Noen tror at det er de dyreste kameraene man får best bilder med, men sannheten er at selv billige kameraer har færre begrensninger enn de fleste fotografer har. Man får like god teknisk bildekvalitet med et kamera til 15.000 kroner, som med et til 30.000 kroner.
Forskjellen ligger andre steder enn i bildebrikken. For som hundrevis av tester har vist oss, det er forsvinnende liten forskjell i bildekvalitet på 24 megapiksler i et kamera til 15.000 kroner, og 45 Mp i et kamera som er over dobbelt så dyrt.
Som kloke hoder har sagt mange ganger tidligere, gode bilder tas av personen bakom søkeren, ikke av kameraet.
Men det hjelper at kameraet spiller på lag med fotografen. God ergonomi, en romslig søker, kjapp autofokus og at alle viktige knapper er plassert innen rekkevidde, er sånt man lærer fort å sette pris på.
Det er her Fujifilm X-T50 kommer seilende inn fra siden, og vekker både begeistring og beundring. Kameraet er for det første veldig lite, mye mindre enn X-T5 og X-H2 – som det har rappet en 40 Mp bildebrikke fra, og så er det ekstra hyggelig at det er billigere. Mange av de dyrere kameraenes egenskaper, dog ikke alle, er drysset over X-T50, som altså har Fujis nyeste X-Trans CMOS 5 HR bildebrikke – uten piksel shift – innebygget 7-trinns bildestabilisator, og raskere autofokus.
Det tekniske er definitivt på plass. Det samme er en innebygget blits, et forbedret grep sammenlignet med forgjengeren X-T30 II, og ganske så rå videospecs med 6,2K/30p – eller 4K//60p, videooppløsning. I 422 og 10-bit med opp til 360 Mbps datastrøm.
X-T50 er det første Fuji-kameraet som gir fotografen tilgang til Fujis glimrende filmsimuleringer, på et eget innstillingshjul til venstre for søkeren.
Brukervennlighet
Det er ikke plass til alle 20 filmsimuleringene, men de åtte vanligste har fått plass, så har man tre filmsimuleringer man kan legge til, FS1. FS2 og FS3, samt C som aktiverer en egenvalgt filmsimulering. Som alle nyere Fuji-kameraer, har også X-T50 fått den nye filmsimuleringen, Reala Ace, som har ganske nøytrale farger, men med en mer markert tonalitet.
Selv om kameraet er mye mindre og lettere enn X-H2 og X-T5, ligger det godt i hånden. De avrundede kantene gir et kompakt utrykk og selv små hender får et godt grep om kameraet. Knappene på baksiden er for små til at de kan betjenes med hansker når høsten krever det, og søkerens oppløsning er mye lavere her. Men man får rikelig med muligheter for skreddersøm, med en lang rekke innstillingsvalg og programmerbare knapper.
Blitsen felles opp med en bryter, og man kan når som helst gå tilbake til fullautomatisk alt, med en bryter ved siden av lukkertidshjulet.
Pekeskjermen kan vippes opp eller ned, men ikke vris rundt til en selfieskjerm.
På venstre side er det en 3,5mm minijack til mikrofon eller fjernkontroll, men ingen kontakt for hodetelefoner. Det er dog en mikro HDMI-utgang her, og USB-C for lading, og på motsatt side, en kortspalte for SDXC-minnekort med UHS-II. Bilder kan også lastes oppi skyen med Wifi, til Frame.io plattformen, eller til mobilen via den nye X appen.
Batteritiden må nevnes, den er oppgitt til 305 bilder per lading, i praksis er det mer enn det, men det er et godt stykke bak 570 bilder på Sony a6700, eller 660 bilder på Canon EOS R7.
Kameraet kan forresten leveres i tre utførelser, sort, sølvgrått, og en mørk grafittgrå utførelse. Uansett utførelse, er kameraet ikke værtettet på samme måte som X-T5 eller X-H2.
Fujinon XF 16-50mm f2-8-4.8 R LM WR
Fuji-kameraet kan leveres med den nye normalzoomen til X-serien. Den erstatter den skarpe, kompakte, og meget anvendelige XF 18-55mm f2.8-4, og er ikke noe særlig større. Den mangler innebygget bildestabilisator, som neppe betyr noe her siden kameraet har innebygget stabilisering.
Brennvidde i teleenden er ofret for bredere vidvinkel, og her tilsvarer den 24mm brennvidde. Lysstyrken er litt redusert i den korte enden, men zoomen er i motsetning til forgjengeren, værtettet.
De tre ringene er fordelt på fokusring, zoomring, og blenderring, enkelt tilgjengelig, og med myke fine bevegelser når man fokuserer eller zoomer. Fokus og zoom gjøres internt i objektiver, så lengden er den samme uansett brennvidde.
Den optiske ytelsen er jevnt over meget god, med meget god skarphet på alle brennvidder, lite fortegning og knapt synlig kromatisk feilbrytning. Det er relativt lite fokuspusting her, så zoomen egner seg fint til video også. På full blenderåpning er hjørnene synlig defokuserte på 16mm, og skarpheten jevner seg først ut ved blender 5.6.
Nærgrensen er svært bra, 24 cm, på alle brennvidder, men for de skarpeste bildene anbefaler jeg at man velger minimum 23mm brennvidde (tilsv. 35mm).
Bildekvaliteten
Den bakbelyste X-Trans CMOS bildebrikken, kjenner vi fra flere Fuji-kameraer i X-serien, og den leverer en detaljskarphet som lett matcher fullformat bildebrikker med større oppløsning. Bildekvaliteten er i det absolutte toppsjiktet, og X-T50 leverer en skarpere detaljgjengivelse enn Canon EOS R7, Nikon Z fc og Sony a6700.
Kameraets autofokus er rask og presis, og motivgjenkjenningen kombinert med følgefokus, gjør det enkelt å få skarpe bilder av motiver i bevegelse. Autofokusen er ikke like presis under alle forhold, som i et Sony a6700, men forskjellen er ikke så stor som den pleide å være.
Skuddtakten er ikke alle verden, med 8 bilder/s eller 20 bps med elektronisk lukker, men så er ikke X-T50 bygget for sport, eller fotojakt på stupende rovfugler.
Videokvaliteten avhenger av hvilke innstillinger man velger. Det er mulig å skyte 6.2K/30p-video med en beskjæringsfaktor på 1,23x, eller 4K/60p med 1,14x beskjæring, eller 4K/30p uten beskjæring. Kvaliteten, skarpheten og fargegjengivelsen, er fremragende. Men det er en del rolling shutter her, så panorer sakte, er mitt råd.
Det er ikke sikkert det er så aktuelt for målgruppen til et X-T50, men det er også mulig å sende video over HDMI, til en Atomos eller Blackmagic opptaker, i Apple ProRes RAW eller Blackmagic RAW.
Konklusjon
Kjøp et ekstra batteri eller to, og man er godt rustet til å fotografere og filme i svært høy kvalitet. Det lille Fujifilm X-T50 er et meget anvendelig kamera, perfekt å ha med på blant annet reiser, og leverer skarpe bilder med klassens kanskje beste fargegjengivelse. Med de fleste av kameraets 20 filmsimuleringer raskt tilgjengelig på et eget innstillingshjul, er det superenkelt å velge det analoge utrykket man ønsker. X-T50 er et kamera man blir glad av å fotografere med, og med den nye XF 16-50mm zoomen, har man en lett og hendig kamerakombinasjon, som takler de fleste utfordringer.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser