Fotografer som skal selge bilder, krever høy utskriftskvalitet. Det koster penger. For bildene skal ikke bare ha varige kvaliteter, de skal se så bra ut som mulig. Da holder det ikke med en enkel A4-skriver kjøpt på Coop.
Man må legge mye mer penger på disken for å få proff utskriftskvalitet.
Hvis man klarer seg med en A3-skriver, behøver det ikke bli så kostbart. En Canon Pixma Pro eller Epson SureColor-skriver, koster godt under 10.000 kroner, og leverer utmerket utskriftskvalitet i A3-format.
Det er bare ett problem: De kan ikke skrive ut i A2.
Forskjellen er større enn den kanskje høres ut. Et bilde i A2-format er dobbelt så stort som et bilde i A3-format. Det gir et helt annet inntrykk av et fotografi når det er montert i glass og ramme. Landskap, makro eller portrettbilder ser mye flottere ut i A2 enn i A3 når bildene skal på en vegg.
Men det finnes en ulempe med A2 også. Skriveren blir mye større, og blekkforbruket øker. Store blekkpatroner koster også mer.
Derfor er det gjerne de mest kresne fotografene, som selger bilder, som trenger en A2-skriver av dette formatet.
Kjappere
Denne er ikke blant de største skriverne. Epson SureColor P800 er proffversjonen av den kritikerroste P600 med A3-utskrifter, og ikke større enn at den får plass på 70 x 40 cm flate. Med rull påmontert (ekstrautstyr) trenger den 75 cm i dybden.
Det er et stykke unna volumet til den større 4900-modellen fra Epson til 40.000 kr, som mange fotografer kjenner.
Designet, funksjonene og blekkteknologien er stort sett lik på den dyrere A2-modellen, som erstatter den populære 3880-modellen med A2.
Les testen av Epson 3880 her.
Det betyr at den nye P800 har Epson pigmenterte UltraChrome HD-blekk og MicroPiezo AMC (Advanced Meniscus Control) skrivehoder, for bedre fargedynamikk, metning og finere detaljgjengivelse.
For fotografer innebærer det bedre fargegjengivelse og dypere sort, med finere kontrastgraderinger. Noe man skal se både på farge- og sorthvittutskrifter. De ni blekkpatronene i P800 er mye større en vanlig for en fotoskriver med 80 ml kapasitet. Til sammenligning er 10 til drøye 20 ml langt mer vanlig i blekkpatroner på vanlige hjemmeskrivere.
Her består de forskjellige blekkpatronene av to med sort, to med grått blekk, en av hver med blått, cyan, magenta og gult blekk. De sorte og grå (light black, matte black, light light black og photo black) brukes til metning, gradering og glansing av bildene, og hjelper særlig på sortnivået og gråskalaen på sorthvittutskrifter.
Skriveren er betydelig modernisert sammenlignet med 3880-skriveren, og er langt mer brukervennlig. Med en vippbar pekeskjerm og trådløse utskrifter, er den mer fleksibel. Den er også mye raskere.
Den skriver ut A3+ bilder på cirka fem minutter, ikke fullt så kjapp som P600 som klarer det på under to og et halvt minutt. Men bruker ikke mer enn drøye sju minutter på A2 under normalt fotooppsett, men trenger nesten 13 minutter på et A2-ark når utskriftsinnstillingene er satt til maksimal kvalitet.
Sortnivå og kontrast
Det fine med Epsons P800, er at den takler papir, kartong, lerret og kunstpapir opp til halvannen mm tykkelse, og det finnes ICC-profiler for en lang rekke typer papirmedia til skriveren.
Der ligger også en kilde til avvik ingen fotografer vil ha, for de forskjellige papirtypene oppfører seg ulikt når de mettes med blekk. En papirprofil for utskrift (ICC) kompenserer for det, men kresne fotografer vil se forskjeller på blankt papir og tykk matt papirkvalitet, som kan bety at man må tilbake i Photoshop og tilpasse utskriftsprofilen.
Uten å gå for vitenskapelig til verks, men basert på ulike utskrifter som krevende testplansjer, er det liten tvil om skriverens fotokvaliteter. Forskjellen sammenlignet med P600 er ikke overraskende, relativt liten. Du kan se litt finere detaljgjengivelse om du bruker forstørrelsesglass på utskrifter fra P600. Det kan skyldes mindre dråpestørrelse (2 mot 3,5 pl) og litt høyere oppløsning.
En sammenligning med utskriftene fra den gang vi testet 3880, viser med tydelighet hvor mye bedre den nye skrivergenerasjonen er. Det er ikke så stor forskjell i fargedynamikk som ventet, men kontrastgraderingene og sortnivået er mye bedre på P800. Ser man på blå himmel, rødtoner, grønne blader på landskapsbilder og hudtoner, er fargene bedre mettet med enda finere graderinger på P800. Slik at bildene ser mer livaktige ut.
Skifter man til sorthvitt er forskjellen påtagelig. Bildedynamikken og gråskalagraderingene på P800, er fremragende. Her ser man flere detaljer i skygger, og gråtoner i portretter er rett og slett nydelig tegnet på utskriftene. Dybden i sortnivået er kanskje den største forskjellen til 3880, og kan være god nok grunn til å bytte for de som skriver ut mye i sorthvitt. Ellers er ikke forskjellen så stor at en velfungerende 3880 må på dynga, og erstattes av en P800.
Ikke bare for proffer
Med SureColor P800 har Epson klart å forbedre en av de beste skriverne vi har testet. Den er raskere, enklere å bruke og kan skrive ut fra mobil og nettbrett, for eksempel en iPad Pro. Som noen fotografer garantert kommer til å bruke til visning av portfolioen, redigering og utskrift av bilder som overføres trådløst fra kamera til nettbrettet. Men det betyr ikke at P800-skriveren bare er egnet til proffer. Den kan brukes av amatører og proffer som trenger en fleksibel A2-skriver som gir dem gallerikvalitet på ulike papirmedier.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser