Det begynner å bli en stund siden jeg sist testet et GoPro Hero-kamera. Både Hero9 og Hero10 fløy forbi meg uten at jeg rakk å teste dem. Det siste var dermed Hero8 Black i 2019, hvor nyheten var at kamerafestet var innfelt i bunnen av kameraet. Bare å vippe ut, så slipper man det eksterne universalhuset som tidligere var nødvendig for å feste kameraet til et av de mange stativene og festene som finnes.
Hero11 Black – trenger du det?
Det skjer tilsynelatende lite fra generasjon til generasjon. Ofte går det på noen små funksjonelle forskjeller, og noen minimale forbedringer på bildekvaliteten. Og det skal sies, at når jeg tar frem mitt Hero7 Black, det nyeste kameraet jeg selv eier, så er bildekvaliteten fortsatt helt grei, etter dagens standard. Batteriet holder en begredelig time, men det gjør det også i de nyere versjonene. Inkludert det nyeste Hero11, som jeg her har for hånden.
Tilsynelatende veldig lik forgjengeren
Hero11 er kliss likt det forrige Hero10 utenpå, de er begge vanntette uten behov for eksternt undervannshus, og ser man på videooppløsningene på begge, ser det ut som at lite har skjedd. Begge klarer 5,3K oppløsning inntil 60 fps, og 2,7K inntil 240 fps for å lage saktefilm.
Men i hjertet av Hero11 Black sitter en helt ny bildebrikke. Der hvor de tidligere generasjonene har en 4:3-brikke, er den nyeste i stedet av typen 8:7. Det kan virke snodig. Men det skal vise seg å være en gigantisk genistrek!
Oppløsningen er nå på hele 5120 x 4648 piksler, som betyr at selv høyden har mer enn nok piksler til å dekke lengden på 4K video.
Låst horisont
Og her blir det interessant. Fra og med Hero9 har GoPro-kameraene kunnet låse horisonten i vatret posisjon – selv om man skulle finne på å snu kameraet opp ned, og dreie det rundt 360 grader. Veldig kult, og supernyttig i situasjoner hvor du ikke har full kontroll over kameraets posisjon. Noe som nok gjelder ganske ofte for action-entusiaster!
Kompromisset med låst horisont er at pikselantallet på kortsiden av brikken bestemmer bildeoppløsningen. Når kameraet tiltes 90 grader til høyde format, så skal nemlig likevel horisonten vises, vel, horisontalt. Og da vil pikseltallet i kameraets høyde begrense skjermoppløsningen i bredden.
Hero9 og Hero10 har begge marginalt flere vertikale piksler (4192) enn det som trengs horisontalt på en 4K-skjerm. Men det er slettes ikke alltid man ønsker å benytte kameraets fulle ultravidvinkelperspektiv, som er ganske ekstremt på GoPro-kameraene. Løsningen da blir å beskjære bildet for å gi et mer lineært perspektiv, noe som går utover pikseloppløsningen. Dermed får du ikke ekte 4K likevel.
De ekstra pikslene i høyden på Hero11 gjør at bildet kan beskjæres til et lineært utsnitt, og likevel servere tett på ekte 4K video som sluttresultat.
Og det funker! Drei kameraet rundt mens du filmer med Horizon Lock aktivert, og det er som om kameraet aldri har beveget seg en eneste grad. Dette funker med oppløsninger helt opptil 5,3K/24-30fps, eller 4K/50-60fps, og gir et flott og skarpt bilde.
Mer moro med 8:7
En genistrek med å kunne filme i 8:7-format med hele bildebrikken i bruk, er at man i redigering kan bestemme hvilket bildeformat man vil eksportere i. Enten det er 4:3, 16:9, eller hva med en vertikal film til Instagram?
Det er ikke minst superpraktisk for vloggere som skal eksportere en film til flere videodelingstjenester med ulike størrelsesformater på videoene. Kjør ut 16:9 til YouTube og 9:16 til Instagram, Facebook og TikTok. En tilnærmet kvadratisk bildebrikke synes dermed å være fremtiden innen vlogging, spør du meg.
HyperView ultravidvinkel
Nytt er også en enda mer ekstrem vidvinkel på Hero11. GoPro-kameraene har nemlig vanlig vidvinkel, og så har de SuperView. Med forgjengerne betød dette å bruke hele sin 4:3 brikke til å fange bildet. Deretter strekkes sidekantene av bildet utover til å fylle en 16:9 bilderute. Resultatet blir en mye videre vinkel.
GoPro Hero11 Black trenger ikke å benytte hele bildebrikken for å gi SuperView-utsnitt. Til det formålet har kameraet derimot fått HyperView. En enda mer ekstrem vidvinkel! Den fanger virkelig mye av omgivelsene, men ser samtidig temmelig forvrengt og merkelig ut. Det er kult i korte sekvenser, men jeg ville ikke laget en hel actionfilm i dette formatet.
Velg utsnitt etter opptak
En funksjon som er på vei i en oppdatering, er muligheten for å filme i 8:7-format, og deretter velge i GoPros Quik-app hvilket “digitalt objektiv” du ønsker å benytte i etterkant. Om du ønsker vidvinkel, SuperView, HyperView eller lineært utsnitt, trenger du ikke lenger bestemme deg for på forhånd.
Valgt brennvidde er nemlig bare virtuell, da kameraet beskjærer og kompenserer mot fortegning digitalt. Derfor er det egentlig unødvendig at man skal måtte låse opptaket til én spesifikk brennvidde. Sånn kan man spare masse tid på forberedelser i forkant! Kompromisset er at du må filme i maksimalt 30 fps. Dette forventer jeg blir bedre med neste års Hero12, som nesten helt sikkert får en ny og kraftigere prosessor, og bør kunne doble bildefrekvensen.
At bildestabiliseringen på Hero11 Black er digital og ikke optisk, holder slettes ikke kameraet tilbake. Video: Geir Gråbein Nordby
Bildestabilisering
Enda bedre bildestabilisering har kameraet også fått, med HyperSmooth 5.0. Den større brikken har mange flere vertikale piksler å flytte på, og dermed stabilisere videoen enda mer uten å gå på bekostning av bildeoppløsningen.
Velg HyperSmooth for omtrent samme stabilisering som vi kjenner fra tidligere årganger, bare med høyere oppløsning i bildet fordi du ikke trenger å beskjære like mye. Eller få enda jevnere bilder med HyperSmooth Boost. Denne beskjærer litt mer for å stabilisere enda bedre, og bildet blir ikke fullt så skarpt. Verdt å tenke på.
Derfor finnes et særdeles kult kompromiss, i form av Auto Boost. Denne gir superstabil video kun når det trengs. Sykler du bortover en vei, og plutselig treffer en dump, så vil Boost-funksjonen aktiveres, for deretter å dra seg sakte tilbake til fullt utsnitt igjen. Beskjæringen er relativt beskjeden, så du vil neppe legge merke til det når det skjer, annet enn at videoen fremstår som enda mer stabil ved plutselige rystelser.
10-bit farger – endelig!
Den siste, men ikke minst viktige, nyheten å nevne er at Hero11 endelig har fått 10-bits fargerom! Profesjonelle filmskapere har ropt etter dette lenge, fordi det gir flere muligheter i etterproduksjon.
Med 8-bits fargerom har hver farge 256 nivåer. Med 10-bit kan du firedoble dette til 1024. Det gjør at man kan få frem farger med mer dybde og liv, men enda viktigere er det at man i redigering står friere til å justere fargene (grading) til å matche andre kameraer man har brukt i samme produksjon. Med 8-bits fargerom vil du raskt kunne få med artefakter som banding og annen fargestøy, om du drar for mye i fargene. 10-bit gir rett og slett mer rom, og resultatet blir ferdig video med et mye renere og mer støyfritt bilde.
Vær oppmerksom på at om du er typen som foretrekker å sette kameraet til naturlig fargegjengivelse og laste videoene rett til nett, så vil du ikke få spesielt stort utbytte av 10-bit. Dette er først og fremst for filmskapere som filmer i flat fargemodus og ønsker å justere på fargene i etterkant.
GoPro Hero11 Black i praksis
Alle funksjoner som er nevnt over får du tilgang på uten å måtte bruke appen, eller tegne abonnement. Bortsett fra den kommende funksjonen hvor du kan velge brennvidde etter filmen er festet til minnekort (micro-SDXC). Du må likevel laste ned appen.
Du MÅ likevel laste ned appen, før du får lov til å bruke kameraet. Det må nemlig pares med mobilappen og settes opp, før du i det hele tatt får lov å trykke på opptaksknappen.
Det er ikke så farlig, for appen gjør kameraet veldig mye mer praktisk. Her kan du velge oppløsninger og innstillinger, og fjernstyre kameraet. Du kan også se bildeutsnittet i appen, men det er strengt tatt ikke nødvendig, siden kameraet både har en hovedskjerm og dessuten en selfieskjerm foran.
Glimrende videokvalitet
Jeg er imponert over kameraet i bruk, og det at man kan filme i 4K med inntil 120 fps og dessuten 5,3K med inntil 60 fps er utrolig kjekt. Bildekvaliteten blir også riktig god, med en masse detaljer og flott skarphet. I dagslys er det knapt noe støy å skue noe sted. Noen uroligheter kan oppstå under raske bevegelser, når man for eksempel kjører bortover en vei, med sollys som lager skarpe detaljer i asfalten. Når veldig mye av bildet inneholder små detaljer som er i stadig endring, så kan bildet bli en anelse urolig.
Kveldsfilming og andre mørke scener får noe bildestøy. Jeg laget en tidsforløpvideo (time lapse) som gikk fra dag til kveld og natt, og tilbake til dag igjen, og mens dagslysscenene er skarpe som fy, så er det mer støy i kveldsbildene. Det er ikke så rart, med en liten brikke som her, det er tross alt ikke uten grunn at det finnes både fullformat- og mellomformatkameraer.
Bortsett fra dette, er jeg bare fornøyd. Uansett om man velger vidvinkel eller lineær vinkel, er det bildet sylskarpt. Og bildestabiliseringen er fantastisk! Jeg liker nok best vanlig HyperSmooth, som gir det skarpeste bildet – men ikke de aller jevneste bevegelsene.
Time lapse, eller tidsforløp, er alltid gøy! Litt mye støy når mørket legger seg, men ellers skarpt og fint. Video: Geir Gråbein Nordby
Andre funksjoner
Det er endel andre kule funksjoner å snakke om. Som nattfilming med modusen Star Trails. Denne lager tidsforløp film av stjernehimmelen, og trekker skarpe linjer hvor stjernene “beveger seg” i sirkel over kameraet. Du får til slutt skarpe sirkler over himmelen, ganske kult.
Vehicle Lights-funksjonen gjør noe av det samme, bare med billys. Sett kameraet opp mot trafikken, og du får tilbake en tidsforløpvideo med det som ser ut som sylskarpe laserlys som skyter gjennom luften.
Med Lights Painting kan du svinge en lommelykt rundt i luften og skrive eller tegne i luften, og kameraet lar bevegelsene brenne seg inn i bildet som grafikk.
Abonnement
Til slutt skal det nevnes at GoPro veldig gjerne vil at du skal tegne et abonnement. For det første får du kjøpe kameraer ganske kraftig rabattert om du har et årsabonnement.
For det andre får du ubegrenset sikkerhetskopiering av dine videoer i full oppløsning, og med autoopplasting slipper du å tenke på om du har husket å kopiere over. GoPro lager også automatiske videoer fra dine høydepunkter, ut ifra opplastet råvideo. Livestrømming er også tilgjengelig med abonnement.
Abonnenter vil dessuten kunne få erstattet et ødelagt kamera med et nytt, inntil to i året. Dette gjelder dessverre ikke her i Norge, selv om tjenesten tilbys både i Sverige, Danmark og Finland.
Konklusjon
Hvis du er en seriøs videoskaper og ikke har et GoPro-kamera fra før, så er det seriøst på tide å vurdere et nå. Hero11 Black er definitivt det beste fra den kanten, med knivskarpe bilder til nesten alle situasjoner.
Den nesten kvadratiske bildebrikken gir stor fleksibilitet når det kommer til å velge utsnitt, og dessuten får du full oppløsning selv om du velger å låse horisonten – selv når kameraet står i høyreist posisjon.
Det er så mange funksjoner å snakke om her, det viktigste er mulighetene man får med den nye brikken, men også at kameraet er det første med 10-bit fargerom. Som gir mye større fargedybde, og dessuten mer fleksibilitet i redigering.
Dette er rett og slett det beste actionkameraet vi vet om i dag.
2 hendelser på “GoPro Hero11 Black”
Legg igjen en kommentar
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser
Takk for en god og grundig test. Men hvem er det som bestemmer at et GoPro abonnement i Norge ikke skal ha samme fordeler som de andre nordiske landene? Hva er forklaringen på at det skal være slik? Utrolig at dette fortsatt ikke er blitt endring på etter så mange år på markedet som markedsleder. Skal det være slik, burde i alle fall abonnementsprisen vært vesentlig lavere her til lands.
Når mitt 7 Black gikk i stykker , chattet jeg med dem og siden jeg var subscriber fikk jeg nytt (fikk 9 black), slapp til og med egenandelen 😊
De jeg kjenner som har tatt kontakt med dem har fått nytt.