Du kan ikke se det, men det matt sorte X-S20 er faktisk blant Fujifilms råeste kameraer. Og det til en pris som slett ikke er ublu, tatt i betraktning hva man får for pengene.
Ser bare her. Kameraet er bygget rundet den samme 26 megapiksler X-Trans CMOS bildebrikken vi kjenner fra flaggskipet X-T5. Bildebrikken i APS-C-format, har integrert 7-trinns bildestabilisering, og X-S20 har fått en kraftig forbedret autofokus. Som bruker kunstig intelligens for bedre følgefokus på ulike motiver.
En ny bildeprosessor har nemlig gjort kameraet smartere, og nå finner det selv ut hva slags motiv fotografen har i søkeren. Dermed tilpasses autofokusen motivet uten at fotografen trenger å dykke ned i skjermmenyer hele tiden.
Kameraet ser selv forskjellen på ansikter, dyr, fugler, biler, sykler, fly og tog, og klarer å holde fokus på øyne bedre enn før. Fint både for portrett- og bryllupsfotografer, men også for de som fotograferer action, eller lager video.
Mens vi snakker om video. X-S20 tar opp video i 6K30p ,4K60, 30, 24p, og i 10-bit 422 på minnekortet. Det kunne ikke forgjengeren X-S10, og slike spesifikasjoner finner vi normalt bare i de råeste kameraene. Opptak eksternt med hele 6K30p ,via HDMI-utgangen i ProRes Raw med støtte for Blackmagic Raw, er heller ikke hverdagskost i denne prisklassen.
En ting som ikke skal glemmes om X-S20, er Vlog. Det er faktisk en egen innstilling på programhjulet, som gir brukeren et forenklet grensesnitt på skjermen. Med berøringsfelter som ikke er så ulike de man finner på en mobilskjerm. Videoinnstillingene er helt uavhengige av Vlog-innstillingene, så man kan ha 6,2K 10-bit på den ene, og full HD på den andre hvis man ønsker.
Det skal også nevnes at stillbilder kan lagres i RAW og jpeg som vanlig, men også i 10-bit HEIF, som gir bedre bildedynamikk uten at filstørrelsen øker.
Kameraet er ingen sinke. Jeg har allerede nevnt action, og med forbedret autofokus og en skuddtakt på 20 bilder/s, er kameraet i stand til å gi deg skarpe actionbilder i de aller fleste situasjoner. Den mekaniske lukkeren senker skuddtakten til 8 bilder/s.
Kompakt kamerahus
Håndgrepet på X-S20 er mindre enn på et X-T5, og mye mindre enn på et X-H2S, og kamerahuset er i det hele tatt veldig kompakt. Det har gjort noen av knappene spesielt bak, ganske små. Men tross beskjedne mål og lav vekt, har kameraet tilkoblinger for USB-C, HDMI, mikrofon, hodetelefoner og fjernkontroll. Det har bare én SD-kortplass, vel og merke, så de som satser på mange videopptak i høyeste kvalitet, bør vurdere et SDXC-kort med UHS-II og mange GB.
Dobbelt så bra batteritid
De samme brukerne bør kanskje også vurdere kjøleviften FAN-001, som også passer på X-S20. Ikke bare proffmodellene i X-H-serien. Den skrus på kamera under skjermen, og får strøm fra kameraets batteri via små kontakter.
Som vanlig for et Fujifilm-kamera, finnes det også her simulering av Fujifilms gamle emulsjonsfilmer. Astia, Provia, Velvia, blant andre, men også ETERNA og ETERNA Bleach Bypass – filmsimulering med cinematisk stil.
Den vribare 7,6-tommer LCD pekeskjerm med 1,84 Mp oppløsning, er veldig praktisk spesielt på videoopptak, men søkeren er litt liten og lavoppløst etter vår smak. Det spiller neppe noen rolle for de som bare bruker skjermen, som de nevnte vloggerne.
Batterikapasiteten er betydelig bedre med 750 eksponeringer, Det skyldes at kameraet bruker det større NP-W235-batteriet vi kjenner fra X-H2 og X-T5.
Intelligent autofokus
Tross størrelsen ligger kameraet godt i hånden. Det gikk fint å få et bra grep og brukbar balanse, selv med et XF 16-55mm f2.8 på kameraet. Med den nye XF 23mm f1.4, har man en fin reisekombinasjon, eventuelt kan en XF 18-55 fungere som et hendig allroundobjektiv.
Uansett merker man at kamerat er kjapt. Autofokusen er betydelig bedre enn på forgjengeren X-S10, og kamerat låser fokus mye raskere, og slipper ikke så lett når motivet beveger seg. Fint på action, gull verdt på video.
Jeg hadde ikke kameraet lenge nok til å bedømme hvor intelligent autofokusen er, men jeg kan skrive under på at den er en stor forbedring sammenlignet ikke bare med forgjengeren, men også flere av Fujifilms tidligere flaggskip.
Video- og bildekvaliteten
Videoegenskapene er et stort skritt fram sammenlignet med X-S10, og i det store og hele ikke så ulikt hva man får i et X-T4. Forgjengeren til X-T5. Det er en litt beskjæring av bildeflaten på 1,18x i 4K60p-oppløsning, men ikke på 4K30p eller 24p.
Det er lite å utsette på videokvaliteten. Det er litt rolling shutter på raske panoreringer, men ikke så mye som vi har sett fra noen fullformatkameraer. Bildestabilisatoren ble ikke satt på de store prøvene, men fungerte utmerket i testperioden. Spesielt på video, hvor man fikk mykere bevegelser og finere kamerapanoreringer.
Stillbildekvaliteten er så vidt jeg kan bedømme, på samme nivå som X-S10 og X-T4. Med andre ord ingen overraskelser her. I praksis betyr det svært høy oppløsning og lite bildestøy, også på høye ISO-verdier. Med en god råfilkonverter er det mye å hente fra X-Trans-brikkens RAW-filer.
Ingen kommer til å klage over bildestøy på 3200 ISO, men heller fokusere på fargegjengivelsen fra kameraet. Som alltid med Fujis X-Trans, er den helt i toppklassen og selv med jpeg-filenes begrensninger, ser hudtoner nydelig ut rett fra kameraet. Naturbilder med blå himmel og grønt gress, og ellers mengder med små detaljer, ser ikke overdrevent mettet ut.
Bildedynamikken er ikke helt på nivå med de beste fullformatkameraene, heller ikke Fujis 40 Mp X-Trans-brikke som vi kjenner fra X-H2, men ser ut til å ligge rundt 13 trinn på våre testbilder. Det er mer enn godkjent.
Konklusjon
Det lille Fujifilm X-S20 er en ulv i fåreklær. Med mange av de samme egenskapene som vi finner i Fujifilms dyrere kameraer, pakket inn et kompakt kamerahus, med høyt skuddtakt, rask autofokus, og Fujis velkjente bildekvalitet, kan man ikke bomme med X-S20. Søkeren er for liten etter vår mening, og det mangler værtetting. Det utelukker de fleste naturfotografer. Alle andre, og spesielt de mange som trenger god videokvalitet, får mye kamera for pengene i Fujifilm X-S20.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser