Få kameraer gir deg så mye bildekvalitet for pengene, som Fujifilm X-T1. Kameraet, som ligner de klassiske speilreflekskameraene fra tiden før digitalfoto, er klokkeren fulltreffer for kresne fotografer. For det er ikke bare den klassiske betjeningen som er tiltalende, X-T1 har markedets beste – og største, elektroniske søker og fullstendig plettfri bildekvalitet.
Fuji-kameraet er et av de mest gjennomførte systemkameraene vi har testet. Det ligger fortreffelig i hånden på de fleste. Store og tydelig merkede innstillingsratt, gjør det lekende lett å betjene, og kamerahuset er i tillegg værtettet med gummi og silikon for å holde dårlig vær ute. Dette kameraet kan praktisk talt brukes til alt. Også til action. For Fuji har endelig fått skikk på autofokusen, som er lynkjapp på X-T1. Med en skuddtakt opp til åtte bilder per sekund, kan man endelig få skarpe actionbilder med et Fuji-kamera.
X-T1 er det første kameraet med støtte for UHS-II standarden for minnekort, som gir opp til 280 MB/s skrivehastighet, over tre ganger så raskt som UHS-I med 90 MB/s.
Kameraet er bygget rundt Fujis unike 16,3 megapiksler X-Trans II-brikke i APS-C-størrelse. Den har et irregulært sensormønster og har ikke et lavpassfilter foran bildebrikken. Sammen med Fujis EXR II prosessor, gir det kameraet uovertruffen detaljsoppløsning og skarphet. Som vi har sett i testen av Fujifilm X-E2 tidligere i år.
De nærmeste konkurrentene til X-T1, er de værtettede Olympus OMD E-M1 og Pentax K-3, men også Canon EOS 70D og Nikon D7100. Fuji-kameraet er derimot mye mindre og lettere enn speilreflekskameraene, og er ikke mye større enn E-M1 – eller fullformatkameraet Sony Alpha 7r.
Verdens beste søker
Retrodesignet gir oss ikke bare et lettbetjent kamera, med sylskarpe detaljer i bildene, Fuji-kameraet har også markedets beste elektroniske søker. Den er god nok til at selv hatere av elektroniske søkere, vil få hakeslipp. Den er ikke bare enormt stor med 0,77 x forstørrelse og større enn i OMD E-M1, den er også raskere enn mange andre tilsvarende søkere, slik at man ikke opplever merkbar forsinkelse. Noe som kan være et irritasjonsmoment, blant annet på serieopptak og under panorering.
Søkerbildet med 2,36 Mp oppløsning og OLED-panel, er større enn i fullformat proffkameraer som Nikon D4 og Canon EOS 1Dx, og det sier litt.
Elektroniske søkeres fordel er at man ser alle endringer i sanntid, og så kan de vise ulik info, etter fotografens ønske. I X-T1 kan man endre søkerbildet og velge ulike utsnitt:
Fullt søkerbilde, et mindre søkerbilde med plass til mer informasjon, og et dobbelt søkerbildet under manuell fokusering. Da bruker man det lille søkerbildet til høyre – som viser et forstørret utsnitt av sentrum av motivet, for å fokusere skarpt. Det er også mulig å velge fokusmarkering, peaking, i en av tre farger som markerer konturene der bildet er skarpt.
Værtettet optikk
Kamerahusets omfattende værtetting gjør det like robust som OMD E-M1 og Pentax K-3, og det kommer værtettet Fuji-optikk til X-T1. I juni kommer en 18-135mm zoom, lysstyrke f3.5-5.6 R OIS WR. Senere i 2014 kommer en 16-55mm f2.8 R OIS WR normalzoom og en 50-140mm f2.8 R OIS WR telezoom. Alle tre med optisk bildestabilisator.
Fleksibelt kameraoppsett
Med det gummierte håndgrepet foran og gummifeltet bak, ligger kameraet godt i hånden. De fleste knapper og ratt lar seg nå uten omfattende endring av grep. Det er til og med mulig å trykke inn låseknappen på lukkertidshjulet, og endre lukkertid, uten å ta søkeren bort fra øyet.
Under lukkertidshjulet sitter en bryter for lysmåling. Det er mulig å velge lukkertider mellom de markerte tidene på lukkertidshjulet, med innstillingshjulet foran på kameraet.
ISO-hjulet på høyre side har også en låseknapp, men merk at det kun er mulig å lagre bilder på 100, 12800 og 51200 ISO i jpeg-format. Råfiler kan utelukkende lagres mellom 200 og 6400 ISO følsomhet.
Under ISO-hjulet sitter bryteren for blant annet serieopptak, panoramafoto og multieksponering.
Funksjonsknappen på toppen aktiverer wi-fi for trådløs bildeoverføring, men den og fem andre av kameraets knapper, kan programmeres til å trigge en forhåndsvalgt funksjon.
Kameraet er en ren fryd å bruke, Ikke bare fordi ergonomien er så gjennomført, men fordi det reagerer kjapt, og autofokusen responderer lynraskt. Man kan stille inn en såkalt høy ytelse, da jobber fokussystemet hele tiden, men kameraet bruker også mer strøm med denne innstillingen.
Det er en rekke funksjoner og muligheter det ikke er plass til å nevne her, noe av det er 14-bits råfillagring, flere programmeringsmuligheter, ulike filtervalg, filmsimulering, hybrid autofokus med over 100.000 fasedetektorer, intervallfotografering, mikrofoninngang, full HD-video med 60 og 30p opp til 36 Mbps datastrøm, og mulighet for håndgrep eller vertikalgrep (ekstrautstyr).
X-T1 leveres med en bitteliten oppfellbar blits, og kameraet kan fjernstyres med en Fujifilm kamera app på mobilen, eller nettbrettet.
Strøken bildekvalitet
Ikke overraskende leverer kameraet bildekvalitet helt i toppklassen for et kamera med APS-C bildebrikke. Den er en blåkopi av bildekvaliteten fra Fujis fremragende X-E2, med meget god kontroll på bildestøy. Hvor man kan se antydning til kornstøy først ved 3200 og 6400 ISO.
Fargestøyen er ikke plagsomt tilstede ved 12800, men over det får man markant redusert oppløsning og tydelig fargestøy.
Som ventet er råfilene rett og slett rå! De er fenomenalt skarpe selv uten noe etterskarping. Samtidig holder JPEG-filene høy Fuji-klasse, med noe av den fineste fargegjengivelsen fra noe systemkamera. Detaljskarpheten er nesten på nivå med Nikon D800E og Sony Alpha 7r som begge har 36 Mp oppløsning. Men råfilenes store dynamikkomfang, gir fotografen mer å gå på i skygger og høylys, og er et bedre utgangspunkt for etterbehandling.
Akkurat som X-E2 har også X-T1 Fujis smarte Lens Modulation Optimizer, som korrigerer for diffraksjon og fargebrytning, og tilpasser korreksjonen for hvert enkelt av objektivene som er laget for XF-fatningen.
Speilreflekskiller
Fraværet av pekeskjerm er kameraets eneste mangel. Resten er pur glede. Den nydelige søkeren, den funksjonelle designen, et omfattende funksjonsnivå og muligheten for å skreddersy kameraets oppførsel, har ført til at Fujifilm X-T1 er et særdeles vellykket systemkamera. Det har satt standarden i klassen på alle viktige områder, også på bildekvaliteten – som er på nivå med dyrere fullformat systemkameraer.
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser