TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: DJI Mini 3 Pro

Like avansert som de store

DJIs minste kameradrone er så liten at den kan fly over alt – og fortsatt avansert nok til et profesjonelt resultat.

Av / 10.07.22 - 14:00
DJI Mini 3 Pro

Lyd & Bilde mener

  • Kan ta avanserte bilder. Automatisk kollisjonssikring. Kan fly stort sett alle steder.
  • Nesten dobbelt så dyr som forgjengeren. Ingen kollisjonssikring oppover. Ikke beskyttet mot vann.

Kameradroner er ikke lenger bare noe som er forbeholdt profesjonelle fotografer. De aller minste dronene kan flys uten at man trenger å bestå en offisiell prøve – og så billige at de fleste har råd til å bli hobbypiloter.

DJI Mini 3 Pro er den hittil mest avanserte minidronen fra kinesiske DJI. Og selv om den er så liten at den får plass i en jakkelomme, har den funksjoner som hittil har vært forbeholdt større, semiprofesjonelle droner.

DJI Mini 3 Pro veier bare 249 gram, noe som bringer den ned under den magiske grensen på 250 gram, hvor det ikke kreves droneprøve for å få lov til å fly. Og hvor dronen samtidig kan brukes nesten hvor som helst. Også i byområder.

DJI Mini 3 Pro 12
DJI Mini 3 Pro er en drone i lommestørrelse. (Foto: DJI)

Ny gimbal kan filme loddrett


Tredje generasjon av DJI Mini ligner sine forgjengere. Den mest synlige forskjellen er gimbalen, som 4K-kameraet nå er hengt opp i. Den kan vippe kameraet opptil 90 grader nedover og 60 grader oppover i forhold til flyveretningen. Kameravinkelen kan styres trinnløst via fjernkontrollen.

Du kan altså filme helt ned mot bakken under flyvningen, og deretter panorere opp til vannrett. Skulle du av en eller annen grunn få lyst til å filme i høyformat, kan kameraet også tiltes 90 grader. Det er fortsatt en dårlig idé – men du mister ikke kameraoppløsningen.

Annonse

Som DJI Mini 2 er videooppløsningen 4K (3840 x 2160 piksler), men den maksimale bildefrekvensen er økt til 60 bilder i sekundet. Kameraet kan også ta stillbilder med opptil 48 Mp oppløsning (i motsetning til 12 Mp på forgjengeren).

Dronen kan kjøpes i to utgaver. En grunnpakke med dronen alene, til styring fra mobilen, og en utgave med egen fjernkontroll, kalt DJI RC, med 5,5” touch-skjerm og to joysticks. Vi testet utgaven inklusiv fjernkontroll.

DJI RC
Dronen kan styres med mobilen eller med en dedikert fjernkontroll – som er en fin ekstrainvestering. (Foto: DJI)

Sikret mot kollisjon – nesten

DJI Mini 3 Pro har blitt oppgradert på intelligensen med automatisk kollisjonssikring under normal flyvning (i den hurtige Sport Mode er sikringen slått av). Det er en stor fordel når dronen skal flys i tette omgivelser – eller i hendene på utrente piloter.

Du kan fly helt tett på folk (huske å spørre dem først!) eller styre rett mot et tre. Dronen stopper automatisk omkring en halv meter unna, og står stille i luften inntil hindringen flytter på seg, eller dronen styres utenom.

Dronen er utstyrt med sensorer hele veien rundt, samt på undersiden. Men ikke på oversiden. Noe jeg fikk bekreftet da jeg startet dronen under et tre – og den med en gang styrtet til bakken!

Begynnervennlig

Små begynneruhell til tross, er DJI Mini 3 Pro så lett å styre at også helt utrente piloter som undertegnede kan fly med den. Og takket være en skarp 6” fargeskjerm var det forholdsvis lett å følge videofeeden fra dronen.

Det lille lommehelikopteret var overraskende manøvrerbart og reagerte tålmodig på den utrente pilotens kommandoer. Med hindersensorene var flyvningen forholdsvis sikker.

DJI Mini 3 Pro er oppgitt til en rekkevidde på opptil 12 kilometer i åpent terreng. I bybebyggelse faller signalrekkevidden til 1,5–3 km ifølge DJI. Men ettersom dronereglene foreskriver at man må ha øyekontakt med dronen, er det et teoretisk spørsmål, med mindre man er veldig langsynt. I praksis opplevde jeg signalutfall på vel en halv kilometers avstand.

 

DJI Mini 3 Pro 3
Da dronen veier under 250 gram, kan den fly stort sett hvor som helst, og uten krav til dronebevis. (Foto: DJI)

Actionscener

Men Mini 3 Pro er heller ikke skapt for langdistanseflyvning, men til å filme fra vinkler man ikke ser fra bakken. Den er også perfekt til actionopptak av sport og andre aktiviteter, hvor man kan peke ut en person eller et kjøretøy på skjermen og be dronen om å følge etter.

Flytiden er begrenset til litt over en halv time på et standardbatteri, og dronen holder orden på når batteristyrken er så lav at den er nødt til å vende hjem. Man kan også hele tiden kalle dronen tilbake med et trykk på en knapp på skjermen. Når det skjer, flyr den tilbake til utgangspunktet og lander automatisk. Med mindre den blir forhindret fra det …

Muligheten for å fly alle steder gir adgang til nye vinkler og motiver. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Fly ikke i uvær

DJI Mini 3 Pro er perfekt til ”helikopteropptak” på en fin solskinnsdag. Men den bitte lille dronen er ikke værtettet, og den er med sin lave vekt også en kasteball for vinden.

Det fikk jeg merke da jeg ville ha opptak på landet. Etter å ha flydd dronen noen hundre meter over skog og mark, begynte det å brygge opp til regn. For ikke å risikere noe trykket jeg på ”fly hjem”-knappen. Dette fikk dronen til å stige til 100 meters høyde, som er den ”sikre” flyhøyden som brukes når man flyr på autopilot.

Men i stedet for å vende hjem ble dronen tatt av vinden, som i 100 meters høyde var over de 15 meterne i sekundet som dronens små motorer klarer. Og hvor fjernkontrollen meddelte at dronen ville lande med det samme, et eller annet sted i skogen – hvor sannsynligheten for å finne den igjen ville være liten!

Det lyktes å nekte landing, tvinge dronen ned i en høyde den kunne styres fra, og fly den i retur på manuell styring. Men det ga respekt for været!

Øyet på himmelen

DJI Mini 3 Pro kan filme i 4K-oppløsning og med 60 bilder i sekundet. Noe som er rikelig til ethvert bruk. Det som er viktigere, er at bildene under normale lysforhold er skarpe og fri for bildestøy og artefakter. Og når dronen står stille i luften, er den en stabil og fast kameraplattform. Faktisk utgjør hastigheten på microSD-kortet og pilotens manøver med joystickene den største utfordringen for å få stabile bilder.

Selv om video er morsomt, kan kameraet dessuten ta virkelig gode stillbilder. Oppløsningen er opptil 48 megapiksler. Og selv om det ikke slår speilreflekskameraet på optisk kvalitet, får man bilder som imponerer i kraft av motivet. Det er som å ha et 25 meter høyt kamerastativ!

DJI 0042 DJI 0089 DJI 0091 DJI 0033 DJI 0054 DJI 0057 DJI 0063
<
>
DJI Mini 3 Pro kan ta opp stillbilder i 48 Mp kvalitet. Det er som å ha et kamerastativ på 25 meter i høyden. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Fly hensynsfullt

 

At dronen ifølge luftfartsreglene kan fly hvor som helst, er ikke nødvendigvis det samme som at den bør fly hvor som helst. Med DJI Mini 3 Pro har du et kamera som er i stand til å filme folk hvor de minst venter det. Den kan enkelt stå stille i luften og filme inn et vindu i 25. etasje, eller filme folk som soler seg i villahager. Her gjelder det å ha fornuften med på turen.

Til gjengjeld er det et praktfullt verktøy til opptak av sport (eller liverollespill), hvor deltakerne på forhånd har gitt tillatelse til det.

DJI Mini 3 Pro 4
Selv om den er liten, har DJI Mini 3 Pro funksjoner som kan måle seg med de større modellene. (Foto: DJI)

Konklusjon

Selv om DJI Mini 3 Pro ligner et leketøy, er lommedronen like avansert som de fleste droner som veier det dobbelte og er dobbelt så store. Sett i forhold til den foregående generasjonen får man langt bedre kamera og intelligente sikkerhetsfunksjoner, som ikke garanterer, men i hvert fall gir en bedre sjanse for at selv en amatørpilot får dronen hjem igjen i god behold. Og med profesjonelt utseende video på minnekortet.

Gimbalen gjør det mulig å lage loddrette panorereringer eller filme direkte nedover. Prisen har dessverre steget til nesten det dobbelte, og det gjør at Mini 3 Pro får våre fortjente anbefalinger, men må nøye seg med nest høyeste karakter.

Karakter
DJI Mini 3 Pro
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Navigerer med radar

Knallgodt budsjettkamera

Mikrofonen som fikk Marit Larsen tilbake i studio

Billig selfiedrone

Fire trådløse mikrofoner som gir deg proffe videoer

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Lyd & Bilde