De beste mobilkameraene er fine, om enn ikke fullgode erstatninger for et kompaktkamera. Men siden det alltid er med, er det det eneste kameraet som er tilgjengelig i alle situasjoner.
Men når feriebildene skal foreviges, kommer man lengre med et godt kamera. Det skyldes selvsagt at da kan man zoome, noe som ikke funker på andre mobiler enn Huawei P20.
Men som de fleste som har tatt mange bilder med mobilen vet, som kamera er ergonomien elendig på en mobil. Bildekvaliteten har klare og veldig synlige begrensninger, og man har ikke mange innstillingsvalg.
Skal bildene bli virkelige gode, kommer man lengre med et godt kamera.
Reisekameraer
For noen er et reisekamera et stort speilreflekskamera som henger rundt nakken. Det er ikke like fristende for alle, fordi kameraet gjerne blir for stort og tungt til at man gidder å drasse det med på ferie.
De mindre systemkameraene, såkalt speilløse eller hybridkameraer, kan det samme som et speilreflekskamera. Men de kommer i mer kompakt innpakning med lavere vekt som en hyggelig bonus.
Med en størrelse om gjerne ligger et sted mellom kompaktkameraer, og speilreflekskameraer, kan de kompakte systemkameraene derfor være ypperlige reisekameraer.
Kvalitet avler kvalitet
Det er noen grunnleggende årsaker til at et kamera leverer bedre bildekvalitet enn mobilen.
Det starter helt foran på kameraet, hvor påkostet optikk med linseelementer av høyere kvalitet, gir jevnere skarphet, mindre feilbrytning og bedre kontrast.
En langt større sensor, også kalt bildebrikke, fanger mer lys. Mer lys betyr mer informasjon, som igjen betyr høyere bildekvalitet med mindre bildestøy.
Kraftige prosessorer behandler bildene raskere og gjør en grundigere jobb slik at flere av bildene blir perfekt eksponerte og sylskarpe.
Bilder tatt i lite lys, blir bedre i et kamera, fordi bildestøy på f.eks. skumringsbilder ikke blir like grumsete som fra mobilkameraet. Fargegjengivelse, kontrast og bildedynamikk, blir mer naturtro fra et bra kamera.
Men den mest avgjørende faktoren er personen bak kameraet. Setter man seg inn i kameraets mange funksjoner, øver på det grunnleggende og fotograferer mye, blir man raskt en mye bedre fotograf. Uansett kamera.
Kameraene vi har valgt ut
I denne testen har vi valgt de åtte beste reisekameraene vi har testet. De har ulike egenskaper og pris, men har én ting til felles: De er de beste i sin klasse, og er små nok til å egne seg som nettopp feriekameraer.
Olympus Tough TG-5
Det beste allværskameraet
Hvis trenger et vanntett kamera som tåler juling, skal det være et Olympus TG-5.
Fujifilm X-E3
Diskret reiseluksus
Den sorte er diskret, den sølvfargede retro, uansett er dette et av de beste kameraene i klassen.
Canon PowerShot G1 X Mark III
Ulv i fåreklær
Canon-kameraet er et kompaktkamera utenom det vanlige.
Panasonic Lumix GX9
Reisevennlig og kompetent
Her er systemkameraet alle kan bruke og som er perfekt på reiser.
Sony Cyber-shot RX100 V
Det beste lommekameraet
Sonys kompakte RX100 V er det beste lommekameraet som finnes.
Panasonic Lumix TZ200
Det beste superzoomkameraet
Hvis du trenger et lite kamera med mye zoom, er det dette du skal ha.
Olympus OM-D E-M10 Mark III
Skamløst lekkert retrokamera
Olympus-kameraet er kanskje det beste kameraet for nybegynnere.
Canon EOS M50
Kanonkjøp fra Canon
Canons mest prisverdige systemkamera er ikke en speilrefleks.