TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Canon EOS R5

Først med 8K-video

Her er testen av Canon EOS R5, det første kameraet med 8K-video. Et tveegget sverd, viser det seg.

Av / 08.09.20 - 11:00
Canon EOS R5

Lyd & Bilde mener

  • Tilnærmet det komplette kamera med 8K-video, ekstrem oppløsning, vannvittig skuddtakt og nær perfekt ergonomi.
  • 8K er krevende både for kameraet, datamaskinen - og fotografen. Kort batteritid uten vertikalgrep, og høy pris.

Noen må være først med innovasjoner. Det ligger i sakens natur. Noen var først ute med film på rull, andre var først ute med innebyggede lysmålere, og siden var noen andre først med autofokus, digitale kameraer og så videre.

Så har vi de som var først med video i et stillbildekamera, først med HD-video og først med 4K-video. Det er i det hele tatt så mange ‘først’ at listen er uendelig.

Canon har også vært først. Mange ganger. Denne gangen er de først med 8K-video i et systemkamera: Canon EOS R5, som er flaggskipet blant Canons nye generasjon systemkameraer.

Og for et kamera det er blitt!

Canon EOS R5 er det banebrytende kameraet EOS R ikke ble, da de ble lansert som Canons første flaggskip blant speilløse fullformatkameraer.

Annonse
Canon EOS R5 1
Canons mest avanserte kamera, er også deres beste.

Dette er den speilløse utgaven av speilreflekskameraet EOS 5D Mark II (2008), kameraet som var banebrytende i sin tid med 1080p HD-video, og som siden ble omfavnet av videoskapere verden over.

Det samme kan skje med EOS R5, som er Canons mest avanserte kamera, men ikke utelukkende rettet mot profesjonelle videoskapere. Det har andre egenskaper også, som skuddtakten på 20 bilder/s, en 45 Mp høyoppløst CMOS bildebrikke, innebygget bildestabilisator, ekstremt kjapp autofokus, og jada, det kan ta opp 4K-video i høy kvalitet. I seg selv er det ikke oppsiktsvekkende i denne prisklassen. Panasonic Lumix S1R, Nikon Z7 og Sony a7r IV, har mange av de samme egenskapene, men ingen av dem har 8K-videoopptak.

Canon EOS R5 2
Tabellen viser tekniske data på EOS R5 og de nærmeste konkurrentene.

Men la oss første se på noen av nøkkelegenskapene til EOS R5:

  • 45 Mp fullformat CMOS bildebrikke med Dual Pixel II autofokus
  • Rask skuddhastighet på 12 (mekanisk lukker) og 20 bps elektronisk
  • 5940 punkters autofokus dekker 100 % bildeflate
  • 8-trinns bildestabilisator m. utvalgte objektiver
  • ISO 100-102.400
  • 10 bit HDR-still i HEIF-format
  • 8K DCI el. UHD-video, 10-bit 4:2:2, RAW, C-Log, HDR PQ
  • Full 1080p HD 120 fps i kommende fastvare
  • CFexporess + SDHC/SDXC UHS-II kortplasser
  • 5,76 Mp OLED-søker
  • Vribar 2,1 MP pekeskjerm
  • Wi-fi og Bluetooth integrert, FTP-overføring
  • Værtettet kamerahus
  • BG-R10 batterigrep ekstrautstyr
  • WFT-R10 batterigrep med Wi-fi ekstrautstyr

Noen av de samme egenskapene finner man også i EOS R og EOS R6. Men EOS R5 har mer av alt, og kombinerer ekstrem oppløsning med rasende rask 20 bps skuddtakt, 8K RAW-video og 10 HEIF (bedre enn 8-bit jpeg), i et solid bygget og værtettet kamerahus, vi knapt har sett maken til.

Oppløsningen på kameraets bildebrikke er fortreffelig til landskapsfotografering, skuddtakten og den raske autofokusen, gjør R5 perfekt til sport, action og fotografering av dyreliv.

Canon EOS R5 3
Pekeflaten fra EOS R bak er borte, inn med styrepinne.

Men kameraet er også utmerket som portrettkamera. Med Canons store utvalg av kvalitetsoptikk og kameraets dynamikkområde, har både portrett-, bryllups-, og motefotografer mye å gå på i etterbehandlingen.

Det er nesten ingenting dette kameraet ikke kan, men det betyr ikke at det ikke finnes begrensninger i EOS R5.

360 graders ergonomi

Canon har stort sett alltid lyktes med ergonomien på sine kameraer. Den utskjelte pekeplanken (touchbar) på EOS R er heldigvis byttet ut med en styrepinne på R5. Knapper og de tre innstillingsrattene faller naturlig på plass når man griper kameraet. Kanskje kunne statusskjermen på toppen vært større, og en ekstra programmerbar knapp foran, kunne vært kjekk å ha, men ellers er kameraet forbilledlig oversiktlig og enkelt å bruke, etter litt innkjøringstid.

Canon EOS R5 4
Video? Trykk Mode først, deretter Info-knappen. Ikke innlysende akkurat.

Kameraet har to kortplasser. Den ene til de raske CFexpress-kortene, den andre til SD-kort med UHS-II-støtte. Førstnevnte er helt nødvendig for å lagre 8K-video, som ikke kan lagres på et vanlig SD-kort.

Snur man kameraet til andre siden finner man tilkoblinger for mikrofon, hodetelefoner, fjernkontroll, HDMI, blits, og USB-lading.

Flere av knappene kan deaktiveres med en låseknapp på toppen, og man kan styre alle menyvalg og innstillinger også på den vribare pekeskjermen. Som også kan brukes til å flytte fokus med når man f.eks. bruker skjermen under videoopptak.

Canon EOS R5 5
Alle tilkoblingene man trenger.

Som de andre i R-serien, har kameraet en M-Fn-knapp hvor man kjapt kan endre ISO-følsomhet, serieopptak, servo/oneshot-autofokus, hvitbalanse og blitskompensasjon.

Enda flere innstillingsvalg er tilgjengelig med Q-knappen på baksiden. Trykk og bla med innstillingshjulet eller fingeren til innstillingen du vil endre.

Mode-knappen på toppen og innstillingshjulet rundt, brukes til å endre programautomatikk. Alle vanlige programvalg finnes, man kan sette sammen sine egne foretrukne innstillingsvalg, og kameraet har ett programvalg man knapt finner på andre kameraer: Fv.

Som enkelt sagt er en fleksibel variant av full programautomatikk hvor kameraet styrer alt, men med muligheten for å endre blender, lukkertid eller ISO når man vil.

Canon EOS R5 6
Denne må slås av hvis man skal ha maks skuddtakt.

For å bytte mellom stillbilder og videoopptak, må man trykke inn Mode-knappen først, og så Info-knappen på baksiden. Deretter kan man bla i de mange automatikkprogrammene inklusivt manuell eksponering, med innstillingsrattet på toppen. En egen knapp for å bytte mellom stillbilder og video, hadde vært å foretrekke. Det er plass til venstre for søkeren, Canon.

Men det fine er at kameraet husker alle innstillingsvalg på still, og video, uavhengig av hverandre.
120 Hz OLED-søker

Den store OLED-søkeren har hele 5,76 Mp oppløsning, og trenger man ikke å spare strøm kan den stilles til 120 hz for raskere respons enn de vanlige 60 Hz, og det gjør søkeren mye bedre å bruke, med silkemykt bilde og høy detaljskarphet.

Bildestabilisator

Den innebyggede bildestabilisatoren fungerer med alle objektiver, men aller best sammen med enkelte Canon-objektiver, hvor man kan oppnå opptil åtte eksponeringstrinn med kompensasjon mot instabilitet. Som når man holder kameraet på lange lukkertider, eller beveger kameraet mye under fotografering.

Canon EOS R5 7
Bildestabilisatoren gir opptil åtte trinn stabilisering, med enkelte Canon-objektiver. Foto: Canon.

Mens en RF 70-200mm f2.8L IS gir 7,5-trinns kompensasjon sammen med R5, får man 8-trinn med 24-70 f2.8L og 85mm f1.2L, som vi testet kameraet med, men også med 24-105f4 og 24-105 f4-71, 28-80 f2L og den nye 85mm f2 Macro.

Vidvinkelzoomen RF 15-35 f2.8L, 35 f1.8 IS og 50 f1.2L, gir 7-trinns bildestabilisering sammen med R5.

Fokusvalg

Fotografen har flere muligheter for å velge autofokus etter behov. Man kan også velge å finjustere autofokusen med et dypdykk i de omfattende fokusmenyene på skjermen. Parametere som sporingsfølsomhet, akselerasjon- og retarderingshastighet kan justeres i flere trinn, og det finnes ferdiglagede grupper av parametere – som også kan endres, i skjermmenyene.

Slik skal fotografen finne den beste egnede fokusmetoden til motivet. Å fotografere ville dyr er mindre forutsigbart for autofokusen – og fotografen, enn sport- og portrettfotografering, og krever forskjellige innstillinger.

Canon EOS R5 8
Man kan fintrimme autofokusen på EOS R5 etter behov.

Canon sier at de har jobbet mye med avansert maskinlæring for å få R5 til å oppføre seg så bra som mulig på krevende motiver, og kameraets fokussporing er den beste på noe Canon-kamera hittil, og i de fleste tilfeller på høyde med referansekameraet vårt fra Sony.

Fotografen kan velge fokus og følgefokus på øyne, ansikter eller dyr, og fotografen kan velge punktfokus, ett-punktsfokus, utvidet fokusområde i kryss eller firkant, sonefokus, og vertikal eller horisontal gruppering av fokuspunkter i én sone.

8K-video

Bare så det er sagt, Canon-kameraet leverer svært høy videokvalitet i 4K. Opptil 100 fps med 1800 Mbps bit-rate, og 10-bits dybde med 4:2:2 i enten All-Intra-komprimering. Det har også 4K i 50, 25 og 24 fps og man kan velge DCI eller UHD-pikselbredde i 4K.

Kameraet har knapt synlig rolling shutter på 4K, men man bør kjøre høyest mulig 4K-kvalitet med 100 fps, hvis man skal ta opp video med mye panorering, for å unngå rykkete bevegelser.

Det er også mulig å velge 4K fra et beskjært utsnittet tilsvarende APS-C-format med sampling fra 5,1K oppløsning.

Canon EOS R5 9
8K RAW er krevende både for kamera og datamaskin.

Men de er selvsagt 8K som er den store snakkisen her. For mens 4K-video kan gi deg 10-bits dybde og en oppløsning tilsvarende 8,3 Mp, som mange er vant til fra Netflix på TV-en, Apple-TV 4K og mange andre videokilder, er 8K noe helt annet.

På alle måter.

Først og fremst er datamengden enorm. Med 33,2 Mp oppløsning i 10-bits dybde og 8K RAW (2600 Mbps!), raser GigaBytene raskt i vei, minnekortet fylles fort (7 min og 30 sek på et 128 GB CFexpress) og kameraet blir varmt. Veldig varmt. Vårt testeksemplar var overnervøst og kom kjapt med en advarsel på skjermen om overoppheting på 8K-opptak.

Selv om Canon til å begynne med hevdet opptil 20 minutter med 8K-opptak – 30 min i 4K – tålte ikke kameraet mange minuttene i stekende sol, før det advarte om at det ville slå seg av for å kjøle seg ned. Det samme gjelder om enn i mindre grad for 4K HQ-video. Skyter man mange sekvenser i rekkefølge, blir kameraet varmt, og det reduserer opptakstiden.

Canon EOS R5 10
Canon EOS R5 og Sony a7r IV har det meste til felles.

Den korte opptakstiden gjelder i hovedsak når man lagrer til minnekortet, bruker man en ekstern opptaker stiller saken deg annerledes, men Canon så seg nødt til å komme med en oppdatering til R5.

For på nett bredte det seg raskt rykter om at kameraet var fullstendig ubrukelig på 8K-video, ikke bare fordi man risikerte at kameraet kuttet mitt i opptaket, men også en nedkjølingsperiode opptil en halvtime, hvor kameraet var helt ubrukelig.

En ny fastvare i versjon 1.1.0 inneholdt noen småfiks, men viktigere, bedre temperaturkontroll og lengre opptakstider, med kortere nedkjølingsfaser.

Canon EOS R5 11
Vertikalgrepet øker batteritiden, også på video. Foto; Ivan Dantonio

Det kan også ta opp video i 8-bits 4:2:0, det har også Canon Log 1 (C Log 3 kommer), det kan ta 10-bit HDR stillbilder i HEIF-format, som gir mye bedre kvalitet enn 8-bits jpeg, og det har støtte for All-I eller IPB-komprimering av 4K – og som nevnt 8K RAW.

Det er også mulig å hente stillbilder fra i 33,4 Mp fra 8K DCI-video, 8,8 fra 4K DCI-video, eller UHD om man vil.

Datakraft

Mange har kanskje oppgradert maskinparken med datamaskiner som kan takle 4K-videoprosessering. Det har garantert kostet. For ikke bare tar 4K i høyeste kvalitet opp mye lagringsplass. Det krever også mye av prosessor, grafikkort, minne (både hastighet og mengde), og brukeren.

For å dra 8K gjennom den samme prosesseringen, kreves det enda mer kraft. Mye mer. Selv om man skyter 8K komprimert enten i All-I eller IPB, krever det enda kraftigere flerkjerners prosessor, mye heftigere grafikkmotor, og mye mer minne enn de 32 GB jeg hadde på en fem år gammel, firekjerners iMac, med 2 GB grafikkminne.

Canon EOS R5 12
Lettmetallhuset er værtettet og solid bygget. Foto: Canon.

Jeg prøvde også en skvett ny iMac med nyere åttekjernes prosessorgenerasjon, og en mye kraftigere grafikkprosessor med 8 GB minne. Det gikk mye bedre på 8K All-I og IPB, men ikke på 8K RAW. Ikke tjangs. Det hadde fungert bedre med enda mer minne, men 8K er så prosessorkrevende at det kommer til å koste å oppgradere til noe som kan brukes til postprosessering av 8K-video. Særlig 8K RAW.

Skuddtakt og autofokus

Høyoppløste stillbilder og 8K-video, er ikke alt Canon-kameraet kan. Skuddtakten på 12 bilder/s med mekanisk lukker, holder til de flestes oppdrag, men med hele 20 bps med elektronisk lukker til rådighet, er R5 en råtass på sport.

Det skyldes i høy grad at kameraets Dual Pixel II autofokus er så lynende rask og samtidig presis, at man sitter igjen med enormt mange bilder i fokus. Langt flere enn fra EOS R, og Sony a7r IV for den del, og R5 er mer på linje med proffkameraet EOS 1DX Mark III her. Selv om skuddtakten på speilrefleksen er lavere.

Autofokusen fungerer ned til -5 til – 6 eksponeringstrinn, avhengig av objektiv, og kameraet egner seg fint til actionfotografering i lite lys.

Bilde- og videokvalitet

La det ikke være noen tvil, dette er ikke bare Canons beste bildekvalitet, den er fullt på høyde med det beste vi har sett fra noe kamera. Mellomformat inkludert. Bildedynamikken fra EOS R5s bildebrikke med 45 Mp, står ikke noe tilbake fra Sony a7r IV med 61 Mp, eller Panasonic Lumix S1R med 47 Mp.

Fargegjengivelsen er mer tiltalende enn fra a7r IV, etter min mening, fordi hudtoner ser mer naturlige ut, blått er ikke litt ekstra blått, og rødt er dempet til et mer troverdig nivå, sammenlignet med Sony-kameraets gjengivelse. Jeg understreker at dette er jpeg mot jpeg, men man kan også se at kameraene er ‘tunet’ forskjellig på råfilene.

Canon EOS R5 13
Den speilløse fullformat-familien til Canon, har vokst raskt. Foto: Canon.

Canon-kameraets 10-bits HEIF-filer – som kan konverteres til jpeg i kameraet – gir fotografen mye mer å gå på i høylys og skygger, enn jpeg noensinne vil gjøre. og viser hvorfor HEIF bør bli en standard på alle kameraer heretter. Det er sannelig et godt argument for å velge Canon, i alle fall.

Detaljoppløsningen er mye bedre enn fra EOS R6, men også EOS R, og kameraet leverer bedre skarphet under alle forhold, enn speilrefleksen EOS 5DS klarer med 51 Mp.
Ser man på støyomfanget her, er det god kontroll opp til 6400 ISO hvor svak kornstøy kan gjøre seg gjeldende, mens selv 12800 ISO er ikke så grumsete at det er kritisk, men husk at fargestøy ofte kan være enda mer synlig på høy ISO, på bilder tatt i lite lys = lengre lukkertider.

Hva med 8K kontra 4K, spør du? Video er stadig viktigere får vi høre. Men det er nok lenge til 8K blir viktig. Det betyr ikke at 8K ikke har livets rett, for det er merkbar kvalitetsforskjell på 8 og 4K-oppløsning. Selv på en skjerm som ikke kan vise 8K-video.

Uten å trekke konklusjonen for langt, kan jeg i hvertfall si at alle ser forskjellen. Om den er stor nok til å ha signifikans er en annen sak. Første gang jeg sjekker videokvaliteten fra EOS R5, var det på en Panasonic TV med 4K-oppløsning. Selv der var det synlig bedre detaljskarphet på 8K kontra 4K-opptaket.

På en LG TV med 8K oppløsning, var naturligvis kvalitetsforskjellen enda større. Her kunne man tydelig se hvor mye mer informasjon det var i 10-bit 8K-video, for fargene hadde mer dybde, konturer var skarpere gjengitt, bildet fikk mer dybde, og selvsagt enormt mye bedre detaljoppløsning.

Skilt med liten skrift var knapt lesbare på 4K, men fullt lesbare på 8K, og detaljer i bildet var langt tydeligere gjengitt med 8K. Så det har definitivt noe for seg med 8K-video. Særlig hvis man kan bruke opptaket som utgangspunkt for å redigere med flere utsnitt fra samme feed, og beskjære når det er nødvendig. Men prøv også å nedskalere 8K til 4K, det blir også bedre enn om man filmer kun i 4K.
Så ja, 8K i et kamera har noe for seg, men det kommer kanskje litt tidlig for mange av oss.

Konklusjon

Canon EOS R5 er et av de råeste kameraene vi har testet, og det første med 8K-videoopptak. Det gjør kameraet unikt blant systemkameraer, og åpner for muligheter mange fotografer ennå ikke har sett rekkevidden av. Kanskje er det litt for tidlig til at 8K får fotfeste i (proff)markedet, men frøet er sådd og nå er det opptil fotografene å omfavne det. Eller ikke. Hvis svaret er ikke, er EOS R5 fremdeles et fantastisk videokamera også på 4K-video, for ikke å snakke om hvor enormt bra det er som stillbildekamera, nesten uansett hva man trenger det til. Sport, action, portrett, landskap, arkitektur, Canon-kameraet fikser alt. Konkurrentene bør være bekymret.

Karakter
Canon EOS R5
High End
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Navigerer med radar

Knallgodt budsjettkamera

Mikrofonen som fikk Marit Larsen tilbake i studio

Billig selfiedrone

Fire trådløse mikrofoner som gir deg proffe videoer

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Lyd & Bilde