i stand til, er det ikke noe som er i nærheten av å skape de bildene en 58mm f0.95 S Noct kan.

Videofotografer skal merke seg at det er noe fokuspusting her, men mest fra nærgrensen på 50 cm til de første par meterne, og mellom f.eks. fem meter og uendelig er den mindre synlig.

Konklusjon

Nikon Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct er både det dyreste og (på mange måter) det beste objektivet vi har testet. Skarpheten er enestående for brennvidden, det uskarpe området det peneste vi har sett, og tenker man ikke vekt og størrelse, er det en nytelse å fotografere med. Den mekaniske kvaliteten er på høyde med det beste vi har sett fra Leica, det samme kan man også si om prisen, men det gjenspeiles også i den tekniske ytelsen til Noct-objektivet.

Nikon Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct 7
Nikon-objektivet kan gi deg bilder du ikke får med andre objektiver.
Karakter
Nikon Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct
High End
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fire trådløse mikrofoner som gir deg proffe videoer

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme