TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Datacolor SpyderX Pro

Slik får du korrekte farger

Fotografer må kalibrere skjermen hvis fargene skal bli riktig gjengitt.

Av / 20.02.19 - 14:00
Datacolor SpyderX Pro

Lyd & Bilde mener

  • Prisgunstig og rask kalibrering som gir synlig bedre skjermbilde.
  • Man må ha Elite-versjonen for å få de mest avanserte innstillingene.

Et dyrt kamera er lite verdt hvis fargene ikke blir korrekte på skjermen. Da får man avvik som burde vært korrigert i utgangspunktet. Det gjelder uansett om man driver med foto, video eller illustrasjoner. Hvis fargene på skjermen ikke er riktige, blir ikke fargene på utskriftene korrekte.

De dyreste skjermene har gjerne kalibrering integrert, og programvare sørger for at skjermene hele tiden korrigeres for farger, hvitpunkt, kontrast og gråskala. Men for skjermer uten innebygget kalibrering, er et separat colorimeter nødvendig.

Hvis man synes at hudtonene aldri blir helt naturlig gjengitt, eller at løvbladenes farger er for kraftige, er det på tide med en skjermkalibrering.

Det er ikke særlig komplisert eller dyrt, å holde skjermen innenfor hva fargegjengivelse angår. Vi har tidligere testet Datacolor Spyder 5 Express, Display Pro og Color Munki, som gir korrekt kalibrering, men de kan være kompliserte å bruke, og tar lang tid.

Spyder Express er så enkel å bruke, at det tok oss 10 minutter å gjøre en kalibrering av skjermen.

Annonse

Den nye SpyderX Pro og SpyderX Elite, er mye raskere. De plugges i datamaskinen og henges over skjermen, så starter man programvaren. En full kalibrering tok fem-seks minutter første gang, under halve tiden når man bare skal korrigere.

Datacolor SpyderX Pro 1
Optisk fargemåler. Foto: Datacolor

To versjoner

De bruker den samme optiske fargemåleren, med en sensor som registrerer lyset i rommet. Så sjekkes farger og gråtoner på skjermen. Men programvaren er ulik. Elite har flere funksjoner, som kalibrering av projektorer, flere fargeprofiler, softproofing og en funksjon kalt studiomatch. Som tilpasser mer uniform fargegjengivelse på flere skjermer i et studiomiljø.

Raskt og enkelt

Pro-versjonen vi tester, passer best for fotografer som i hovedsak bruker én skjerm, og straks man har lastet ned og installert programvaren, ledes man gjennom kalibreringsproessen. Som er veldig enkel, og ikke minst rask.

Straks kalibreringen er utført, lagres profilen man sitter igjen med. Deretter brukes den som grunnlag for neste korrigering, som vil ta enda kortere tid siden en grunnleggende kalibring allerede er utført. Man kan åpne kalibreringsprogrammet og lage andre profiler. F.eks. hvis man gjerne vil ha en spesiell profil for mer grafiske uttrykk på sorthvittbilder.

Datacolor SpyderX Pro 2
Bildene blir bedre når fargene er korrekt gjengitt. Foto: Datacolor

Før og etter

Det er enkelt å se resultatet. Før og etter-bildene kan være påfallende forskjellige. På en iMac med 5K-skjerm, ble avviket ikke veldig stort, men nok til at utskriftene fikk avvikende farger sammenlignet med hva skjermen viste.

Pro-versjonen er et fremskritt sammenlignet med Express-versjonen vi testet. Den er mer nøyaktig, litt raskere og har flere nyttige innstillinger.

Den støtter 5000, 5800 og 6500 Kelvin fargetemperatur og gammapunkt på 1,8, 2,0, 2,2, og 2,4. Elite-versjonen åpner for nesten uendelige kalibreringsinnstillinger, og er et bedre valg for de som har flere skjermer som skal vise nøyaktig de samme fargene.

En nødvendighet for fotografer

SpyderX Pro er et mye bedre produkt enn Spyder 5 Express, og helt klart vårt valg til de flestes bruk. Dersom man utvider med flere skjermer som trenger kalibrering, kan man oppgradere programvaren til Elite-versjonen, og samtidig får flere innstillingsvalg og mer fleksible kalibreringsmuligheter. Uansett hvilken man trenger, er skjermkalibrering en nødvendighet for de som vil ha korrekt fargegjengivelse på skjerm og utskrift.

Karakter
Datacolor SpyderX Pro
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme

Kan DJI slå GoPro?