TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Canon Powershot G1X II

Skarpt råtasskamera

Med en lang rekke forbedringer, er Canons råeste kompakt på høyde med det beste, men de glemte en viktig ting.

Av / 06.06.14 - 11:50
Canon Powershot G1X II

Lyd & Bilde mener

  • Strøken bildekvalitet i de fleste situasjoner, rask autofokus, skarp optikk og svært god brukervennlighet.
  • Søker er ekstrautstyr, batteritiden er latterlig lav, og det koster like mye som et speilreflekskamera.

Da Canon lanserte sitt beste kompaktkamera i 2012 – Powershot G1X, lagte de en nisje i nisjen. For proffkompakter, eller kompakte kameraer med egenskaper man finner i speilreflekser, har aldri levert samme bildekvalitet som en speilrefleks. De har som regel vært mye bedre enn vanlige kompaktkameraer, og G1X var det best av dem, som samtidig hadde lyssterk zoom innebygget.

Hemmeligheten lå i en nyutviklet bildebrikke som var mye større enn vanlig på kompakter, og meget god optisk kvalitet fra en 28-112mm zoom. Med det nye G1X II har Canon forsøkt å forlenge suksessen, og de lykkes på de aller fleste områder.

Kameraets slektskap lar seg ikke skjule og G1X II ser nesten ut som forgjengeren gjorde, bare uten den trange optiske søkeren, som egentlig bare hadde en fordel: Den kunne doble batterilevetiden, hvis man slukket skjermen. Men da fikk man bare 80 prosent av søkerbildet, som attpåtil var trangt og lite.

I G1X II finnes ingen søker, men det er mulig å sette på en separat LCD-søker med 2,36 Mp oppløsning. Den koster 1.999 kr og settes i blitsskoen på kameraet. Da kan du regne en batteritid på beskjedne 200-240 bilder per lading, noe som er latterlig lavt for et så dyrt kamera i denne klassen.

Canon-kameraet er nemlig ganske stort og veier over halvkiloet. Det er større enn for eksempel Sony RX1 med fullformat bildebrikke, og det kompakte systemkameraet Canon EOS M med APS-C bildebrikke.

Annonse

Men det er på mange måter et bedre kamera å fotografere med. To innstillingshjul på objektivet, en til for eksempel blender og en til fokus, samt innstillingsratt på baksiden, vippbar pekeskjerm (180 grader), og et stort håndgrep, gjør det til en lek å fotografere med.

Bildebrikken på 12,8 Mp her er større enn i nesten alle kompaktkameraer, og er 1,5 tommer stor. Større enn i Sony RX100 II og RX10, men mindre enn i et kamera med APS-C bildebrikker. Sammen med en ny Canon 24-120mm zoom, med markant forbedret lysstyrke på f2,0-3,9, rekker man over det mest brukte brennviddeområdet uten å gjøre seg for avhengig av 12800 ISO lysfølsomhet i lite lys.

Kameraet har også fått wi-fi-tilkobling, med NFC for de som kan  koble sammen kamera og mobil med nærfeltsteknologi. Bare ved å holde dem inntil hverandre et par sekunder. Det er også raskere enn forgjengeren med 5,2 bilder/s skuddtakt, og merkbart mye bedre autofokus, med 31 mot bare 9 fokuspunkter på nykommeren kontra forgjengeren. I det store og hele, har G1X II spesifikasjoner man forventer av en proffkompakt. Særlig en som koster 8.000 kr.

Bildekvalitet
Man kan velge om man skal lagre bildene i 3:2 eller 4:3-format. Bildebrikken er hele 15 Mp, så man velger egentlig den vertikale eller horisontale aksen, som skal ha full oppløsning, når man velger bildeformat.

Uansett format er bildekvaliteten den samme. Forbausende nok skiller den seg ikke veldig fra bildekvaliteten til G1X. Ikke at det gjør noe, for det var ikke mye galt med bildene fra forgjengeren. Men siden lanseringen i 2012 har nye kameraer komme til, og Sony RX10 med 1-tommers bildebrikke er fullt på høyde, for ikke å si bedre, men i første rekke på bildedynamikk hvor man får litt mer å gå på fra Sony-kameraet.

Canon G1X II er derimot bedre på høye ISO-verdier, og 1600 ISO er ikke noe å være redd for. Støyomfanget på 3200 er så beskjedent at du ikke ødelegger hverken hudtoner eller detaljskarpheten i bildene. Først ved 3200 ISO begynner kornstøyen å bli potensielt plagsom, og på 12800 er det både farge- og kornstøy i rikelige mengder. Trøsten får være at Canon-kameraet faktisk er blant de beste i denne disiplinen.

Den optiske skarpheten er meget god. På 24mm vidvinkel er det markant tap av hjørneskarphet på blender 2, som blir gradvis bedre til blender 5,6, og objektivet er generelt på sitt skarpeste, kant til kant, på 5,6 og 8. På alle brennvidder, men på 50mm er skarpheten meget god også i hjørnene, fra blender 3,5. Meget god ytelse altså, for et zoomobjektiv i denne klassen.

Konklusjon
Canon Powershot G1X II er et godt alternativ til et stort speilreflekskamera. Dessverre koster det like mye, og mangler søker og brukbar batteritid. Men det er lite å utsette på bildekvaliteten, som vi opplever å være på høyde med de beste i kompaktklassen. De som faller for kameraet, gjør det fordi brukervennligheten holder høy Canon-kvalitet, kameraet er kjapt å bruke, og i de fleste situasjoner ser man ikke forskjell i bildekvalitet fra G1X II og et Canon speilreflekskamera.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Navigerer med radar

Knallgodt budsjettkamera

Mikrofonen som fikk Marit Larsen tilbake i studio

Billig selfiedrone

Fire trådløse mikrofoner som gir deg proffe videoer

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Lyd & Bilde