TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Canon EOS M200

Canons enkleste systemkamera

Glem innstillinger og vanskelige begreper, Canon- kameraet gir selv nybegynneren fine bilder.

Av / 04.11.19 - 10:40
Canon EOS M200

Lyd & Bilde mener

  • Kompakt, lett og gunstig priset. Lekende enkelt å få gode bilder med
  • Kraftig beskjæring på 4K-video, myk hjørnefokus på 15-45-zoomen. Moderat skuddtakt og autofokus-ytelse.

For noen er Canons bittelille kamera alt for enkelt, for andre er det helt perfekt. Det lille EOS M200 er nemlig laget for alle som ønsker bedre bilder, uten å måtte trykke på en masse knapper, og lære en hel del om tekniske ting som de ikke ønsker å forholde seg til.

Se gjerne på det kompakte systemkameraet som et rimelig alternativ til den gamle speilrefleksen som bare støver ned. Eller som et anvendelig tillegg til mobilen.

M200 er et av de aller minste og rimeligste systemkameraene man kan kjøpe. Det leveres med en utmerket 15-45mm zoom til en pris som ligger godt under kameraene vi vanligvis tester. For å holde prisen nede, har Canon fjernet funksjoner og innstillinger som få etterspør.

Det finnes ikke veldig mange alternativer til EOS M200. De eldre Olympus PEN PL-9 og Sony a5100, er nesten de eneste alternativene i denne klassen.

Canon-kameraet har den samme 24 megapiksler bildebrikken vi kjenner fra tidligere tester. Det har også 4K-video, opptil seks bilder/s skuddtakt, 180 graders vippbar pekeskjerm, og en innebygget digital assistent som hjelper deg å forstå innstillingene.

Annonse

Kameraet har hverken søker eller mikrofoninngang, og antall knapper er holdt på et minimum. En innebygget blits har de fått plass til, batteriet er krympet og håndgrep, blitssko, programhjul og funksjonsrattet vi kjenner fra det dyrere EOS M6 II, er fjernet.

Brukervennlighet

Det nedstrippede kameraet har i stedet fått noen funksjoner som nybegynneren sikkert vil sette pris på. Man velger mellom automatisk valg av motivprogrammer (A+), videoopptak og programautomatikk på toppen av kameraet. Det meste annet gjøres på den vippbare pekeskjermen.

Som valg av programautomatikk, videoformat og mer sekundære innstillinger. Egentlig trenger man ikke trykke på en eneste knapp etter at kameraet er slått på. Ikke engang utløserknappen. For alt kan styres fra pekeskjermen, hvor man med et lett trykk på skjermen, også kan ta bilder og starte og stoppe videoopptak.

Kameraet har forresten Canons Q-meny, som kjapt tar deg til sekundære innstillinger. Som gir deg tilgang til fokusinnstillinger, hvitbalanse og valg av bildekvalitet. For å nevne noe. Merk at Q-menyen ikke kommer opp når programbryteren står på automatiske motivvalg – A+.

Canon EOS M200 1
Vippbare pekeskjerm og få knapper gir enkel betjening. Foto: Lasse Svendsen

Bildekvalitet

Canon-kameraet er kjapt, snarere enn lynraskt. Autofokusen nøler sjelden, og med Canons Dual Pixel autofokus med 143 fokuspunkter, er den også lydløst og rask. Man kan også velge øyefokus hvor kameraet hele tiden følger og fokuserer på øynene. Nyttig på portretter.

Skuddtakten er 6,1 bilder/s, men synker til fire bilder/s med følgefokus. Ikke særlig imponerende, men det holder til hverdagsfotografering, så lenge motivet ikke beveger seg raskt.

Den sammentrekkbare 15-45mm zoomen, med bildestabilisator, kjenner vi fra før. Det samme gjelder bildebrikken i APS-C-format med 24 Mp, så bildekvaliteten ga oss derfor ingen overraskelser. Zoomen passer fint til kameraet, den gir litt mykere fokus i hjørnene sammenlignet med EOS M 22/2 Macro, men er skarp nok for kameraet bildebrikke.

Fargene er som ventet, godt balansert, mettet og med Canons fine kontrastomfang, men bildene er ikke like detaljskarpe som på EOS M6 II. Den nye prosessoren gjør en fin jobb med støykontroll, og det er ikke noe bildestøy å snakke om mellom 3200 og 6400 ISO.

Det er verdt å merke seg at kameraet beskjærer 4K-video ganske kraftig. Man kan gange med 1,6 og med den medfølgende 15-45 zoomen, ender man med en 38-155mm zoom når kameraet står i videoopptak. Da mister man vidvinkel på video, men vinner mer på tele. En fiffig ting er muligheten for vertikale videoer, portrettformat om man vil.

Canon EOS M200 2
Canon EOS M200 med et ekstra objektiv. Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Canons EOS M200 er et utmerket valg for alle som ikke er interessert i å bli proffotografer. Det er anti-teknologenes drøm, og en gunstig priset en. Kameraet har nesten ikke knapper, alt kan gjøres med pekeskjermen, og bildene blir svært gode. 4K-video beskjæres kraftig, til irritasjon for noen, glede for andre, og autofokus og skuddtakt ligger et stykke unna det dyrere EOS M6 Mark II. Som nybegynnerkamera er M200 et ypperlig valg, men entusiastene vil fort møte begrensninger. For dem er M6 Mark II et bedre valg.

Karakter
Canon EOS M200
Basic
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Fire trådløse mikrofoner som gir deg proffe videoer

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme