Uten sammeligning forøvrig, så minner Canon EOS R7 litt om flaggskipet EOS R3. Kameraet er mye mindre, lettere, og fremfor alt mye billigere. Men det kan mye av det samme som R3. Blant annet er skuddtakten og autofokusen fra øverste hylle.
Det gjør R7 meget godt egnet til sport, og ikke minst dyreliv. Akkurat det siste er ekstra interessant om man legger til grunn at kameraet har en CMOS bildebrikke i APS-C-format. Det betyr nemlig at en 70-200mm zoom, tilsvarer en 112-320mm zoom, når den monteres på EOS R7.
Da får man ekstra rekkevidde som en verdifull bonus.
Resten av kameraet er selvsagt ikke bygget like gedigent som et EOS R3, men så er målgruppen litt annerledes.
Et EOS R7 retter seg mer mot de som ser etter et kjapt, men ikke for stort kamera, som fungerer bedre enn et eldre speilreflekskamera, når det for eksempel skal følge fugler i flukt, eller spillere på en bane. Da er det en klar fordel at autofokusen henger med.
For å få det til har Canon lagt inn Dual Pixel autofokus med 651 fokuspiksler, som dekker et stort område. Avansert fokusalgoritme skal sørge for presis følgefokus, og skuddtakt på 15 bilder/s med opptil 30 bps med elektronisk lukker, øker muligheten for flere blinkskudd.
Med den mekaniske lukkerens skuddtakt på 15 bps, kan man ta over 200 jpeg eller drøyt 50 råfiler i rekkefølge, før bufferen stopper kameraet. Litt færre bilder naturligvis, når man skyter bildeserier med en hastighet på 30 bps. Men det er likevel ganske bra, og rekker langt når man skal ha blinkskuddet av en fiskeørn som stuper etter fisk. Eller et skarpt bilde akkurat i de headingen passerer målstreken.
Brukervennligheten
For mange fotografer er ergonomi viktig for å lykkes med kameraet. Det lille R7 er mindre enn et R5 og R3, som naturlig er tatt i betraktning en mindre bildebrikke. Håndgrepet foran er ikke like stort, og programhjulet på toppen er nesten umulig å bruke til noe fornuftig når man har hansker på. Det er rett og slett for lite.
Fokusvelgere, og en programmerbar napp, er nesten gjemt unna ved siden av grepet, men plusspoeng for den nye styrepinnen i sentrum av Canons kommandohjul. Jeg var litt skeptisk til å begynne med, men akkurat den er en genistrek av Canon. Plasseringen er helt perfekt, og den er stor nok til å kunne brukes effektiv både med og uten hansker.
Den velkjente M-Fn – multifunksjonsknappen er fremdeles alt for liten, hører dere Canon, og det neppe alle som vil like at strømbryteren sklir alt for lett fra stillbilder til videoppptak, når man slår på kameraet.
OLED-søkeren er relativt stor, ganske lyssterk, men 2,36 Mp oppløsning er alt for lite i 2022. Pekeskjermen er upåklagelig. Det samme er batteritiden på 660 bilder, og at kameraet har en 7-trinns bildestabilisator hjelper veldig når man fotograferer med telebrennvidder.
Med Wi-Fi og Bluetooth kan man overføre bilder og video trådløst til en mobil, laptop, eller iPad. På venstre side sitter alle kontaktene. Deriblant USB-C-kontakten som også kan også brukes til å lade kameraet, HDMI-utgang, mikrofon- og hodetefonkontakten, sammen kontakt for kablet fjernkontroll.
På den andre siden av kameraet, finner man to for SD/SDXC-kort med UHS-II-støtte.
Videoegenskaper
Kameraet kan naturligvis ta opp 4K-video, oversamplet fra cirka 7K med hele CMOS-brikkens bildeflate. Det gir svært høy videokvalitet i 30p uten beskjæring. Man kan også velge 4K UHD fra et utsnitt av bildebrikke, men da får man en beskjæringsfaktor på hele 1,8 x.
Video kan lagres i H.264 eller H.265, og med 10-bits Canon Log 3 gammaprofil, og i HDR med PQ, som kombineres med høylys toneprioritering.
Bildekvalitet
Med så gode videospesifikasjoner, er det ingen overraskelse at EOS R7 også er et svært godt spesifisert stillbildekamera.
Det er vi tross alt blir bortskjemt med fra Canon i en årrekke. Og her er oppløsningen fra bildebrikken i stand til å gi en detaljskarphet som i mange tilfeller overgår den fra mange fullformatkameraer. Stills kan lagres som 8-bits jpeg-filer, men også som 10-bits HEIF-filer som i kombinasjon med HDR PQ, kan gi bildefilene utvidet dynamikk. Råfiler lagres som 14-bits filer, men kameraet har også støtte for Canons C-RAW som gir litt mindre filstørrelser.
Bildekvaliteten er upåklagelig, som vi stort sett er blitt vant til fra moderne kameraer i det siste. EOS R7 er ikke noe unntak, med svært fine ‘Canon-farger’ og moderat med bildestøy på høye ISO-verdier. Detaljskarpheten på bilder tatt med RF 100mm f2.8 L Macro IS USM, er fenomenalt god og viser hvor mye det er å hente fra kameraets bildebrikke.
Med den kompakte 15-30mm f3,5-6,3 IS STM, ser det ikke like overbevisende ut. Det er knapt den ideelle kitzoomen til R7, som fortjener bedre optikk. Og der er vi ved et av minusene med å velge EOS R7. Det er ikke noe utvalg av rimelig APS-C-optikk å snakke om, som ikke tilhører Canons dyrere L-serie for mer profforientert bruk på fullformatkameraer.
Den meget kompakte RF 70-400mm f4L S USM, viser hvor bra kameraet fungerer med telezoomer, men den koster nesten 40 prosent mer enn kamerahuset alene.
Konklusjon
Canon EOR R7 er lynraskt, hendig, relativt rimelig, og leverer svært høy bildekvalitet i alle situasjoner. Canon-kameraet er like godt egnet for sport og dyrefoto, som det er til bryllup eller reiser. Det har også meget gode videoegenskaper, som gjør R7 til et supert videokamera for de som stiller store krav til videokvaliteten i 4K-oppløsning. Legg til innebygget bildestabilisator, doble minnekortplasser og værtetting, så fremstår Canon-kameraet som et meget godt kjøp.
Canon EOS R3
Canons beste proffkamera
Canon EOS R3 har en unik funksjon, og alt et flaggskipkamera trenger, bortsett fra to ting.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser