Blackmagic Design har lenge vært en pioner innen profesjonell videoteknologi, med innovative løsninger for alt fra opptaksutstyr til etterproduksjon. Nå har de tatt et dristig steg inn i fullformat-verdenen med sin nye Cinema Camera 6K. Dette er et videokamera som lover å levere bildekvalitet i Hollywood-klassen, pakket inn i et overraskende kompakt og brukervennlig design.
Det som virkelig har fått filmskapere rundt i verden til å engasjere seg, er den store fullformat-sensoren. Med en oppløsning på hele 6K og en respektabel 13 trinns dynamisk rekkevidde, ligger alt til rette for sylskarpe bilder med rik detaljgjengivelse og farger i kinokvalitet. Og med en dobbel native ISO på 400 og 3200, lover Blackmagic at kameraet skal levere rent og støyfritt materiale selv i krevende lysforhold.
L-fatning
Men det er ikke bare bildebrikken som gjør kameraet spennende. Cinema Camera 6K kommer med en rekke profesjonelle funksjoner som gjør det til et svært allsidig verktøy. Kameraet har en fleksibel L-fatning som på rekordtid har fått godt fotfeste i bransjen, også blant tredjeparter. Det er også enkelt å tilpasse andre bajonettfatninger, inkludert Canons populære EF-serie, via adapter.
Kameraet har en 5-tommers berøringsskjerm i Full HD-oppløsning, XLR-lydinnganger, og dessuten støtte for eksternt opptak via USB C. I tillegg til en enkelt kortleser for CFexpress Type B. Her må jeg ærlig innrømme jeg savner den andre kortleseren for SD-kort, som man finner i “lillebror” Pocket Cinema Camera 6K Pro.
Kun Blackmagic RAW
Kameraer i denne klassen må kunne fange video i råformat, og det kan da også dette. Men bare Blackmagic RAW er tilgjengelig, ikke Apple ProRes. Dette i motsetning til videokameraene Pocket Cinema-serien, som alle støtter ProRes. BRAW gir maksimal bildekvalitet og fleksibilitet i postproduksjon, men krever på den andre siden mer prosesseringskraft og lagringsplass enn ProRes.
Det største ankepunktet med at kameraet ikke støtter ProRes, er at BRAW ikke tillater å bruke hele bildebrikken når man filmer i 4K. Vil du unngå beskjæring av utsnittet, må du filme i 6K. Som krever mer av produksjonsutstyret, og som derfor ikke alltid er like ønsket om man jobber med tidsbegrensning.
Heldigvis er ikke kompatibilitet noe stort problem, da alle seriøse redigeringsprogrammer lar deg laste ned en BRAW-plugin for å lese det proprietære formatet.
Spill inn direkte til SSD
Som Pocket Cinema-lillebroren kan man her ta opp direkte til ekstern SSD via USB-C for utvidet opptakstid og fleksibilitet. Det er så praktisk, at jeg lurer på hvorfor ikke alle andre har denne muligheten. Det samme kan Panasonic Lumix S5IIX og GH6, men ikke S1H.
Robust kamera
Alt dette kommer pakket inn i et robust og kompakt metallhus som veier under kiloen. Er du vant til system- og hybridkameraer, så vil du nok stusse over at jeg sier at dette er et kompakt kamera. Men sammenlignet med studiokameraer er det meget bærbart og fleksibelt, like egnet for dokumentarfilm på farten som for kontrollerte filminnspillinger.
Med denne imponerende kombinasjonen av profesjonell bildekvalitet, allsidige funksjoner og kompakt design, er forventningene skyhøye til Blackmagics nye fullformat-kamera. Spørsmålet er om det kan leve opp til løftene i praktisk bruk. I denne testen skal vi se nærmere på bildekvalitet, brukervennlighet og arbeidsflyt for å finne ut om Cinema Camera 6K virkelig er drømmekameraet for ambisiøse filmskapere.
Skjerm og brukervennlighet
Noe av det første man legger merke til når man plukker opp Cinema Camera 6K, er den store og lyssterke 5-tommers pekeskjermen. Denne er ikke bare ideell for å komponere bilder og sjekke fokus, men fungerer også som kameraets hovedgrensesnitt. Med en intuitiv og responsiv menystruktur blir innstillinger som blenderåpning, ISO, hvitbalanse og format bare et par trykk unna.
Viktig informasjon som batterinivå, gjenstående opptakstid og lydnivåer er også lett tilgjengelig på skjermen.
Om du skal filme i LOG med 10-bit dynamikkområde (noe du selvsagt skal!), så ser bildet veldig flatt ut før det behandles. Her kan du heldigvis bruke en innebygd LUT i kameraet til vise på skjermen hvordan bildet kan se ut etter behandling. Dette er også til stor hjelp når blenderåpning skal stilles, da det kan være vanskelig å manøvrere etter det flate LOG-bildet.
Ikke ND-filter
I motsetning til med Pocket Cinema 6K Pro har Blackmagic valgt å sløyfe det innebygde ND-filteret i fullformatkameraet. Dette er en ulempe, i situasjoner hvor man vil kontrollere lyssettingen i situasjoner med mye omgivelseslys. Løsningen er da et eksternt ND-filter.
Justerbar vinkel
Vinkelen på skjermen er dessuten justerbar opp og ned, så du kan tilpasse visningsvinkelen etter behov. Alt i alt gjør den store berøringsskjermen det til en lek å navigere kameraets funksjoner.
Skjermen kan derimot ikke vinkles sidelengs, som nok kan gi utfordringer om den skal festes på et stillas eller en vegg under filming. Da bør du vurdere ekstern skjerm.
Mangler autofokus og bildestabilisering
Kameraet mangler autofokus, og fokus må stilles manuelt ved hjelp av fokusassistenten. Selv ikke utløserknappen kan brukes til å stille fokus før eller under filming. Dette kan være en avtalebryter for mange aspirerende videofotografer, og understreker at dette kameraet er ment for profesjonelle som vet hva de driver med.
Likevel er den store skjermen til stor hjelp. Det er lett å se når et objekt er i fokus, og fokusassistenten med røde linjer gjør jobben enklere. Men det kreves trening for å mestre manuell fokusering.
Et annet minus er fraværet av innebygd bildestabilisering, både mekanisk og digital. Mange videoobjektiver mangler også denne funksjonen, så vær oppmerksom ved objektivvalg. Heldigvis registreres gyroskopdata i metadataene, slik at bildestabilisering kan gjøres i DaVinci Resolve. Dette er imidlertid mer tidkrevende og medfører beskjæring av ytterste del av utsnittet.
Bildekvalitet
Å filme med Cinema Camera 6K er en sann fryd. Detaljgjengivelsen er glimrende, selv med et rimelig objektiv som Sigmas 28-70-zoom med en like standard som effektiv f2,8 blender. Til å være såpass rimelig gir objektivet virkelig skarpe bilder, og har dessuten beskjedent med fokuspusting, som lar meg leke med fokus i en scene uten at utsnittet zoomes ut eller inn sammen med fokuset. Viktig når man lager video. Dessverre har objektivet for mye vignettering til at jeg personlig ville investert i det for fullformatbruk.
Når jeg derimot filmer i 4K-oppløsning, beskjæres bildet, og vignetteringen forsvinner. Med Panasonic Lumix S Pro 50mm f1,4 blir det langt bedre på alle måter, og jeg er sikker på at 24-70 f2,8 normal-zoomen derifra også knuser Sigma-objektivet. Selv om jeg ikke har hatt det tilgjengelig i denne testen.
Selve kameraet briljerer med en skarphet og klarhet som du må opp i denne prisklassen for å få. Kombinert med de brukervennlige funksjonene, hurtigknappene og rett og slett intuitive bruk, er det rett og slett vanedannende. Selv i krevende scener med mye kontrast og fine detaljer, klarer kameraet å fange det hele med imponerende presisjon. Jeg føler jeg har full kontroll over lyset med den store skjermen, og savner aldri en ekstern lysmåler.
Bokeh gjør hele forskjellen
Men det er likevel ikke på det tekniske nivået at kameraet briljerer mest. Nei, det har med bokeh å gjøre. Takket være den store sensoren og den tilhørende grunne dybdeskarpheten, kan Cinema Camera 6K skape en bokeh-effekt som er i en helt annen liga enn lillebror Pocket Cinema Camera 6K Pro med sin Super 35-sensor. Uskarphet i for- og bakgrunn smelter sammen i en kremet, drømmeaktig estetikk som virkelig skiller motivet fra bakgrunnen. Dette gir bildene en kinematisk kvalitet som tidligere var forbeholdt mye dyrere kameraer. I hvert fall i Blackmagics sortiment.
Utvalget fullformatkameraer har blitt større i det siste, og hybridkameraene kan gjøre en vel så god jobb som Cinema Camera 6K, rent teknisk. Panasonic Lumix S5IIx er et slikt eksempel, med både glimrende autofokus og fabelaktig god bildestabilisering i kamerahuset. Det er også mindre. Det er bare ikke like intuitivt i bruk, når vi snakker menyoppsett og knapper. Sony a7s III er et annet, dog endel dyrere.
Lavlysytelse og dynamikk
Der hvor Cinema Camera 6K ikke gir noe utover det vanlige, er i dynamikk og lavlysytelse. Midt på treet i fullformatverden er likevel veldig bra. Det er viktig å huske at Pocket Cinema Camera 6K Pro allerede setter en høy standard her, så selv om jeg ikke ser noen forbedring her, leverer Cinema Camera 6K fortsatt svært gode resultater.
Dette understreker også at forestillingen om at fullformat alltid er overlegent i lavlys, er en myte. Moderne sensorer, uavhengig av størrelse, er i stand til å fange imponerende mengder detaljer i både skygger og høylys. Så selv om fullformat gir fordeler som grunn dybdeskarphet og vidvinkel, er ikke dynamisk omfang lenger noe stor grunn til å handle fullformat.
ISO til besvær?
Til slutt et ord om kameraets doble ISO-krets. For mens kameraet oppfører seg nærmest støyfritt med den lavere ISO 400-kretsen, har den høyere ISO 3200-kretsen merkbart mer støy og gir dessuten et grønnstikk i fargene. Dette er overraskende, da andre kameraer med doble ISO-kretser vanligvis viser mindre forskjell mellom de to innstillingene. I mørke omgivelser ville jeg derfor vurdert å sette opp ekstra lys, fremfor å gå opp på ISO. Hold deg med andre ord under ISO 1600 hvis du kan, for å være sikker på å unngå støy i skyggeområdene.
Konklusjon
Alt i alt leverer Blackmagic Design Cinema Camera 6K imponerende bildekvalitet og kreativ frihet, takket være sin fullformatsensor og intuitive kontroller. Den sylskarpe detaljgjengivelsen og den filmatiske bokeh-effekten er virkelig i toppklasse for denne prisklassen.
Men kameraet er ikke uten svakheter. Litt skuffende ytelse fra den høyere ISO-kretsen, midt på treet dynamisk omfang og fraværet av moderne funksjoner som autofokus og bildestabilisering vil utelukke noen brukere.
I siste instans avhenger valget av dine spesifikke behov og prioriteringer. Hvis kreativ fleksibilitet kombinert med en ganske rå bildekvalitet er dine hovedkriterier, og du er komfortabel med en manuell arbeidsflyt, er Cinema Camera 6K et svært kompetent valg. Men om du verdsetter bekvemmelighet, allsidighet og moderne hjelpefunksjoner, kan et videofokusert hybridkamera være et mer appellerende alternativ.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser