En skikkelig telezoom er gull verdt når man skal ut å fotografere dyrelivet i naturen. Som alle naturfotografer vet, er det grenser for hvor nært man kan komme levende dyr i naturen. Et 85mm portrettobjektiv, rekker ikke langt nok.
Man må i nærheten av 300-400mm, selv om man noen ganger kan klare seg fint med en 200mm. Eller en 70-200mm zoom, som er veldig populær, også blant naturfotografer. Men når det heller ikke er nok, kommer de mer ekstreme telezoomene inn. Dessverre betyr det også høy pris og høy vekt, særlig hvis man også ønsker skikkelig lysstyrke.
Det siste får man ikke i Nikkor Z 180-600mm f5.6-6.3 VR, men man får en relativt rimelig telezoom, som ikke veier mye, og er lett å dra med seg på tur. Den dekker et større område enn Nikons 100-400mm f4.5-5.6 VR S, og koster mye mindre.
Begge er laget for Nikons speilløse fullformatkameraer i Z-serien, men kan også brukes med Z-kameraer som har APS-C bildebrikke. Det vil jeg ikke anbefale, for da faller lysstyrken for mye.
Balansert zoom
Siden zoomen har en lysstyrke på f5.6-6.3 – opptil f36 i den andre enden – er det ikke perfekt for de naturbildene man tar i skumringen. Da må man betydelig opp i ISO-følsomhet, og noen ganger bruke lengre lukkertider og sette kamera og objektiv på et stativ. Den innebyggede 5,5-trinns bildestabilisatoren hjelper, også på panoreringer i naturen, og jeg fikk mange skarpe bilder med håndholdt panorering.
Med en vekt over 2 kg og en lengde over 30 cm, er det ingen liten zoom. Men den er godt balansert. Det er ikke noe problem å rekke over den store zoomingen og samtidig låse fokus med en av funksjonsknappene. Objektivet utvider seg heller ikke når man zoomer ut eller inn.
Den ene innstillingsringen kan brukes som blenderring, men har ikke markerte klikkstopp.
Fokusområdet kan begrenses til 6 meter og uendelig, ellers er nærgrensen 1,3 meter.
Objektivet er værtettet, og er bygget opp med 25 linseelementer i 17 grupper. Seks av dem er ED-elementer, som reduserer kromafeil. Frontelementet er belagt fluorbelegg, sånn at det skal være enkelt å tørke av.
Man kan sette på en 2,0x telekonverter og øke rekkevidden til 1200 mm, eller til 840 mm med en 1,4x telekonverter. Da faller også lysstyrken tilsvarende.
Det sitter en kjapp og responsiv fokusmotor på innsiden, som er stillegående, og kan overstyres manuelt når man ønsker det.
Den optiske ytelsen er meget god for et objektiv av denne typen. Det er svært lite fortegning og lysfall – vignettering – i hjørnene er moderat på full åpning. Men forvent ikke den samme skarpheten som i en 70-200mm f2.8, og slett ikke på nivå med en Plena Z 135mm f1.8. Det er nesten for mye forlangt for en telezoom i denne klassen.
Objektivet er på sitt skarpeste fra f5.6 til f8 opp til 300mm, og mellom f6 og f8 på 300mm. Skarpheten faller i hjørnene fra 300mm og oppover til 600mm, hvor den er på sitt beste på f8. Diffraksjon setter inn allerede på f16 her, og skarpheten på f32 er moderat. Det er svært lite kromatisk feilbrytning uansett blender og brennvidde, og objektivet skaper fin bokeh-effekt som isolerer motivet fra bakgrunnen.
Konklusjon
Nikkor Z 180-600mm f5.6-6.3 VR er et utmerket objektiv til formålet. Det er godt egnet til natur, sport og dyreliv, så lenge det er nok lys. Kan man leve med moderat lysstyrke, får man både god optisk ytelse, og svært god rekkevidde for pengene. Med muligheten for å bruke telekonverter når man ønsker, utvides bruksområdet, men samtidig krever det mer lys.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser