Enten du er friluftsperson, en ihuga ekstremsportsutøver, eller rett og slett foto- og videoentusiast, så gjør du lurt i å ha et kompakt actionkamera i sekken. Kameraet kan festes overalt, og det kommer til i trange kriker og kroker som større kameraer bare kan glemme. Skal du dessuten filme i omgivelser med raske vendinger og lite forutsigbarhet, så håndterer actionkameraene dette i større grad, så man slipper flikking og geléeffekter som følge av en treg rullende lukker.
Vi elsket GoPro Hero6 Black. Tenk et videokamera i lommeformat, med mulighet for åtte ganger saktefilm (240 fps) i Full HD-kvalitet. Da kan du virkelig studere detaljene i livets bråkjappe vendinger!
Den viktigste funksjonen var likevel at man endelig kunne filme i 4K Ultra HD-kvalitet i 50 og 60 bilderammer i sekundet. Bildekvaliteten på Hero6 Black var bedre enn på forgjengeren, spesielt med tanke på kontrast og skygger. Ankepunktet mot var batteritiden, og prisen på 5.400 kroner ved lansering var drøyt.
Det nye flaggskipet Hero7 Black har samme valg for videokvalitet, og er som forgjengeren vanntett ned til 5 meter uten undervannshus. Forskjellen ligger i forbedret bildestabilisering helt opp til 4K/60p og dessuten mulighet for direktestrømming til YouTube. Og en lavere lanseringspris.
Brukervennlig
Formen og vekten er som før, og selv om menysystemet på berøringsskjermen er oppusset, vil GoPro-brukere kjenne seg igjen. Sveip ovenfra og ned for systeminnstillinger, fra høyre mot venstre for velge mellom video, foto, tidsintervall og seriebilder. Trykk lett på skjermen for å velge oppløsning, perspektiv, Low Light og bildestabilisering. Her kan du også aktivisere ProTune, som gir en rekke manuelle kamerainnstillinger.
Begrenset batteri
Batterikapasiteten er dessverre den samme som i Hero6: rundt tre kvarter med filming i 4K 50/60 fps, mens 1080/50p gir rundt 80-90 minutter. Det er ikke all verden, da er det fint at reservebatteri bare koster 250 kroner, så man kan fylle opp lommene med friske batterier. Og at kameraet funker med ekstern strøm, via USB-C.
Tilbehørskongen
Det var en tid da “alle” lagde actionkameraer. Men GoPro har utkonkurrert alle sammen. Ikke nødvendigvis fordi GoPro alltid var så mye bedre – vi har opp igjennom tiden testet flere konkurrenter med bedre videokvalitet. Det er tilbehøret ingen har klart å konkurrere med. Uansett hva slags behov du har, og hvor du skal feste kameraet, så finnes det GoPro-tilbehør som gjør det mulig. Brystfeste, håndfeste, hjelmfeste, selfiestang eller til og med GoPro-hundesele, listen fortsetter.
Superstabil video
Hero6 Black hadde, med unntak av kanskje Sony FDR-X3000R, den beste videokvaliteten blant actionkameraer. Men med kun digital bildestabilisering hvor Sonys er optisk, var den biten ikke helt på høyde.
Hero7 Black er det første GoPro-kameraet med videostabilisering i 4K/50-60p. Og videostabiliseringen har nå blitt så bra, at den fint kan sammenlignes med optiske alternativer. Nedover en humpete vei blir videostrømmen så jevn, at man nesten skulle tro at kameraet satt på en gimbal – eller slingrebøyle, om du foretrekker norsk. Litt linjeflimmer på skarpe objekter kan dukke opp, men det er lite og ikke noe man tenker over. Den eneste merkbare ulempen er at bildet blir 10 prosent beskåret, så man får ikke helt piksel-for-piksel 4K-oppløsning. Men det er nært nok.
GoPro Hero6 Black (venstre) mot Hero7 Black (høyre), 2,7K 50 fps med elektronisk bildestabilisering. Video: Geir Gråbein Nordby
Setter vi ned oppløsningen til 1440/50p kan Hero7 Black direkte sammenlignes med forgjengeren, da tilbyr begge kameraene stabilisering. Hero6 Black stabiliserer en del, men slettes ikke like mye som det nye flaggskipet. GoPro kaller den nye teknologien Hypersmooth, og det skjønner vi. Det er virkelig hyperjevnt! Det er bare profesjonelle videoprodusenter som vil føle behov for en ekstern gimbal. Heller ikke i etterbehandling i Adobe Premiere Pro klarte vi å få til like god stabilisering.
GoPro Hero6 Black (venstre) mot Hero7 Black (høyre), 4K 50 fps. Her har vi forsøkt å stabilisere Hero6 Black i etterbehandling, med Warp Stabilizer i Adobe Premiere Pro CC. Video: Geir Gråbein Nordby
Fra mørkt til lyst
En annen forbedring er at kameraet lynraskt justerer fra mørke til lyse omgivelser. Her var forgjengeren allerede meget god, men Hero7 Black er virkelig uovertruffen. Straks vi førte kameraet mot et vindu i dagslys, så dimmet blenderen seg akkurat på riktig tidspunkt. Da vi rettet kameraet tilbake inn mot rommet, var blenderen åpnet, og lyset fra rommet slapp inn. Lynraskt!
GoPro Hero6 Black (venstre) mot Hero7 Black (høyre), 4K 50 fps. Veksling mellom mørke og lyse omgivelser. Video: Geir Gråbein Nordby
Kameraet har, som sin forgjenger, en Low Light-funksjon som automatisk setter ned bildetakten i mørke omgivelser, for å redusere støy. Dette kan komme godt med, men kan bli noe ustabilt om du skal filme en scene med raske vekslinger mellom mye og lite lys. Da bør funksjonen skrus av.
Ellers lik videokvalitet
Videokvaliteten ellers er helt lik forgjengeren. Det betyr også at både stillbilder, Burst- og Time Lapse-fotografering er identisk med forgjengeren. Som er meget bra.
Lineært perspektiv
Til slutt skal det nevnes en kul funksjon, som har eksistert siden Hero5 Black, men som man gjerne glemmer å ta med. Nemlig at man kan sette perspektivet (POV) til lineært. Actionkameraer har nemlig en ganske ekstrem vidvinkel for å få med seg omgivelsene, som gir nesten fiskeøyeperspektiv. Setter man til Linear, så korrigeres horisont og vertikale linjer, og gir et helt vanlig perspektiv på utsnittet. Kult!
Konklusjon
Med Hero7 Black har GoPro tatt et allerede meget godt actionkamera og gitt det få, men viktige forbedringer. Som elektronisk bildestabilisering helt opp til 4K/50-60p, og selve stabiliseringen er mye jevnere enn før. Den kan nå sammenlignes med optiske alternativer, som om kameraet skulle vært montert på en gimbal. Kameraet justerer seg dessuten raskere enn noensinne fra mørke til lyse omgivelser.
Ellers er videokvaliteten meget god som alltid, og vi vil derfor på det varmeste anbefale Hero7 Black. Du kan gå for rimeligere modeller, men da går du også glipp av mye.
GoPro Hero6 Black (venstre) mot Hero7 Black (høyre), 4K 50 fps. Hero6 har ikke bildestabilisering i 50 fps, så den er uten. Hero7 Black er derimot med. Video: Geir Gråbein Nordby
GoPro Hero6 Black (venstre) mot Hero7 Black (høyre), 2,7K 50 fps. Begge kameraene er filmet i portrettmodus. Video: Geir Gråbein Nordby
GoPro Hero7 Black, tidsintervall. Time Lapse er gjort med 30X hastighet i kameraet, deretter økt med ytterligere 10X i Adobe Premiere Pro CC. Syv timer presenteres dermed i en 90 sekunders video. Video: Geir Gråbein Nordby
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser