TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: DJI Avata Pro-View Combo

Action-dronen

Du kan lage noen utrolige videoer med denne dronen, men først må du lære deg å fly.

Av / 18.11.22 - 09:31
DJI Avata Pro-View Combo

Lyd & Bilde mener

  • Smidig og kompakt. Bra 4K-kvalitet i godt lys. Propellene er beskyttet. Turtle mode. 

  • Støyer mye. Bratt læringskurve. Få krasjsensorer. 8-bit video og kun JPEG-stillbilder.

Dette er det nærmeste man kommer å faktisk sitte i en drone som flyr. DJI Avata er en så kalt FPV – first person view – hvor man flyr dronen med et par Goggles. Elektroniske briller, altså, med live strømming fra kameraet foran på dronen.

Det er en ganske selsom opplevelse å stå på bakken og samtidig se det kameraet på dronen ser, mens den smyger seg raskt, men slett ikke lydløst, langs landskapet.

DJI Avata Pro-View Combo 1
Ready for flight. Foto: Lasse Svendsen

Forskjellen på denne og for eksempel en DJI Mavic 3, er ikke bare at man flyr med briller på, men at man kan lage video fra trange steder. For eksempel kan man lage en video hvor man ser en forfølgelse av et kjøretøy eller en skikjører, på en mer livaktig måte med en FPV-drone. Fordi droneoperatøren hele tiden har kameravinkelen live foran seg mens dronen følger objektet.

Avata er med andre ord ikke dronen man skal velge om landskapsbilder fra oven er hva man helst driver med. Stillbildekvaliteten er heller ikke noe å skrive hjem om, men man kan lage riktig fine videoer i 4K-kvalitet med Avata.

Men først må man lære seg å fly. 

Annonse
DJI Avata Pro-View Combo 2
Startet og klar, så langt så bra. Foto: Lasse Svendsen

DJI Avata Pro-View Combo

DJI leverer Avata i ulike pakker. Hvis man har en DJI-drone allerede, har man også ladere og fjernkontroll til den. Da kan man kjøpe bare dronen og spare penger. 

Alternativet er å kjøpe en så kalt combo, pakke med alt man trenger. Goggles 2 – brillene altså, FPV Motion Controller som er en trådløs flystikke, kabler, lader, ekstra propeller osv. Det finnes også en combo med de større Goggles V2, som har litt større skjermer. Dog med lavere oppløsning enn Goggles 2.

Selve dronen er lett og kompakt, men veier over den magiske grensen på 250 gram. Det fordrer at man har operatørsertifikat før man flyr drone, og som alltid må man følge myndighetenes regler for droneflyvning.

DJI Avata Pro-View Combo 3
Goggles 2. Foto: Lasse Svendsen

Bratt læringskurve 

Selv om man har flydd drone før, blir det å fly en FPV-drone en læringsprosess. Å stå på bakken med en DJI fjernkontroll i hendene, med to flystikker og flere knapper som betjener dronens funksjoner, er noe helt annet enn å fly med DJIs Motion Controller.

Ikke fordi selve dronen er vanskelig å fly sikkert. Slett ikke. Den er ganske tilgivende, og alle propellene er beskyttet så skaden blir ikke ødeleggende om man flyr den i veggen. Den stopper dog, og faller ned. Blir den liggende på ryggen, kan man aktivere en så kalt turtle mode. Den finner man i skjermmenyer på Googles 2, og da starter propellene opp og flipper dronen rundt. Deretter er det bare å trykke startknappen på Motion Controller-stikka, og så er man klar for å fly igjen.

DJI Avata Pro-View Combo 4
Pro-View Combo. Foto: Lasse Svendsen

Oppsett

Før man kommer så langt må man koble de medfølgende Goggles 2-brillene i combo-pakken, til et ekstern batteri som man gutter i lommen. Første gang man gjør det må man laste inn DJI-Fly-appen og aktivere dronen med en tilkoblet mobil. 

DJI Avata Pro-View Combo 5
microSD-kortplass i selve dronen. Foto: Lasse Svendsen

Brillene har justeringer for pupilleavstand og diopter fra minus 8 til pluss 2, og gir et bra bilde fra dronens kamera. Bilder og video kan enten lagres på et microSD-kort i dronen, på et minnekort i brillene, eller lastes opp til DJI-kontoen. 

Første gang oppsett av Avata-dronen er lekende lett og tar ikke lang tid, men det tar en stund å bli en god Avata-operatør.

DJI Avata Pro-View Combo 6
Motion Controller er som en trådløs flystikke. Foto: Lasse Svendsen

Take off

Avata flyr ikke særlig fort. 28 km/t eller 50 km/t i sportsmodus. Det er mer enn fort nok når man flyr med den trådløse stikka i hånden.

Den fungerer omtrent som stikka i et fly. Løft armen og dronen stiger. Farten reguleres med avtrekkeren foran på Motion Controller, og man kan svinge, dreie og sågar flippe dronen eller rotere med håndbevegelser. Det krever litt tilvenning, og jeg anbefaler normal modus til å begynne med.

Etter hvert får man taket på det, og selv om man føler seg ganske selvsikker, bør man likevel være forsiktig under flyvning. Når man blir en dreven pilot, kan man oppgradere til den mer avanserte FPV Remote Controller 2, med to styrestikker som lar deg fly i opptil 96 km/t i manuell modus.

DJI Avata Pro-View Combo 7
48 Mp fra en veldig liten bildebrikke. Foto: Lasse Svendsen

Den er også lettere å manøvrere dronen med både i lav, og høy fart.

Fly

Når man har lært seg å fly Avata sikkert og smidig, kan man lage fine videoer med et virkelig bredt vidvinkelkamera med 155 graders bildevinkel. Kameraet har tiltfunksjon rett fra håndkontrolleren, som også har en stor knapp som stopper dronen umiddelbart i flukt. 

Siden man ikke ser håndkontrollen med brillene på, må man lære seg hvor de andre knappene er og hva de gjør. På Motion Controller sitter utløser- og opptaksknappen på venstre side, på FPV Remote Controller 2 sitter den foran.

Man må velge om kameraet skal ta stillbilder, eller video, fra berøringsfeltet på siden av brillene. Det samme feltet brukes også til andre innstillinger, og noen ganger må man bruke to fingre.

DJI Avata Pro-View Combo 8
Brillene sett innenfra. Foto: Lasse Svendsen

Det er i menyene man velger opptakskvalitet. Den beste er 4K60p, men man kan også ta opp i 2,7K med 100 fps når man vil lage sakte film – slow motion, og det kan se riktig fett ut etterpå.

Kameraet har bildestabilisering og kan sende video via DJIs Q3+ protokoll til DJI-kontoen eller minnekortet i brillene, fra opptil 10 km unna, og med relativt lave 30 ms forsinkelse. Man kan ta opp video i 8-bits Cinelike for en flat fargeprofil for senere redigering av opptaket. 

Flytiden er begrenset til 18 minutter, så det kan være en god ide å ha en idé om hva man vil ha opptak av før take off. 

DJI Avata Pro-View Combo 9
De eneste sensorene sitter på undersiden. Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

DJI Avata er neppe førstevalget blant fotografer som trenger en drone med høy stillbildekvalitet. Da er en Mavic-drone et mye bedre valg, men Avata kan lage actionscener fra steder det er vanskelig å manøvrere en Mavic 3. Den bråker dessuten noe infernalsk, og Avata er ikke dronen jeg ville tatt med i bryllupsfotografering. Den er heller ikke så enkel å fly med stikke – Motion Controller. Personlig ville jeg foretrekke FPV Remote Controller 2 som man holder I hånden og har to stikker å manøvrere med. Som flyvende videokamera er den utmerket, og gir operatøren muligheter for virkelig spektakulære actionopptak.

  1. DJI Mavic 3 Fly More Combo

    Flaggskip med bedre kamera

    DJI Mavic 3 er kameradronen for viderekomne med høye kvalitetskrav.

    Superb bildekvalitet, 10-bits 5,1K-video, superstabile flyegenskaper og lang flytid. To kameraer med sømløs overgang.
    Digital zoom og begrensede innstillingsmuligheter på stillbilder. Mye dyrere enn Air 2S og Mavic 2 Pro. Leveres kun med standard fjernkontroll.
    Les hele testen
Karakter
DJI Avata Pro-View Combo
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Navigerer med radar

Knallgodt budsjettkamera

Mikrofonen som fikk Marit Larsen tilbake i studio

Billig selfiedrone

Fire trådløse mikrofoner som gir deg proffe videoer

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Lyd & Bilde