Et kompakt, diskret og stilig kamera står på manges ønskeliste. Noe populariteten til kameraer som Sony RX100 IV og Fujifilm X100T, beviser. De er ikke billige, men så er de langt, langt bedre enn et billig kompaktkamera.
Slike kameraer kalles gjerne entusiast- eller proffkompakter, fordi de har bildekvalitet på linje med et speilreflekskamera, og mange av dem er avanserte nok til at proffene kan styre alt selv og få den filkvaliteten de trenger. Nevnte Fujifilm X100T er et av våre favorittkameraer blant slike kompaktkameraer. Det har klart kunststykket det er å holde samme pris fra lansering, til end of life – når kameraet går ut av produksjon.
Årsaken er at det er kjempemorsomt å fotografere med, og leverer svært høy bildekvalitet. Prisen på drøye 10.000 kr, ser ikke ut til å skremme mange, for det er stadig utsolgt.
Men det finnes alltid et marked for rimeligere kameraer. Derfor lager flere kameraprodusenter rimeligere versjoner med litt mindre utstyr og enklere spesifikasjoner.
Noe som i dette tilfellet, kan komme til å medføre jubelscener blant entusiastene. For her er et lite, uforskammet stilig og kompetent kompaktkamera, i samme støpning som X100T. Bare enda mindre, og ikke minst: Billigere.
Med en startpris på 7000 kr, er Fujifilm X70 nesten 4000 kr billigere. Da går man riktignok glipp av den nydelige hybridsøkeren – optisk og elektronisk – som sitter i det større kameraet, men får i stedet en 180 graders vippbar pekeskjerm med skjermutløser.
Tekniske likheter og ulikheter
Kameraet bruker den samme typen bildebrikke som X100T. En 16,3 Mp X-Trans CMOS-bildebrikke i APS-format, som uten lavpassfilter leverer en ekstrem detaljoppløsning, med fotosensorene er fordelt i et mer tilfeldig mønster. Noe som ikke gir moareartefakter, som vanlige RGB-sensorer i alle andre kameraer gjør.
Mye er en blåkopi av X100T med samme formfaktor, lukkertidshjul og eksponeringskompensasjon på toppen av kameraet. På objektivet sitter en blendering med tredels trinn og fokusring, og fotografen kan kontrollere lukkertid og blenderåpning på den klassiske, analoge måten. Et kjapt flikk med Auto-knappen vedsiden av lukkerhjulet, overstyrer de manuelle valgene av lukker, blender og fokusvalg.
Så trenger man en rask tilbakestilling til eksponeringsautomatikk med autofokus, er dette en hendig finesse, som vi også har sett på systemkameraet Fujifilm X-T10. Det øker faktisk brukervennligheten, fordi man kan låne kameraet til noen andre uten erfaring, for eksempel hvis man vil ha bilde av seg selv og ikke har lange nok armer.
Kameraet har ikke 4K-video, kun 1080HD-video, men så er det heller ikke noe rendyrket videokamera.
Ny vidvinkeloptikk
Den store nyheten på kameraet, er det nye vidvinkelobjektivet på 28mm med f2.8 som største blenderåpning. Det gir betraktelig bredere bildevinkel enn 35-en som sitter på X100T, men fører også til noen utfordringer med vignettering, skarphet og fortegning. Som vi straks skal komme tilbake til.
Mange innstillingsvalg
Den vippbare pekeskjermen gir deg muligheten til å fotografere i ubemerkelig stillhet. Gatefotografer kan vippe skjermen 90 grader og aktivere den elektroniske lukkeren – opp til 1/32.000s – og bare knipse på skjermen for å fokusere og ta bildet.
Skjermen kan også vippes nedover, som er praktisk dersom du må løfte kameraet over hodet, eller trenger å ta bilder av noe på bakken uten å få med skoene dine på bildet. Strekk armene ut og vipp skjermen mot deg, eller vend den andre veien for de kule bildene fra froskeperspektiv.
Kameraet har den samme Q-knappen på baksiden som de fleste av Fujis X-kameraer, som gir deg tilgang til de viktigste innstillingene: Valg av dynamisk omfang, skarphetsjustering, fargemetning, filmsimulering, bildekvalitet, fokus og mange andre ting. Her er også filtereffekten kalt Classic Chrome som gir bildene et 70-tallspreg med forskjøvet dempede toner og dypere farger.
Sorthvitt-innstillinger finnes det flere av, men ikke Acros som debuterte på X-Pro2. Den gir et helt annet utrykk på bildene, som jeg gjerne hadde sett at også X70 hadde.
Lynrask autofokus
Kameraet har hele åtte programmerbare funksjonsknapper, og valgene på knappene kan endres ved å holde inne en funksjonsknapp i tre sekunder. Øverst til høyre på baksidens gummierte felt, sitter en trykkfølsom skyvebryter som kan brukes til å bla i skjermmenyene med, men også til å endre størrelsen på fokusrammen som bestemmer antall fokuspunkter som skal være aktive. Fokusrammen kan deretter flyttes med fireveisknappene på baksiden.
Autofokusen har vi sett før. Det er Fujis nye 49-punkters hybride fokussystem, med 77 fokuspunkter totalt i Wide-modus. For eksempel når fokussporing er aktivert. Derfor er det ingen grunn til å bli forbauset når kameraet fokuserer lynraskt – ned til 0,06s sier Fuji, og det har vi ingen grunn til å tvile på. Kameraet klarer fint å holde fokus på motiver som beveger seg fort, og med en skuddtakt opp til åtte bilder/s og hele 1/32.000s med elektronisk lukker, klarer de fleste å få skarpe bilder.
Gjenkjennbar bildekvalitet
Med den samme bildebrikken som X100T, er det ikke uventet høyt nivå på filkvaliteten fra kameraet. Derfor er også detaljoppløsningen fra den uvanlige 16 Mp bildebrikken, praktisk talt identisk med tilsvarende fra X100T. I praksis betyr det fargegjengivelse med jevnere toner og dypere fargemetning enn du vil se fra de aller fleste sammenlignbare kompaktkameraer.
Kikker man på bilder tatt med høye ISO-verdier – typisk over 3200 ISO, er ikke økningen av korn- og fargestøy veldig plagsomt. Man kan fint fotografere opp til 6400 ISO uten å se mye til skjemmende bildestøy – som vanlig for X-Trans-brikken, kun i råformat. Trenger man mer enn 6400 ISO, for eksempel maks på 51200 ISO må bildene lagres i jpeg-format. Jeg vil si at grensen for brukbare bilder, går ved 12800 ISO. Men det rekker i mengder for de aller fleste av oss.
Bildedynamikken ser ut til å være lik som i våre andre tester av samme bildebrikke, og ligger omtrent rundt 13 eksponeringstrinn, som er nesten på høyde med dyrere speilreflekser, som kan klare inn til 14 trinns dynamikk.
Strålende for et kamera med «bare» 16 Mp, altså, men spenningen knytter seg i stedet til det nye 28mm vidvinkelobjektivet på kameraet. Så bred vidvinkel begrenser bruksområdet noe, man må tenke litt mer når man komponerer bilder. Særlig med mennesker, for tette portretter for eksempel, kan være en utfordring. Det er ikke den optiske kvaliteten.
De slanke objektivet med bare sju elementer – to asfæriske – og ni blenderlameller, er litt følsomt for strølys uten solblender (ekstrautstyr), og man ser vignetteringen på største blender. Lysstapet man får er heldigvis ikke sjenerende, og enkelt å kompensere for om man ikke utstår det. Fortegningen er moderat tønneformet, men heller ikke den er plagsomt til stede, og skarpheten er god i sentrum på blender f2.8. Skarpheten blir synlig bedre på blender 4, da er vignetteringen også borte og man kan se at også hjørneskarpheten er bedre.
Fujinon-objektivet er forbløffende godt korrigert, for størstedelen av bildeflaten er skarp på f2.8, og hele er skarp fra f5.6, og det er lite diffraksjon og astigmatisme å spore. Kromatisk aberrasjon er også godt kontrollert, noe som viser at Fuji vet bedre enn de fleste hvordan samspillet mellom optikk og bildebrikke bør fungere.
Fuji-folkene har forøvrig lagt inn en digital telekonverter som gir deg 35 og 50mm brennvidde, skulle man trenge litt smalere bildevinkel, men da reduseres oppløsningen tilsvarende.
Supert lommekamera
Fujifilm X70 er et herlig kamera å ha med i jakkelommen. Det er raskt og hendig i bruk, og leverer upåklagelig bildekvalitet fra et velkonstruert vidvinkelobjektiv og den velkjente – men fremdeles gode – X-Trans bildebrikken. Det holder i massevis til gatefoto, reisebilder, dokumentar, landskap eller allroundfotografering hvor man ikke hemmes i nevneverdig grad av en fast 28mm brennvidde, En søker hadde utvilsomt gjort susen, men også kameraet dyrere, og da finnes alltids X100T. Begrensningene hemmer imidlertid de færreste, som får et fullverdig proffkamera i lommeformat i Fujifilm X70.
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser