TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Fujifilm GFX 100S II

Skarpere bilder av raske motiver

Små endringer har gjort det beste kameraet enda bedre.

Skrevet av / 11.07.24 - 11:01
Fujifilm GFX 100S II
Lasse Svendsen

For tre år siden testet vi forgjengeren og konkluderte med at du ikke får bedre bildekvalitet enn i GFX 100S. Det gjelder fortsatt, og det gjelder også etterfølgeren GFX 100S II. Som bruker den samme 102 megapiksler bildebrikken i mellomformat, som vi også kjenner fra flaggskipet GFX 100 II.

Smekk på et av Fujifilms skarpeste GF-objektiver, og du kan ta portretter, mote, reklamefoto og reprobilder i en kvalitet du knapt finner andre steder. Det eneste kameraet egentlig ikke er egnet til, er sport, action og dyreliv. Det er rett og slett ikke raskt nok til å henge med når det går fort.

Ikke at det gjør noe, det er ingen som bruker et mellomformatkamera til sport eller ville dyr uansett. Eller? Fujifilm har i hvert fall åpnet for muligheten med GFX 100S II. Som er en raskere utgave av GFX 100S, med noen andre kjærkomne oppdateringer, som adresserer kritikken i vår test fra 2019: Moderat skuddtakt og følgefokus, og en stor, men lavere oppløst søker enn i GFX 100.

Annonse
Foto: Lasse Svendsen

Det er ikke noen svimlende fartsøkning vi snakker om. Skuddtakten er økt fra fem til sju bilder, men en ny prosessor har gitt kameraet bedre følgefokus med motivgjenkjenning. Det hjelper.

Her er en kort oversikt over hva som er bedre på GFX 100S II:

  • Følgefokus med valgbar motivgjenkjenning
  • 4K/30p-video 422 10-bit opptil 720 Mbps
  • Apple ProRes 422 via USB
  • Femaksers 8-trinns bildestabilisering
  • 7 bilder/s skuddtakt
  • HEIF 10-bit 422 stillbilder
  • 80 ISO standard
  • 1/32.000s elektronisk lukker
  • Større 5,76 Mp/120 Hz søker m. 084 x forstørrelse
  • 530 bilder batterikapasitet
  • Reala Ace filmsimulering
  • Bishamon-Tex-belagt grep

Forbedret bildebrikke

Utvendig er det knapt mulig å se forskjell på den nye og den gamle modellen, bortsett fra det nye gummibelegget kalt Bishamon-Tex, som er trukket rundt hele kameraet. Den større og skarpere søkeren er en kjærkommen oppgradering, men Fujifilm har også oppgradert bildebrikken. Elektronikken er plassert nærmere og en ny X-Processor 5 har gjort datalesingen raskere, og her ligger nøkkelen til kameraets mer presise følgefokus.

Foto: Lasse Svendsen

Det er ikke alt. En ny pikselstruktur skal gi fotografen bedre dynamisk omfang fra 16-bits bildefiler. Jeg må innrømme at jeg slet med å se forskjellen på bildene fra forgjengeren og bildene fra det nye kameraet. De mikroskopiske makrolinsene som sitter foran hver piksel, er redesignet for bedre skarphet i bildekantene. Med GF 20-35mm var det ikke lett å se virkningen av de nye mikrolinsene, uten å ha en GFX 100S å sammenligne med.

Standard ISO-følsomhet er lagttilil 80 ISO, og kameraet har fått Fujis nye Reala Ace filmsimulering. 10-bits HEIF-lagring kan velges i stedet for jpeg, og for de virkelige ekstreme situasjonene hvor du trenger høyest mulig detaljskarphet, kan man kombinere bilder med piksel shift til 400 Mp oppløsning.  

Foto: Lasse Svendsen

Kameraet i praksis

Så likhetene med forgjengeren er flere enn forskjellene. Tilkoblingene er de samme, med  USB-lading, mikro HDMI, også hodetelefon- og mikrofonkontakt her, PC-synk for blits, og kontakt for kablet fjernkontroll. Den nye Fujifilm X-appen har også støtte for GFX 100S II, og man kan laste opp bilder rett i skyen.

Det er ingen kortplass for CFexpress B her, men stadig to UHS-II kompatible SD kortspalter.

Da jeg testet forgjengeren, savnet jeg en raskere fokusrespons og spesielt en som fungerer bedre på bevegelige motiver. Derfor er det gledelig å kunne konstatere at følgefokusen er mer presis, men ikke helt på nivå med Nikon Z9 eller et Sony a7r V. 

Foto: Lasse Svendsen

Med den nye fokusalgoritmen kan man velge motiv. Fugl, dyr, mennesker, biler, sykler, motorsykler, fly og tog. Det fungerer, greit, men ikke mer. Jeg er slett ikke sikker på at jeg ville valgt et GFX 100S II til sport, eller dyreliv. For selv om kameraet knuser forgjengeren på følgefokus og presisjon, klarer det ikke alltid å gi deg skarpe bilder når motivet beveger seg fort. 

Det fungerer fint på ballspill og sykler, men biler og fugler beveger seg ofte mye raskere, og da henger autofokusen ikke alltid med. Dessuten er 7 bilder/s rett og slett for tregt til at du kan få en serie skarpe bilder av for eksempel en fugl i flukt. 

Med litt øvelse og flaks, går det an å få bra bilder av fugler i flukt. Foto: Lasse Svendsen

Fujinon GF 500mm f5.6 R LM OIS WR

Meget smal skarphetsdybde på f5.6. Foto: Lasse Svendsen

En skikkelig tele er sjelden å finne til mellomformat. Det har vært laget før, men i dag er det bare Fujifilm som har brennvidder over 200mm. Fujinon GF 250 f4, med bildestabilisator har så langt vært den lengste brennvidden tilgjengelig for GFX-serien.

Med den nye GF 500mm f5.6 R LM OIS WR dobles brennvidden, lysstyrken spretter opp et trinn, og med en brennvidde som tilsvarer en 400mm, kan man plutselig ta bilder som før ikke var mulig med et GFX.

Det lange teleobjektivet er forbausende lett til å innhold 21 linseelementer, med 6-trinns bildestabilisering. Det måler nesten 25 cm, men veier bare 1,37 kilo, og balanserer perfekt på et GFX 100S II. Som er kameraet man bør bruke sammen med 500-en. Bare da får du rask nok autofokus til at bildene av sport og ville dyr blir skarpe nok. Det finnes en GF1.4X TC WR telekonverter som øker brennvidden til 700mm (554mm @35-format), for de gangene du må komme enda nærmere.

Video

Med kameraets innebygde 8-trinns stabilisering, på enkelte objektiver, er det lekende lett å få fine videoopptak uten at man blir sjøsyk av så se på dem. 

Opptakene er dønn stabile, og dessuten sylskarpe med få artefakter. Det er noe rolling shutter her, men kvaliteten er det lite å utsette på. Kameraet har stort sett de samme egenskapene og innstillingene som forgjengeren. Med 4K/30p-video i UHD eller DCI-format, nå opptil 720 Mbps. Kameraet kan ta opp 4K-video med 10-bit 4:2:2 og F-log for fargegradering, eller 12-bits Apple ProRes RAW til en ekstern opptaker.

Bildekvaliteten

Som nevnt er det ikke lett å se noen forskjell i bildekvalitet sammenlignet med forgjengeren. Jeg kjenner igjen den samme nydelige 100. Man får den samme ekstreme oppløsningen, og strålende fargegjengivelse, men det påstått større dynamikkomfanget, er det ikke lett å oppdage. Det betyr ikke så mye egentlig, for bildebrikken har alltid hatt meget godt dynamikk.

Fujifilm GFX 100S II classic chrome Fujifilm GFX 100S II velvia Fujifilm GFX 100S II pro neg hi Fujifilm GFX 100S II Reala Ace
<
>
Classic Chrome . Foto: Lasse Svendsen

Så bildekvaliteten er sammenlignbar med GFX 100S, og for mer om de kvalitetene anbefaler jeg å lese testen.

Les også Magisk bildekvalitet Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.

Konklusjon

Fujifilm GFX 100S II er langt bedre egnet til action enn forgjengeren, selv om hverken skuddtakt eller følgefokusen er på høyde med de beste. Men den er langt bedre enn fra noen annet mellomformatkamera vi har testet, og sånn sett kan man hevde at GFX 100S II er det eneste mellomformatkameraet som er egnet til sport. Sannheten er snarere at kameraet treffer med fokus mye oftere enn før, og det betyr like mye på catwalken, som i skogen eller på fotballbanen. Den ekstreme bildekvaliteten gjør kameraet spesielt godt egnet for portrett, landskap, mote- og studiofotografering i sin alminnelighet, bare med muligheten for skarpere bilder enn før av bevegelige motiver.

Fujifilm GFX 100S II Fujifilm GFX 100S II 2
<
>
Karakter
Fujifilm GFX 100S II
High End

Lyd & Bilde mener

Fremdeles den beste fargegjengivelsen og dynamikken. Men nå med raskere skuddtakt og autofokus. Vanvittig bildekvalitet for pengene. Følgefokusen henger fremdeles etter de beste systemkameraene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme

Kan DJI slå GoPro?

Reisevennlig og kompakt

Ekstrem skarphet i hendig format

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Scroll to Top