Alle som prøver å løpe etter avkommet med mobilen mens man filmer, vet at mobilens bygde bildestabilisator har sine synlige begrensninger. Mange mobiler har ikke engang stabilisator, og da blir man relativt kvalm av å se på opptaket etterpå.
Den opplagte løsningen er rett og slett å kjøpe seg en timbal, en stabilisator. Som er en elektronisk stabilisator man knipser mobilen fast i, og som samtidig fungerer som håndholdt stativ og utløserknapp for mobilen.
Det gjør det naturligvis mye enklere å få fine bilder, ikke minst skarpe bilder, og selvsagt også bilder som faktisk kan brukes til noe. For ikke å snakke om video.
For video møter man overalt, og på sosiale medier kan se både de håpefulle og foreldre utfolde seg i fri lek eller sport, mens fotografen prøver å holde mobilen så stabil som mulig. Det er ikke nødvendigvis et vakkert syn, og ofte er bildene så uklare og rystelsene så mange at opptakene ender opp med å bli ubrukelige.

Diss små gimbalene som man kan klipse mobilen fast i, kan også brukes til andre ting. Selfies selvfølgelig, og de kan fungere som et bordstativ for mobilen, for eksempel hvis man sitter på Teams-møter, eller skal lage eget innhold til sosiale medier – eller bloggen.
Blant de som er virkelig flinke på å lage funksjonelle gimbals, kommer DJI høyt opp på listen. Osmo-serien er tilpasset mobiltelefoner og er små sammenleggbare gimbals som lett går ned i bagen og kan brettes ut når man trenger det.
Den aller tøffeste av dem er Osmo Mobile 7P, som når den er koblet til DJIs Mimo app, blir et semiprofesjonelt verktøy for videoopptak, og stabiliseringen er bygget i stor grad på samme type stabilisering som DJI bruker på sine droner.

P for Pro
Osmo Mobile 7P veier 368 gram og er så lett at den uten problemer kan styres med en hånd. Den har en fjærbelastet holder for mobilen, som festes magnetisk fast i gimbalens arm, og den har et uttrekkbart trebens stativ i bunnen, der er det også skruehull for stativfeste hvis man trenger et større stativ til gimbalen.
7P har også en uttrekkbar selfiestang skjult i håndtaket. Den kan enkelt dras ut og vips kan man filme seg selv, eller ta de berømte selfiebildene av gjengen. Den er lang nok til at man kan løfte mobilen godt over for eksempel en folkemengde.
Det følger også med en bitteliten LED-lampe som man fester under mobilholderen, og det er plass til en trådløs DJI mikrofon her også. Den er vel og merke ekstrautstyr. Det samme er MagSafe-holderen for iPhone, som gjør det enda enklere å feste en iPhone magnetisk til gimbalarmen.
I bruk
Man kan velge fokussporing av motivet, enten man filmer vertikalt eller horisontalt, som låser fokuset på et valgt motiv, og da kan man rett og slett bare følge etter med mobilen på gimbalen, mens fokuset limer seg fast på syklisten, fotballspilleren, eller hvem det måtte være man velger å fokusere på.
Denne funksjonen kalles Active Track 7 og den har også en smart følgefokus som sporer flere personer hvis det er mange i bildet, og den har en litt tregere, eller skal vi si mykere overgang, mellom punkter i motivet hvor fokuset ikke flytter seg så raskt at deler av motivet blir uskarpt.
Stillbilder og videoopptakene styres enkelt med knappene og en styrepinne på selve gimbalen, men i selfie modus har man muligheten til å styre opptaket med gestures – håndbevegelser. Hvis man lager en V med fingrene tar mobilen et bilde, lager man en dobbel L à la framingen en regissør ville gjort, fokuserer og zoomer kameraet inn på den rammen du lager med hendene. Ganske fiffig.

Hvis man løfter hånden opp mot kameraet starter opptaket, og opptakene kan man redigere i appen i etterkant. Mimo-appen har enkel AI-støtte med redigeringsfunksjoner, og ferdiglagede templates – maler, for de som vil gjøre det raskt og enkelt.
I appen finnes også noe DJI kaller for shot guides – tips, som rett og slett er bittesmå sekvenser som viser hvordan du kan utnytte funksjonene i appen.
På siden av håndtaket er det et innstillingshjul som fungerer som zoom, og det kan brukes til andre funksjoner også. Som å slå på LED-lyset, justere lysstyrke og fargetemperatur, blant annet.

iPhone-brukere som har en Apple Watch, kan også bruke klokken som fjernkontroll for fotografering og videoopptak. DJI-appen støttes av Apple Watch, og da kan man plassere gimbalen der det passer på det uttrekkbare stativet, og styre opptaket fra håndleddet.
Hvis man har brukt eldre utgaver av DJI eldre Osmo Mobile gimbals, vil Mobile 7P være en åpenbaring. Den er en ergonomisk fornøyelse å bruke, og spiller sømløst med Mimo-appen.

Strømmen slås på i det øyeblikket du retter ut gimbalarmen, og hvis batteriet er fulladet, holder det i cirka 10 timer før man må lade på nytt. Batteriet kan også støttelade mobilen, og det følger med en USB-C kabel. Den medfølgende LED-lampen kan snus i selfiemodus og har også USB-C-tilkobling, slik at den kan hente strøm fra mobilen hvis det er nødvendig.

Det sitter en knapp på håndtaket, som et par kjappe trykk på den snur mobilen 180 °, slik at den går fra videoopptak til selfie modus på et blunk.
Med gimbalen koblet til Mimo-appen på mobilen, får man tilgang til smarte funksjoner som panorama opptil 240 °, og dynamisk zoom som zoomer inn på eller ut på motivet når man beveger mobilen til eller fra. Den er også flere timelapse moduser slik at man kan skyte sekvenser som man kan sette sammen til små videoklipp etterpå.
Appen har til og med en foreldre- og barn-modus. Den gjør egentlig det samme som mange andre funksjoner i appen, men her blender den følgefokus med gimbal-bevegelser for å holde hele familien både i fokus, og i bildet på opptaket.

Konklusjon
Det går fint an å bruke Osmo Mobile 7P uten appen, men det er med appens mange funksjoner at gimbalen virkelig våkner til liv. Det er mye lettere å lage fine opptak når man støtter seg til funksjonene appen byr på, men det skal også nevnes at ergonomien på Osmo Mobile 7P er blitt mye bedre enn på forgjengerne, og den lydløse stabilisatoren flytter mobilen lynraskt under opptak. Man bytter fra selfie til videoopptak, eller fra horisontalt til vertikalt opptak med et tastetrykk, og for iPhone-brukere med en Apple Watch, får man i tillegg utvidet fjernstyring av stillbilder og videoopptak. Det finnes en utgave av Osmo Mobile 7P som heter Osmo Mobile , som stort sett gjør det samme som 7P, men er mye billigere. Den leveres ikke med LED-lampen og den har heller ikke uttrekkbar selfiestang, men den har like god batteritid og veier mindre: Det er nok den gimbalen vi ville foretrukket, for prisforskjellen fra Osmo Mobile 7P og bare Mobile 7, er i drøyeste laget. Ikke for det, skal man først ha den beste og mest avanserte gimbalen til mobilen, er det DJI Osmo Mobile 7P som gjelder.

Les videre med LB+
Full tilgang 1 uke uten bindingstid!
Tilgang til ALT innhold i 1 UKE!
LB+ Total tilbud - Første mnd KUN 79,-
Tilgang til ALT LB+ innhold
LB+ total 12 måneder
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Magsinet digitalt – ny utgave hver måned
- Deaktiver annonser
- L&B+ Video – bli med L&B redaksjonen behind the scenes, på de store tech-messene og mye mer!