Noen ganger kan det lønne seg å fokusere på det man er best til. Nikon for eksempel, lager – stort sett – glimrende speilreflekskameraer, og holder seg til det. Det er ikke så viktig virker det som, at markedet for speilreflekser har hatt en nedadgående kurve ganske lenge. Nikon blir ved sin lest.
Det er ikke så dumt for oss forbrukere, selv om aksjonærene kanskje er av en annen oppfatning.
For Nikons speilreflekser er gjennomført gode, fra den billigste i 3000-serien, til den svinedyre D5. De lager ikke så verst optikk heller, selv deres billige normalzoomer i kjip plast, leverer god bildekvalitet. Så konklusjonen er, man er ganske sikker på at man får fine bilder om man velger et Nikon-kamera. Men hvilket?
Les også: Slik velger du riktig kamera.
Den rimelige D3400 passer fint for nybegynneren, eller den som bare skal ha et lite, lett og enkelt kamera. Litt mer penger i skålen, og det åpnes for det mer avanserte D5600 for mer krevende fotografer, og for enda mer penger kan man vurdere et av fullformatkameraene. Eller vår favoritt blant alle Nikon-kameraene: D500.
Det er dessverre dyrere enn de to andre jeg nevnte, men nå finnes det endelig et alternativ som gir deg nesten alle de samme egenskapene som D500 har. Til mye mindre penger.
Nikon D7500 har den samme 20,9 megapiksler bildebrikken som D500 har, men litt færre fokuspunkter – 51 mot 153 fokuspunkter – og litt lavere skuddtakt på åtte bilder/s.
Den vippbare pekeskjermen har lavere oppløsning og kameraet har én, ikke to kortplasser, ellers er mye av det viktigste det samme på D7500. Som 4K-video med mikrofon- og hodetelefonkontakt, og et værtettet kamerahus, med programmerbare knapper.
Så dette er et kamera for viderekomne, selv om det også kan brukes av nybegynnere. Selve kamerahuset, er mindre enn D500, men ellers er det ganske likt. Bortsett fra at pekepinnen som D500, ikke ble med over på D7500, fant jeg ikke mye å utsette på ergonomien. Litt ergerlig er det, for pekepinnen fungerer mye bedre når man flytter rundt på fokuspunkter i søkeren, enn fireveisknappen på baksiden.
Kameraet har én ting D500 ikke har, nemlig innebygget blits. Den er ikke bare kjekk å ha, men kan også brukes som trigger til en eller flere av Nikons trådløse blitser.
4K-egenskaper
Når man skal skyte videoopptak, beskjærer kameraet utsnittet så brennvidden må ganges med 1,5. Som vi vet er det en fordel med tele, men en ulempe med vidvinkelobjektiver. For en 28mm vidvinkel tilsvarer 42mm flipper fra fra stillbilder til 4K-video.
4K-video betyr 3840 x 2160 punkters oppløsning, med 30, 25 eller 24 fps bildefrekvens, og kameraet gir deg kontroll over blenderverdien mens opptaket går. Du kan også fokusere der du vil med pekefingeren på den vippbare skjermen, mens opptaket går.
Det har også en generisk flat videoprofil for de som skal sette sammen klipp med nøytrale profiler.
Hastighet
Kameraet er merkbart raskere enn forgjengeren, og blant de aller raskeste speilrefleksene. Bortsett fra på live view, der nøler autofokusen når den blir bedt om å følge bevegelige motiver. Bruk heller søkeren på actionbilder.
Da holder kameraets 3D-fokus godt følge med motivet, og skuddtakten på åtte bps sørger for at de aller fleste bildene blir sylskarpe. Du kan holde det gående i opp til 100 bilder i serie, eller cirka halvparten om du lagrer i råformat (14-bit lossless). Det er faktisk meget bra for et kamera som ikke er bygget for sport.
Her er det ikke 153 fokuspunkter og 99 krysspunkter som i D500, men 51, og 15 av fokuspunktene er kryssensorer som er mer følsomme. Her finnes det også finjustering av autofokusen, slik at man kan kalibere autofokusen til ulike objektiver. Da unngår man at et objektiv bakfokuserer for eksempel, altså at den borteste høyet blir skarpt. Ikke det nærmeste.
Kameraet har de samme 180.000 fargefølsomme lysmålesensorene som D500, og det gir kameraet fremragende fargegjengivelse med nesten perfekte eksponeringer hver gang.
Brukervennlighet
Selv om kameraet har bare en kortplass, er den UHS-II-tilpasset slik at man kan bruke de raskeste SD-kortene på markedet. Det hjelper ikke bare bufferen på serieopptak, men også når man tar opp 4K-film med 144 Mbps datastrøm. Som gir langt større filstørrelser enn HD-video.
Batterikapasiteten er langt bedre enn på speilløse systemkameraer, og er oppgitt til 950 eksponeringer per lading. I praksis kan du regne med minst 200–300 eksponeringer per lading. Vel å merke hvis ikke den oppfellbare blitsen brukes mye.
Kamerahuset er mindre og lettere enn D500. Men værtettet og det har fått et godt håndgrep, og som vanlig for et Nikon speilreflekskamera, bortimot upåklagelig ergonomi. Hvis man har eid et Nikon-kamera tidligere, er ikke bruksanvisningen det første man trenger. For alle andre er det godt å vite at det ikke kreves rare tilvenningen før man kontroll på det viktigste.
Søkeren er relativt stor, med 0,94 % forstørrelse og viser hele bildeflaten. Man kan legge rutenett over hvis man vil, for å gjøre det enda enklere å komponere bildene.
Kameraet har Wifi-overføring av bilder og video, men også Nikons Snapbridge med Bluetooth, slik at man kan overføre bilder til mobilen mens man fotograferer. Ikke bare etterpå.
Hva med Nikon D500?
Med så mange like spesifikasjoner, kan det være vanskelig å velge. D500 eller D7500? Prisen vil nok spille en avgjørende rolle, fordi D500 er flere tusenlapper dyrere enn D7500. Selv med Nikons Nikkor 18-140mm zoom, blir D7500 betydelig rimeligere.
De ekstra pengene kjøper deg enda bedre batteritid, større søker og bedre pekeskjerm, to ekstra bilder per sekunds skuddtakt – og større bildebuffer. Sånt er viktigst for de som tar mye actionbilder, gjerne i lange serier.
Det dyrere kameraet har også den praktiske styrepinnen bak, men den viktigste grunnen til å velge D500, er større fokusområde dekket av tre ganger så mange fokuspunkter. Det gir kameraet bedre egenskaper i krevende situasjoner, og det gjør D500 til det beste kameraet for proffene som virkelig krever maks uttelling på sport- og actionfotografering.
Sammenlignbar bildekvalitet
Kameraet er så godt som identisk på bildekvalitet, som D500. Det betyr sylskarpe actionbilder upåklagelig eksponeringspresisjon. Men også bildedynamikk i den aller øverste klassen. Bildefiler på høy ISO, har også minimalt med bildestøy, og D7500 er bedre enn Canon EOS 80D i akkurat denne disiplinen.
Aller best er bildedynamikken som beholder detaljgjengivelsen i mørke partier, og fargegjengivelsen som er fremragende også på høye ISO-verdier.
For selv bilder tatt med 6400 ISO i lite lys, har så lite kornstøy at det ikke er nødvendig å finne fram støvbørsten i etterbehandling av bildene. Selv ikke 12800 ISO – hvor de fleste kameraer introduserer synlig grums, viser noe mer enn fin kornstøy, og du kan uten problem skyte på 25600. Uten plagsom fargestøy.
Det blir ikke ille før ved virkelig høye ISO-verdier – over 51200 – for da blir det veldig grumsete og bildene blir vanskelig å redde i etterbehandling. 1,64M ISO? Glem det.
Kameraets fargegjengivelse er blant det mest nøytrale du kan finne, med spesielt fine hudtoner som resultat. Utmerket på portretter altså. Et Sony a6500 gir hudtoner et rødlig preg, bare til sammenligning.
Sammenlignet med forgjengeren Nikon D7200, er det først og fremst brukervennligheten, skuddhastighet og ikke minst fokushastighet, som er de store fremskrittene på D7500. Sammenlignet med den nærmeste konkurrenten fra Canon, EOS 80D, skiller det veldig lite av vesentlig art, for bildekvaliteten og ytelsen er nesten lik. Men Canon-kameraet har ikke 4K-video.
Den nærmeste konkurrenten er faktisk Sony a6500. Som kombinerer 11 bps skuddtakt i serie opp til 300 bilder (100 råfiler), med 425 fokuspunkter og lynrask autofokus. Og, 4K-video. Men det er faktisk enda dyrere enn D7500.
Konklusjon
Nikon D7500 er kanskje det beste speilreflekskameraet ikke bare for amatører, men også for viderekomne – og særlig for de som fotograferer mye sport eller action. De raskeste alternativene finner man blant de speilløse systemkameraene fra Sony og Olympus. Men de har ikke det samme enorme utvalget av tilbehør som objektiver som Nikon har, og dårligere egenskaper på høy ISO i lite lys. Så for de som er ute etter å bytte et aldrende Nikon-kamera med et som er raskere og bedre, er D7500 er opplagt valg.
Så dette er et kamera for viderekomne, selv om det også kan brukes av nybegynnere.
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser