TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Fujifilm X-M5

Kompetent kamerapakke

Fujifilm X-M5 er spesiallaget for vloggere, men passer like godt for nybegynnere.

Av / 07.12.24 - 11:01
Fujifilm X-M5

Lyd & Bilde mener

  • Solid bildekvalitet under alle lysforhold. Lynrask og presis autofokus. Kompakt og lett kamera til hyggelig pris.
  • Veldig små knapper. Ingen bildestabilisator. Ingen søker.

Ettersom markedet har beveget seg oppover på prisstigen, har de billigste kameraene gradvis forsvunnet fra butikkhyllene. Det blir rett og slett færre av de billige kameraene, og kompaktkameraet slik vi kjenner det, er nesten ikke til å oppdrive.

Men det finnes håp. For Fujifilm har børstet støv av sitt billigste systemkamera, og oppgradert det med ny bildebrikke, bildeprosessor, og en forrykende god fokusalgoritme. Som har gitt det gjenoppståtte kameraet nytt liv, og plutselig er det blitt mulig å finne knallgod bildekvalitet for lite penger igjen.

Da X-M1 ble lansert i 2013, var det Fujis billigste systemkamera, og et av de beste kjøpene i sin klasse. I dag er konkurransen i budsjettklassen langt mindre, og den nye X-M5, har ikke mange utfordrere til tronen som det beste kompakte systemkameraet i budsjettklassen. 

Som forgjengeren har X-M5 ingen innebygget søker. Det er strippet for unødvendig fjas for å gjøre kameraet så kompakt og lett som mulig. Men Fuji har ikke villet kompromisse på bildekvalitet, så kameraet har deres velkjente 26 megapiksler X-Trans BSI CMOS bildebrikke på innsiden, og den nye X-Processor 5, med en ny autofokusalgoritme som får god hjelp av kunstig intelligens til å finne og følge motivet. Slik at du får skarpe bilder i alle situasjoner.

Les også Kompakt og kompetent Fujifilm X-T50 er det perfekte kameraet for entusiastiske nybegynnere.

Kameraet ellers har et funksjonsnivå omtrent på linje med det større Fujifilm X-T50. Her får man vribar pekeskjerm, 6,2K30p-video i 3:2 bildeformat, 4K30p-video, eller 4K60p-video med 1,18x beskjæring.

Annonse

Det finnes ingen bildestabilisator eller innebygget blits i kameraet, men det har fått et eget innstillingshjul til 20 filmsimuleringer, plassert til venstre for blitsskoen.

Fujifilm X-M5 1
Foto: Lasse Svendsen

Vlog

Med alle filmsimuleringene kjapt tilgjengelig på et oversiktlig innstillingshjul, øker både brukervennligheten og brukergleden. Man kan også lagre tre av sine egne filminnstillinger, som er lett tilgjengelig på det samme innstillingshjulet. På den andre siden av blitsskoen, finner man et programhjul, med en egen filtermeny, og egen Vlog-innstilling. 

Den er egentlig ganske fiffig laget. Bare vri skjermen mot deg selv, vri hjulet til Vlog og så dukker det opp en oversiktlig meny på skjermen, hvor du kan stille inn eksponering, velge en såkalt portrait enhancer som glatter ut rynker, og her kan du velge om kameraet skal fokusere på ansikt eller øyne. På skjermen kan du også stille inn digital bildestabilisering – som gir 1,32x beskjæring, men som kommer godt med hvis kameraet er håndholdt.

På den nederste raden på skjermen, kan du stille inn defokusert bakgrunn, eller hvis du skal vise fram et produkt, velge en egen modus for product priority. Det funker sånn at når du løfter opp et produkt foran kameraet, flyttes fokus til produktet og når du setter det ned igjen, flyttes fokus tilbake til deg. 

Fujifilm X-M5 2
Kjøleviften skrus fast i kameraet under skjermen. Foto: Lasse Svendsen

Det finnes også en 9:16 videomodus, som betyr at du kan ta opp vertikal video til sosiale media, og du kan stille inn opptil 60 sekunder videoklipp fra den samme skjermen. Det er ikke bare vloggere eller influensere som kan ha nytte av kameraets video funksjoner. Kameraet har også en slags long play-modus hvor man kan spille inn i 4K- eller HD-video, hvor bildeflaten beskjæres for å holde temperaturen under opptak så lav at du kan ta opp video sammenhengende, i over én time i 4K-kvalitet. 

Her skal det merkes at kameraet kan bruke Fujifilms viftebaserte kjøler. Som skrus fast i kameraet under skjermen, og kjøler ned kameraet mens opptaket går.

Hvis videokvaliteten ikke er første prioritet, kan du også stille inn lavere bitrate, på 25 eller 8 Mb/s, da får du litt lavere videokvalitet og mye mindre filstørrelse. Som gjør det raskere og enklere å få delt videoklipp på sosiale media, eller andre steder hvor videokvalitet er mindre viktig enn kvantitet. 

Fujifilm X-M5 1
Foto: Lasse Svendsen

Valg av mikrofonretning

En annen ting som definitivt er verdt å nevne, er kamerats innebygde mikrofon oppsett. De fleste kameraer har innebygde mikrofoner for høyre og venstre kanal, og dét er det. Det er ikke mye du kan gjøre bortsett fra å stille opptaksnivå. 

Men her får du ikke bare innebygget støyfilter, men tre mikrofoner som kan konfigureres til formålet. Hvis du vil ha lyd kun forfra, velg mikrofonretning i menyen,  så prioriteres lyden som kommer foran kamera. Man kan stille inn mikrofonen slik at den er mest følsom for lyd som kommer bakfra. Praktisk hvis du for eksempel skal snakke selv under opptak. 

En ekstern mikrofon kan plugges i kameraets minijackinngang på baksiden, og monteres i blitsskoen. Men da fungerer ikke kameraets innstillinger for mikrofonretning.

Skuddtakt og autofokus

Fujifilm X-M5 4
Foto: Lasse Svendsen

X-M5 er ikke først og fremst laget for sport eller action, skuddtakten er moderate åtte bilder per sekund. Men velger du elektronisk lukker mer enn dobles skuddtakten til 30 bilder/ sekund – dog med 1,25x beskjæring, men likevel. 

Høy skuddtakt er egentlig helt verdiløst hvis ikke autofokusen henger med. Men gjett hva? I X-M5 får du faktisk en oppsiktsvekkende rask og presis autofokus, bedre enn på X-T50, og mye bedre enn fra X-S20. 

Ja, det er neppe feil å hevde at Fujifilm har tatt et stort steg i riktig retning med X-M5. Om det skyldes kunstig intelligens eller bare en forbedret algoritme, er ikke godt å si. Kanskje en kombinasjon av begge deler. 

Autofokusen på kameraet følger motivet med en ufravikelig hengivenhet. Fokusen sitter som limt, og det vil nok både bloggere og stillbildefotografer setter stor pris på. 

Bildekvaliteten 

Hvilket naturligvis leder oss til bildekvaliteten. Den er for å si det enkelt, lett å kjenne igjen. Vi har sett den samme bildebrikken i andre kameraer fra Fujifilm, og vi har lenge hevdet at den har vært den beste blant bildebrikkene i APS-C-format. Helt fram til Fujifilm lanserte den nye X-Trans bildebrikken i samme format, med 40 megapiksler for to år siden. 

Men bildeprosessoren i kameraet her, er bedre enn i foregående kameraer med samme bildebrikke. Det gir deg litt finere tegning av detaljer, og bedre kontroll over bildestøy på høy ISO. Selv på bilder tatt i lite lys hvor ISO-verdiene fyker i været, er det liten grunn til å frykte bildestøy. Hvertfall ikke før man havner på veldig høye ISO-verdier.

Videokvaliteten er upåklagelig, men 6.2K-video er nok litt i overkant for blogger og influensere, men 4K-video gir for alle praktiske formål like god videokvalitet. Det er altså lite å utsette på skarphet eller fargegjengivelse, men raske panoreringer vil føre til synlig rolling shutter.

_DSF0048_2 _DSF0040_2 _DSF0005_2 _DSF0008_2 _DSF0038_2 _DSF0031_2 _DSF0016_2 _DSF0010_2
<
>
Foto: Lasse Svendsen

Når kamerahuset blir så lite som det gjør her, blir det ikke plass til store knapper. Du kan bare glemme å betjene kamera med hansker eller votter. Og styrepinnen på baksiden er lett å komme borti hvis man likevel bestemmer seg for å betjene kameraet med hansker. Da flyttes fokuspunktet rundt omkring, og jeg måtte til stadighet trykke inn styrepinnen for å flytte fokuspunktet tilbake til utgangspunktet. Selv uten hanske er det litt knotete å komme til alle de bittesmå knappene. Men innstillingshjulene både foran, bak og på toppen er enkle å komme til og mana lærer seg fort å holde kameraet i et grep som holde fingrene vekk fra knapper og ratt når man filmer eller fotograferer.

Innledningsvis nevnte jeg at det finnes få kameraer i denne klassen, men de finnes. Den nærmeste konkurrenten er kanskje Sonys ZV-E10 (E10 II er for dyr), som har lignende egenskaper som Fuji-kameraet. Canon EOS R50 skal også nevnes, men her skal man være klar over at man får beskjært videokvalitet uansett videomodus.

Fujifilm X-M5 5
Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Det lille Fujifilm X-M5, er et svært kompetent kamera, tross sine beskjedne størrelse og beskjedne pris. Selv om det i første rekke er rettet mot video, vloggere og kanskje også influensere, er det et utmerket stillbildekamera – ja det er enkelt sagt et glimrende allroundkamera. Kanskje spesielt for nybegynnere med begrenset budsjett. Som vil få en meget kompetent pakke mellom hendene i X-M5. Kameraet kan leveres med Fujis 15-45 mm, med elektronisk zoom, og det er nok den som er best egnet for vlogging on the go. Men den nye 16-50 mm zoomen er nok et bedre valg for de som prioriterer bildekvalitet. Uansett valg av optikk, er det ikke til å komme fra at Fujifilm X-M5 er et fortreffelig kamera i seg selv, med mange av de egenskapene de fleste ser etter i et rimelig systemkamera.

Karakter
Fujifilm X-M5
Basic
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Navigerer med radar

Knallgodt budsjettkamera

Mikrofonen som fikk Marit Larsen tilbake i studio

Billig selfiedrone

Fire trådløse mikrofoner som gir deg proffe videoer

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Lyd & Bilde