Du har kanskje ikke tenkt over dette, men mens mobilkameraet ditt blir bedre for hver modell, er den innebygde mikrofonen stadig en flaskehals når du skal lage videoinnhold. Ikke nødvendigvis fordi den er av dårlig kvalitet, men først og fremst fordi den må tettere mot munnen når du snakker.
Det er her de trådløse kameramikrofonene – eller vloggmikrofonene – kommer inn. Disse små senderne med innebygd mikrofon fungerer også som en klype, som lett kan festes på klærne. Alternativt kan de festes på en hvilken som helst magnetisk flate. Lyden sendes trådløst til en liten mottaker, som kobles til kameraet eller mobilen. Enten digitalt med USB-C, eller analogt med en kort kabel som følger med. Bruker du systemkamera, passer mottakeren rett i blitsskoen.
Vår Staude fra “God Morgen, Norge” på TV2 demonstrerer med og uten mikrofon (Sennheiser Profile Wireless). Video: Geir Gråbein Nordby
God lyd forsterker et godt bilde – og redder et dårlig
Har du et kamera som lager videoer av skikkelig god kvalitet, det være seg den råeste mobilen eller et enda heftigere videokamera, vil en god mikrofon forsterke inntrykket. Likeledes, hvis videoene dine har kornete bilde, kan et klart og tydelig lydspor redde inntrykket. Det er i stor grad lyden som avgjør om videoen din oppleves som amatørmessig eller profesjonell.
Vi har testet fire aktuelle systemer, som har mer til felles enn de er ulike. To sendere og én mottaker gjør systemene like anvendelige for soloopptak som intervjuer. Alle leveres i smarte ladeetuier med innebygd batteri, som minner om de til trådløse ørepropper. Bare større. Når mikrofonene ligger i etuiet, lades de automatisk.
Mikrofonene har en gjennomtenkt lydkarakter som ruller av bassen fra 100 Hz og ned. Dette reduserer ikke bare problemer med vind (alle har i tillegg en egen vindmodus), men gjør også at stemmen blander seg naturlig med bakgrunnsmusikk uten å låte som den ligger “utenpå”. Du trenger ikke være ekspert på å mikse lyd –opptakene kan fint brukes akkurat som de er, rett ut på YouTube eller TikTok.
Send lyd til to enheter samtidig. Foto: Saramonic
Sikkerhetskopi er en fordel
Tre av systemene – fra Boya, DJI og Sennheiser – har internminne som tar opp lyden parallelt med den trådløse overføringen. Dette gjør at du har en perfekt backup selv om den trådløse forbindelsen skulle hakke. Sennheiser har mest lagringsplass med 16 GB (28 timer opptak), mens Boya og DJI har 8 GB (14 timer). Bare Saramonic mangler denne funksjonen, noe som gjenspeiles i den lavere prisen.
Alle mikrofonenhetene har også en såkalt sikkerhetsspor-funksjon (Safety Track), som gir et dobbelt monoopptak hvor lyden har redusert styrke i den ene kanalen. DJI, Saramonic og Sennheiser reduserer med 6 dB, mens Boya tar i litt ekstra med 12 dB reduksjon. Dette fungerer som en ekstra sikkerhet mot overstyring av lyden – hvis noen plutselig skulle rope eller le høyt under opptak. Den dempede kanalen kan da brukes i stedet. Vær klar over at dette krever ekstra etterarbeid, men til gjengjeld kan redde dagen.
Bruksområdene er mange
Mottakerne har nemlig både USB-C og Lightning-adapter for tilkobling til mobil, samt 3,5 mm analog lydkabel for tilkobling til kamera. De kan også plugges rett i en laptop. Alt er plug-and-play, uten ekstra programvare.
Forsinkelsen er mindre enn ti millisekunder – kortere tid enn mellom hver bilderute i en 60 fps video. Systemene gir ikke bare proff lyd til sosiale medier – de kan like gjerne løfte kvaliteten på dine neste Teams-møter eller Zoom-presentasjoner. Eller kanskje du trenger god lyd til et intervju, en produktlansering eller et foredrag? Takket være de sterke magnetene kan mikrofonene festes på enhver metallflate, for eksempel nær en talerstol.
Ikke værbeskyttet
Vær oppmerksom på at ingen av mikrofonsystemene er IPX-sertifisert for vann- eller støvbeskyttelse. Dette betyr at du bør være forsiktig i regnvær og støvete omgivelser, selv om de fungerer utmerket i de fleste innendørs og moderat krevende utendørs situasjoner.
Slik testet vi
Testingen foregikk både inne og ute, med mikrofonene festet til skjortekragen for naturlig tale i mono. I tillegg har de fått stå foran en høyttaler i god kvalitet (Dynaudio Evoke 20) som spiller enkel musikk med kvinne- og mannsstemme, for å bedre understreke forskjellene i lydkarakter.
Rekkevidde testet vi utendørs i svak motvind. Selv om vind ikke påvirker elektromagnetiske signaler, er vår erfaring at plutselig høye lyder som vindstøy kan gi utfordringer etter hvert som signalet blir svakere.
Vi har i tillegg testet mikrofonene på generelt grunnlag, gjort oss opp en mening om brukervennlighet, funksjoner og ikke minst kvalitetsinntrykk.
Sennheiser Profile Wireless
Det perfekte verktøyet for innholdsskapere
Sennheiser Profile Wireless er mikrofonsystemet for deg som krever suveren lyd og smart design, perfekt for innholdsskapere.
Saramonic Blink500 B2+
Enkelt og rimelig lydopptak for alle
Saramonic Blink500 B2+ gjør det enkelt å lage proffe lydopptak for vloggere, live-streamere og innholdsskapere på farten.
Boya Boyamic
Mest og best for pengene
Boya Boyamic gir deg profesjonelle lydopptak med innebygd lagring og lang rekkevidde, perfekt for alt fra vlogging til intervjuer.
DJI Mic 2
Perfekt for video og dronetakning
DJI Mic 2 gir førsteklasses lydopptak for profesjonelle innholdsskapere og dronebrukere som ønsker det lille ekstra.