TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Nikon Nikkor Z 14-30mm f4 S

Rettlinjet og skarp Nikon-zoom

Nikons første vidvinkelzoom koster litt, men er forbausende skarp.

Av / 20.06.19 - 13:50
Nikon Nikkor Z 14-30mm f4 S

Lyd & Bilde mener

  • Svært lite fortegning, høy skarphet, kontrast og oppløsning. Kompakt og lett med værtetting.
  • Kostbar og mangler bildestabilisator.

Året etter at Nikon lanserte sitt speilløse kamerasystem, begynner utvalget av objektiv å øke. Så langt har de holdt seg til den annonserte planen for nylanseringer, og blant de nyeste, er denne kompakte vidvinkelzoomen.

Vi har sett den før, men da bare som en prototype. Den kompakte Nikkor Z 14-30mm med lysstyrke f4, er beregnet for landskap, arkitektur, reise og gatefoto, og størrelsen og vekten balanserer godt på et Nikon Z7.

Objektivet er skreddersydd for Nikons brede fullformat objektivfatning, og leveres med solblender. Det er også værtettet, slik at det tåler å brukes til landskapsfotografering, også når det regner, og det har så flatt frontelement at man kan bruke 82 mm filtre på objektivet.

Det mangler blenderring og optisk bildestablisator, men funksjonsringen bak zoomringen, kan programmeres til blant annet å fungere som blenderring. Objektiver er av teleskoptypen, hvilket vil si at man må vri zoomringen fra låseposisjon for at det skal fungere.

Nikon forteller at 14-30-en har fire ED- og fire asfæriske elementer og Nikons Nano Crystal linsebelegg for å dempe strølys, reflekser og redusere kromatisk brytning.

Annonse
Nikon Nikkor Z 14-30mm f4 S 1
Nikon-objektivet er relativt kompakt for en 14-30mm zoom. Foto: Lasse Svendsen

Funksjonsring

Objektivet er ganske hendig. Det pakker lite i bagen, og selv med zoomen ute, er det betydelig mindre klumpete enn Nikkor AF-S 14-24mm for Nikons speilreflekskameraer. Det er også litt kortere enn Nikkor Z 24-70mm f4.

Nikon har valgt bort blenderring på Z-objektivene, men fokusringen kan som nevnt programmeres som blenderring, eller f.eks. eksponeringskompensasjon.

Når man zoomer med objektiver som ikke har innvendig zoom, oppstår gjerne et vakuum. Det kan faktisk høres som en mild bris når man zoomer inn eller ut. I noen tilfeller kjenner man motstand som gjør zoomingen tregere. Det er luften som komprimeres når den forlater objektiver. Nikon-objektivet er ikke særlig plaget av det, og man kan endre brennvidde ganske raskt uten treghet.

Det har heller ikke merkbar fokuspusting, altså at brennvidden endrer seg når objektivet fokuserer. På et Z7 var autofokusen rask og presis, men man kan såvidt høre den svake summingen av steppermotoren (STM-autofokus), når objektivet fokuserer.

Ytelse

Med så bred vidvinkel som 14mm, er det duket for problemer. Vignettering på full blenderåpning, kraftig fortegning, og dårlig hjørneskarphet, er det vanligste.

Men fortegningen er knapt synlig. Ikke på 14mm, ikke på 30mm heller. Hvilket vitner om at Nikon-zoomen er meget godt korrigert. Det er derimot synlig, men ikke sjenerende vignettering (lystap) i hjørnene på 14mm og full blenderåpning, men den blir marginal fra f5,6. Da er også skarpheten på sitt jevneste, og oppløsningen på sitt høyeste. I hvert fall til f11, hvor diffraksjon demper skarpheten noe.

Fra 20 til 30mm er objektivet så nær perfekt som man kan komme med en vidvinkelzoom. Her er skarpheten på sitt høyeste, og vignettering på det nærmeste eliminert.

Nikon Nikkor Z 14-30mm f4 S 2
30mm brennvidde. Foto: Lasse Svendsen

Bildene fra 14-30-en viste at objektivet har god kontroll på strølys, det er ingen synlig komaeeffekt eller store astigmatiske avvik. Heller ingen kromatisk feilbrytning av betydning. Ikke engang på 14mm på full åpning.

Nikon Nikkor Z 14-30mm f4 S 3
14mm brennvidde. Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Nikons første vidvinkelzoom til Z-kameraene, er relativt kostbar til å ha en lysstyrke på ‘bare’ f4, men det er optisk sett helt i toppsjiktet, og det er kompakt, lett og værtettet. Hvis man ikke vil vente til 2020 på den kommende Nikkor Z 14-24mm f2.8 – som garantert blir enda dyrere, er Nikkor Z 14-30mm f4 et opplagt valg for f.eks. landskapsfotografer med et Nikon Z.

Karakter
Nikon Nikkor Z 14-30mm f4 S
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme

Kan DJI slå GoPro?