Nikon har sjelden bommet på brukervennlighet. De har bransjens kanskje beste lysmålesystem, men de kommer ofte sent med innovative løsninger som ikke er direkte relatert til fotografering. Konservative som de er, tok det vinter og vår før de klarte å bygge trådløs funksjonalitet inn et speilreflekskamera.
Men nå har etterfølgeren til det vellykkede D5200 endelig fått Wifi for trådløs overføring av bilder. Ikke nok med det, kameraet har også fått GPS-tagging som merker hvor bildene er tatt.
Nikon D5300 er deres nest rimeligste speilrefleks, med Canon EOS 700D, Pentax K-50 og Sony a6000, som de nærmeste konkurrentene med bildebrikke i APS-C-format. De helt store endringene har Nikon ikke gjort med D5300. I bunn og grunn er det samme kamera som forgjengeren, med 5 bilder/s skuddtakt, 39-punkts autofokus, 1080/50p HD-video – med råfiler fra HMDI, og 24 Mp bildebrikke.
Bortsett fra integreringen av Wifi og GPS, er de mest vesentlige forbedringene at Nikon har fjernet lavpassfilteret fra bildebrikken for bedre detaljskarphet, en større 8 cm vribar skjerm med 1 Mp oppløsning har fått plass bak, og man kan endelig ta opp video i 50p (progressivt) for jevnere filmvisning.
Endelig trådløst
Ellers er det bare små kosmetiske endringer, som et litt mindre og lettere kamerahus, men det er verdt å merke seg at batteritiden er økt til respektable 600 bilder per lading.
Kameraets 39-punkts autofokus kan du sette opp selv, ved å legge fokuspunktene der du vil ha dem i motivet, og du får en hjelpemeny som guider deg til betydningen av nær sagt alle funksjoner. Legg til en oversiktlig plassering av knapper, med unntak for serieopptak og selvutløser, og det er tydelig at Nikon har hatt amatører i tanken når de laget D5300. Du kan til og med velge selv hvordan skjermvisningen skal se ut, med blant annet en praktisk grafisk fremstilling av innstillingsvalgene.
Men når de først klarer å integrere Wifi i kameraet, har de merkelig nok ikke klart å få hverken NFC eller QR-kode inn i kameraet. Noe som ville gjort det såre enkelt å koble opp en mobil eller nettbrett, for trådløs overføring av bilder. Det finnes heller ingen Wifi-knapp som starter Wifi, det må du programmere selv til en funksjonsknapp på siden av kameraet, så helt vellykket er ikke gjennomføringen av Wifi i D5300.
Når man bruker kamerat merker man raskt at Nikon har holdt på en stund. Med noen unntak, er knapper og ratt fornuftig plassert, og et trykk på i-knappen ved siden av søkeren, gir deg tilgang til en lang rekke funksjoner, som du raskt kan endre med fireveisknappen ved siden av skjermen. Den optiske søkeren er lys og skarp, men liten, og når man filmer eller fotograferer med skjermvisning (live view), er det synlig forsinkelse på skjermen.
I live view er også autofokusen treg, på grensen til irriterende treg, og kameraet klarer ikke å følge bevegelige motiver. Det går bedre når man bruker søkeren, men lagring – særlig av rå- og jpeg-filer samtidig, låser kameraet i flere sekunder før du kan ta neste bilde. Skuffende, men bra for konkurrentene som med Canon EOS 700D, Olympus OMD EM10 – og ikke minst Sony a6000, banker D5300 på fart.
Bildekvalitet
Vårt testkamera ble levert med en Nikkor 70-200mm f4 telezoom, og det nye Nikkor 18-140mm f4,5-5,6 (tils. 27-210mm). En zoom med større rekkevidde enn 18-55mm, som koster 7.000 kr sammen med D5300.
Med den nye Nikkor 18-140mm f4,5-5,6, fyker prisen opp i 9.500 kr, det samme som det mer påkostede og bedre D7100 med Nikkor 18-105mm f4,5-5,6. Det skiller dog lite og ingenting mellom de i bildekvalitet, for du får strøkne råfiler som har mye rom for etterbehandling, fra begge kameraene.
Bildedynamikken er fremragende med svært høy detaljskarphet, og meget god, mettet fargegjengivelse. D5300 står ikke noe tilbake for konkurrentene i disse disiplinene. Heller ikke på kontrollen av bildestøy. På 1600 og 3200 ISO, er det ikke noe tema, kornstøy blir først synlig ved 6400 ISO, men 12800 og 25600 ISO bør brukes med forsiktighet.
I praksis betyr det at man kan sette kameraet på fullautomatikk og la det ta seg av bildebrikkens lysfølsomhet, uten å bekymre seg for bildestøy.
Nikons største problem med D5300, er at konkurrenter som Sony og Olympus, har kjørt fra dem på implementeringen av Wifi, skudd – og fokushastighet – og tatt dem igjen på brukervennlighet. Uten at de er dyrere kameraer av den grunn. Når det er sagt, mener vi at D5300 er et av de beste speilrefleksene for nybegynnere og amatører med ambisjoner, men vi hadde forventet oss mer av etterfølgeren til D5200.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser