Det skal de ha Canon, det hender at de lytter, og siden gjør noe med det. I 2018 kritiserte vi dem for at de ikke hadde et veikart for kommende objektiver til Canons speilløse EOS R-kameraer. Noe de forklarte med at de aldri hadde veikart for den slags. Noen måneder senere lanserte de et veikart for de neste årene.
Noen ganger nytter det altså å si ifra. Det kan man delvis si at Canon har gjort her også. Vi kritiserte Canon EOS M6 for å mangle søker og 4K-video. Det var i 2019. Nå, to år etterpå kommer etterfølgeren EOS M6 Mark II med 4K-video. Og en elektronisk søker. Som riktignok er ekstrautstyr, men leveres i enkelte pakker med kamera, zoom og søkeren inkludert.
Fint, ikke sant? Canon har gjort flere fornuftige oppgraderinger på mark II-utgaven. En helt ny 32,5 megapiksler bildebrikke med Canons fine Dual Pixel autofokus, sitter på innsiden. Den har 5481 fokuspunkter (!) som funker ned til -5 eksponeringstrinn. Kameraet har også fått skikkelig 4K-video, fra hele bildeflaten, og 1080 HD-video opptil 120 fps.
Det har også mikrofoninngang, og dermed tegner det seg et bilde av et kompakt systemkamera som er supert til allroundbruk. For med 14 bilder/s skuddtakt – med autofokus – og hele 30 bilder/s i en kort serie med råfiler, kan det også brukes til sport og action.
Dermed er det også perfekt for barnefamilier. Som enkelt kan fange viltre barns uforutsigbare bevegelser både på stillbilder og video.
De vil nok sette pris på kameraets pre-shooting modus, hvor kameraet fokuserer kontinuerlig på et bevegelig motiv og lagrer bildene i en loop. Trykker man så ned utløseren tas det siste bildet i serien, noe som gjør det lettere å få et skarpt actionbilde.
Samtidig er kameraet så lite og lett at det knapt er noen grunn til å la det bli liggende hjemme.
Objektivutvalg
For EOS M6 Mark II er et mye hendigere kamera enn et speilreflekskamera. Med en APS-C bildebrikke, intet speilhus og fraværet av en optisk søker, er Canon-kameraet bare litt større enn et kompaktkamera.
Canon har dessverre ikke det helt store objektivutvalget til de speilløse EOS M-modellene. Men de som finnes er slett ikke ueffne.
Vi testet mark II med et 18-150mm f3,5-6,3 (28-240mm) med optisk bildestabilisator. I tillegg finnes det en kompakt 15-45mm zoom, en lyssterk 32/1.4, 28/3.5 makro, 11-22/4-5.6, 18-55/3.5-5.6 og den superkompakte 22/4.
Det er også mulig å sette på en adapter som gjør det mulig å bruke over 100 av Canons speilrefleksobjektiver.
Konkurrentene
De nærmeste konkurrentene til Canon EOS M6 Mark II, er Sony a6400 og Fujifilm X-T30. Sony-kameraets fordeler er et værtettet kamerahus med innebygget søker og en vanvittig kjapp autofokus. Fuji-kameraet er ikke værtettet, men har bedre ergonomi, mye bedre søker, høyere skuddtakt og et overlegent mye større utvalg objektiver.
Brukervennlighet
Canon er ofte bedre enn sine konkurrenter på å finpusse ergonomien. EOS M6 II er intet unntak. Det lille kameraet ligger godt i hånden takket være et lite, men omtenksomt uformet grep på høyre side. To innstillingshjul på toppen, og en Func-knapp som aktiverer innstillinger av viktige funksjoner – ISO, skuddtakt, fokusmodus, hvitbalanse og ev-kompensasjon – hjelper veldig på brukervennligheten.
Kameraets pekeskjerm er fremragende. Den fungerer både på innstillinger, til å bla i bilder med, zoome inn på bilder, og velge fokuspunkter med. Men fingerfokus funker ikke hvis man har søkeren EVF-DC2 påmontert, før man har vært i menyene og valgt Aktiver under berør-og-dra-AF. fingerfokus. Det er også mulig å legge inn utløserfunksjon på skjermen, slik at man kan ta bilder med en fingerberøring.
Ved siden av pekeskjermen, som kan vippes 180 grader til selfiestilling, og 45 grader ned, har kameraet en bryter for manuell og autofokus. Med en knapp i midten som kan aktivere autofokus. Eller programmeres til å aktivere/velge noe helt annet.
Kameraet har også elektronisk lukker opptil 1/16.000s, ISO-følsomhet opptil 25600 ISO, og råfilkonvertering til jpeg, og mange flere muligheter for å endre funksjoner på mange av knappene. For eksempel kan man vri programhjulet til Fv, da kan man selv overstyre lukker, blender og ISO-følsomheten underveis. Det finnes også automatisk valg av motivprogrammer, portrett, landskap osv., noe de kaller hybrid audio, hvor man selv setter sammen bilder til en filmsnutt.
Video
Med inngang for ekstern mikrofon og full kontroll over opptaksinnstillinger på pekeskjermen, er kameraet godt rustet for videobloggere, filmopptak og mye annet. Kvaliteten på 4K-opptak er svært god, og autofokusen henger godt med på bevegelige motiver.
Panoreringer fremkaller ikke rolling shutter med mindre man provoserer det fram, men så hektiske opptak er det ingen som gidder å se. Skarpheten og fargene er gode på 4K, merkbart bedre enn på 1080, som dog har fordelen av 120 fps. Det er mulig å kjøre intervaller i 4K, og plukke stillbilder fra videofeeden.
Bildekvalitet
Kameraets nye bildebrikke gir synlig skarpere bilder med mye bedre detaljoppløsning, enn vi fikk fra forgjengeren EOS M6. Den nye Digic 8 bildeprosessoren har også god kontroll over støy, og det er først over 6400 ISO at man behøver å bekymre seg for plagsomt kornete bildestøy.
De klassiske Canon-fargene er beholdt, det vil si med litt mye smell i rødt og blått på jpeg, så skyt råfiler om du vil ha bedre kontroll over fargene. Ellers er det mulig å justere bildeparameterne i kameraet, og velge og lagre sine egne foretrukne innstillinger av skarphet, farger, kontrast, metning og fargetone.
Som ventet har kameraets lysmåling bedre kontroll enn fotografen, da er det kanskje ikke så viktig at det faktisk ikke er mulig å tilordne valg av lysmåling til en knapp på kameraet. Man må inn på skjermmenyen.
Hastighet
Canon har begynt å få dreisen på øyefokus og kameraet gjør en god jobb med å holde øyet i fokus, selv når personen beveger seg. Følgefokusen er også god, i godt lys, og nesten alle bildene i flere bildeserier av fugler i flukt, ble skarpe. Dét hadde ikke EOS M6 klart. Følgefokusen sliter litt når avstanden blir stor, motivet kommer for nært, eller blir borte for så å dukke opp igjen, men den slags er det nesten bare proffkameraene som fikser.
Konklusjon
Canons EOS M6 Mark II leverer en bilde- og videokvalitet som er fullt på høyde med det beste fra Sony og Fujifilm. Det er mer kompakt, har en utmerket pekeskjerm, skuddtakt og autofokus det lukter svidd av, og er det beste nybegynnerkameraet av de tre. Helst skulle vi sett at søkeren var innebygget uten at kameraet ble noe dyrere. Men det finnes en løsning: Spar litt penger på å kjøpe kameraet med 15-45mm zoomen og søkeren, i én pakke. Da har man et fremragende allroundkamera.
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser