TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Av / 15.03.19 - 15:15
Canon EOS RP

Lyd & Bilde mener

  • Gjennomført brukervennlighet, smarte hjelpemenyer, og høy bildekvalitet.
  • Moderat skuddtakt, beskjæring av 4K-video, mørkt søkerbilde.

La deg ikke lure av spesifikasjoner. Se bare på Canons ferskeste systemkamera: EOS RP med en 26 megapiksler bildebrikke i fullformat. Kameraet ser ikke veldig imponerende ut hvis man bare ser på spesifikasjoner. Da er det lett å la seg forlede til å avfeie det som lite interessant.

Det kan være en tabbe.

For noen ganger trumfer brukeropplevelsen de tekniske spesifikasjonene. Det gjør det på Canon EOS RP. Som er det andre systemkameraet med Canons nye RF-fatning. Enklere og mer aggressivt priset enn EOS R fra 2018, og på mange måter et mer anvendelig kamera.

På papiret er det heller ingen vinner sammenlignet med Nikon Z6 eller Sony a7 III, som alle har råere spesifikasjoner.

Men etter å ha testet EOS RP i noen uker, mener jeg at Canon kan ha truffet målgruppen godt. For kameraet er en glede å bruke, og det passer til stort sett alt man kan finne på å fotografere. Bortsett fra sport, men det skal jeg komme tilbake til.Kameraet er blant de letteste og mest kompakte speilløse fullformat systemkameraene. Med en startpris godt under 20.000 kr for kamerahuset, legger det seg langt under konkurrentene på pris.

Annonse
Canon EOS RP 1
Canon EOS RP er det minste, letteste og rimeligste speilløse fullformatkameraet akkurat nå. Foto: Lasse Svendsen

Forenklet betjening

Det nye Canon-kameraet er laget for entusiastene og amatørene med ambisjoner om å bli en bedre fotograf. Kamerahuset er kompakt og lett, det er faktisk en hel cm lavere enn Sony a7 III og veier under halvkiloet med batteri og minnekort. Søkeren er nesten i flukt med topplaten i polykarbonat, det er få knapper på kameraet, og ingen statusskjerm her.

Canon EOS RP 2
Svært enkel betjening og kompakt med godt håndgrep. Foto: Lasse Svendsen

Canon har likevel utstyrt kameraet med et godt håndgrep, godt synlige funksjoner og oversiktlige menyer. Det finnes en hjelpemeny her som forklarer innstillingene, og når man vrir på programhjulet på toppen, får man forklart innstillingene både med tekst og bilder. Fiffig, og fint for nybegynnere.

Canon EOS RP 3
Smarte hjelpemenyer som viser nybegynneren vei. Foto: Lasse Svendsen

Sammen med en f.eks. RF 35mm f1.8, blir EOS RP en veldig kompakt og potent, fremfor alt reisevennlig kamerapakke, men alt er ikke bare rosenrødt.

La oss kort se på noen av de viktigste for og mot EOS RP:

For:

  • Gunstig priset for et fullformat systemkamera
  • Pekeskjerm og OLED-søker
  • Øyefokus og fokus stacking
  • Dual Pixel autofokus med 4779 AF-punkter
  • Kompakt og lett

Mot:

  • Ingen værtetting eller bildestabilisator
  • Mørk søker
  • 1,7 x beskjæring på 4K-video
  • Maks. 5 bilder/s
  • Begrenset utvalg RF-objektiver p.t.

Objektiver

Enn så lenge er utvalget av objektiver til Canons R-serie, beskjedent. Vi har testet RF 35/1.8, 50/1.2 og 24-105/4, som er de tre eksisterende objektivene til systemet, og testen av RF 28-70/2, er klar når dette leses.

Canon har annonsert flere nye RF-objektiver. I løpet av 2019 kommer det en RF 15-35mm/2.8, 24-70 /2.8, 24-240/4-6.3, 70-200/2.8, alle med innebygget bildestabilisator, og to utgaver av RF 85mm f1.2L USM.

Den ene med et defokuseringselement for mykere bakgrunner.

Men legg merke til at ingen av disse er en typisk kitzoom til EOS RP. En RF 24-70/4 eller en 28-90/3,5-5,6, finnes ikke.

Det mest nærliggende alternativet er RF 24-105/4. Som er et relativt dyrt som kitobjektiv.

Det er verdt å merke seg at Canon leverer kameraet med en EF-adapter, som gjør det mulig å bruke Canons EF-speilrefleksobjektiver på EOS RP.

Konkurrenter

Canon EOS RP, er ikke det eneste systemkameraet i denne klassen, med fullformat 24 x 36 mm bildebrikke.

Nikon Z6-serien og Sonys alpha 7 III, er de nærmeste konkurrentene, men Canons fullformat speilrefleks EOS 6D II, er forsåvidt også en konkurrent.

De fire kameraene har samme oppløsning og hovedmålgruppe. EOS RP koster mindre enn de tre andre, men Z6 og a7 III er til gjengjeld raskere med en skuddtakt på 12 og 10 bilder/s. EOS 6D II topper på 6,5 bps, mens EOS RP stopper på 5 bps. Halvparten om du trenger autofokus og lysmåling på hvert bilde.

Alle utenom 6D II skyter video i 4K, men EOS RP gjør det dessverre med 1,7 x beskjæring. Det er en fordel på videoopptak med tele, men en ulempe med vidvinkel.

Kameraet har heller ikke intern bildestabilisering av bildebrikken, slik som både Nikon Z6 og Sony a7 III har. Optisk bildestabilisering finnes unntaksvis (RF 35/1.8 og 15-35/2.8) bare på Canon-zoomene i RF-serien med telebrennvidde i enden.

Teknisk

Bildebrikken på 26 megapiksler, er basert på den samme som sitter i EOS 6D II, men tilpasset den bredere bajonettfatningen med kortere registeravstand.

Kameraet har Canons utmerkede Dual Pixel autofokus, her med 4779 fasefokussensorer som dekker nesten hele bildeflaten. Autofokusen er stillegående, relativt like kjapp og presis, også på følgefokus, og øyefokusen fungerer faktisk meget godt her. Selv sammenlignet med Sonys, som lenge har vært klasseledende.

Den elektroniske OLED-søkeren har lavere oppløsning enn på EOS R, 2,36 Mp men med samme 0,76 x forstørrelse. Mens lysstyrken på skjermen kan justeres, er det ikke mulig på søkeren. Det er en ulempe, for utendørs i godt lys, er den rett og slett mørk. Dermed er det ikke alltid like lett å se hva som befinner seg i skyggepartiene, når man bruker søkeren.

Batteritiden er oppgitt til 250 eksponeringer per lading, min erfaring med kameraet, viser at det er veldig konservativt. 350-400 bilder er mer realistisk under normale forhold.

Brukervennlighet

Den vribare pekeskjermen kan også brukes som styreflate for flytting av fokuspunkter, og ellers er kameraet faktisk lekende lett å bruke. Få knapper, god ergonomi og enkel tilgang til de viktigste funksjonene, gjør kameraet veldig tilfredsstillende å fotografere med.

Canon EOS RP 4
Svingbar pekeskjerm. Foto: Lasse Svendsen

Det blir nok delte meninger om den minste knappen på kameraet. M-Fn for multifunksjon, debuterte på EOS R, og sitter også her like ved utløserknappen.

Man må trykke på M-Fn for å få tilgang til ISO, serieopptak, servofokus og blitskompensering. Som man så stiller med innstillingshjulene på toppen.

Disse og enda flere innstillinger, er også tilgjengelig under Q-knappen. Ett trykk og tre rader med funksjoner dukker opp på pekeskjermen, så velger man bare med pekefingeren.

Det er enkelt, raskt og veldig intuitivt.

Ikke helt perfekt

Kameraet har også en låseknapp. Den kan låse fremre og bakre innstillingshjul, deaktivere pekeskjermen og kontrollringen på objektivet, og den er programmerbar. Velg en, flere eller alle fire.

Plasseringen av strømbryteren er ikke ideell. Den tar all plassen ved siden av søkeren, og i likhet med strømbryteren på EOS R, burde den vært flyttet til fordel for et innstillingshjul for serieopptak og selvutløser, eller en annen funksjon som det er praktisk å ha enkel tilgang til.

Som på EOS R, er det også her kun én kortplass, for SD-kort med UHS-II.

Kameraet har inngang for mikrofon og utgang for hodetelefon, HDMI-utgang og USB-lading. Pussig nok snakker vi USB 2 og ikke USB 3, så der røk den muligheten for raskere overføringshastighet.

Canon har muligens lest kritikken vi kom med i testen av EOS R, for her finnes ikke det beryktede berøringsfeltet: M-Fn Bar, som jeg aldri skjønte poenget med.

Canon EOS RP 5
Kamerahuset er ikke værtettet, og har kun en kortplass. Foto: Lasse Svendsen

Bildekvalitet

Det store spørsmålet er om bildekvaliteten fra EOS RP er noe bedre enn fra EOS 6D II IV. Svaret er både ja og nei.

Støydempingen og detaljoppløsningen er praktisk talt identisk, men jpeg-filene fra EOS RP ser subjektiv bedre ut. Fargegjengivelsen er mer nøytral på jpeg-filene, og jeg oppfatter hudtoner som bedre mettet med jevnere toner.

Det kan selvsagt skyldes at de nye RF-objektivene påvirker sluttresultatet, men min mening er at bildekvaliteten er bedre enn på 6D II. Om enn ikke veldig mye.

Detaljskarpheten er sammenlignbar med Sony a7 III og Nikon Z6, men Canon-kameraet ligger ett trinn etter på støydemping.

I praksis betyr det at bildestøy ved 12800 ISO på bildefilene fra EOS RP, er sammenlignbar med 6400 ISO på a7 III og Z6.

Når det er sagt, er det ikke noe problem å fotografere i lite lys opptil 12800 ISO med EOS RP. Personlig ville jeg likevel holdt meg under 6400, og aldri over 12800, for å bevare mest mulig av fargegjengivelsen, og detaljene i bildene.

Videokvalitet

Mens bildekvaliteten har få lyter, er kvaliteten på videoopptakene et annet kapittel. Selv om skarpheten er god på 4K, er ikke detaljene så sylskarpe som vi er vant med fra Sony a7 III og Nikon Z6, heller ikke fra Fujifilm X-T3, som har en mindre APS-C bildebrikke.

Det er også synlig rolling shutter, som er brytning av linjer på panoreringer. Det er fristende å konkludere med at Canon ikke har tenkt på EOS RP som et videokamera. Kompromissene er for mange, særlig tatt i betraktning at stort sett alle andre kameraprodusenter har tatt videofunksjonene mer på alvor.

Konklusjon

Canons andre speilløse fullformatkamera, henvender seg til en annen målgruppe, enn det dyrere EOS R. Det betraktelig rimeligere EOS RP, er billigere enn sine nærmeste konkurrenter, som det også ligger litt etter på videoegenskaper og skuddhastighet. Kameraet har likevel svært mange kvaliteter, som gjør det til et meget godt allroundkamera for nybegynneren, eller viderekomne entusiaster. Bortsett fra på videoopptak, sport og action, er EOS RP et kamera med få kompromisser. Som er enkelt å bruke, leverer meget tilfredsstillende bildekvalitet, og som i høy grad gir deg en brukeropplevelse som overgår kameraets spesifikasjoner.

Karakter
Canon EOS RP
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Fire trådløse mikrofoner som gir deg proffe videoer

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme