Fujifilm XF 35mm f2.0 WR

En perle av et objektiv

Dette er et av de beste objektivene vi har testet. Synd det bare passer Fujifilms systemkameraer.
April 2016Fujifilm XF 35mm f2.0 WR
Lyd & Bilde mener
Kjapp og stillegående autofokus, svært jevn og god skarphet og hyggelig pris.
Ingen ting til prisen
Spesifikasjoner

Fakta

Fujifilm XF 35mm f2.0 WR

Type: 35mm normalobjektiv

Lysstyrke: f2.0

Nærgrense: 35 cm

Filterdiameter: 43 mm

Linseelementer: Totalt 9, 6 grupper

Mål/vekt: Ø 60 mm, 45,9 mm/170 gram

Annet: Solblender, blenderring, værtettet

forfatter

Man har ikke alt for høye forventninger til objektiver som ikke koster all verden. Det er som regel forbeholdt de dyreste objektivene. Men en sjelden gang dukker det opp en linsekonstruksjon hvor alt klaffer. Som den gamle Zeiss Tessar* 45-en til Contax G-kameraene, eller den nye Canon EF 35mm f.4 II.

 

Nå har det skjedd igjen. Fujifilm, som er en mye større optikkprodusent enn de får kreditt for, har begått et av de mest sjarmerende objektivene med fast brennvidde på lang tid. Det nesten unnselige objektivet er ment som et rimeligere og mer kompakt alternativ til den eldre 35mm f1,4 fra samme produsent. Sannheten er at det lille objektivet med samme brennvidde, bare med f2 som største blender, faktisk er et bedre objektiv. For mindre penger …

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Rimelig, kompakt og sylskarp

På et Fujifilm X-Pro2, som vi brukte under testen, tilsvarer det lille objektivets bildevinkel en brennvidde på 53mm. Altså den mest normale av alle normale brennvidder.

 

Tross sin ringe størrelse og lave vekt, er det solid bygget i lettmetall, med værtetting og manuell blenderring med A-posisjon for blender- eller programautomatikk hvor kameraet styrer blenderåpningen. Et slikt objektiv er egnet til det aller meste, kanskje unntatt arkitektur og sport. Skjønt det er både rettegnende nok, og har langt kjappere autofokus enn den eldre 35-en fra Fujifilm. Stillegående er det også.

 

For ikke å snakke om skarpheten. På full blenderåpning er det knapt mulig å se noe fall i skarpheten i hjørnene, og det er forbløffende jevnt helt inn til sentrum. Skarpheten øker litt når man blender ned, og fra blender 4 til 8 er den på sitt aller jevneste.

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Det er noe, men ikke for mye, vignettering (lysstap) i hjørnene på f 2 og 2,8, men den kan enkelt korrigeres for i etterbehandlingen. Noe synlig diffraksjon er det heller ikke noe å snakke om, og det er svært lite kromafeil til stedet uansett blender. Det eneste er noe tønneformet fortegning, som vises på testplansjene, men knapt er synlig ellers.

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Til syvende og sist er det så lite å trekke for her, at vi bare kan gi vår uforbeholdne anbefaling til Fujifilm XF 35mm f2. Det er få objektiver som gir så mye for pengene, og Fuji-fotografer som trenger et lyssterk normalobjektiv trenger ikke å lure lenger. Her er det.

 

Les alle artikler i 1 måned for 49 kr

Få tilgang alle +artikler samt hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.