Man trenger ikke et speilreflekskamera med en enorm telezoom, for å få bilder av ville dyr. I hvert fall ikke hvis man skal pakke sekken for en fjelltur. Da kan Panasonic Lumix FZ1000 II, være et bedre valg.
Det er lite og lett sammenlignet med en speilrefleks, og har 16 x zoom fra 25 til 400mm. Da kan man både ta fine landskapsbilder, og komme nærmere dyrene som gjerne trives langt unna mennesker.
Panasonic-kameraets én-tommers bildebrikke, kjenner vi fra andre kameraer. Og med den kraftige zoomen, kan man få mye finere naturbilder med dette, enn med de fleste andre kompaktkameraer.
Det er et kamera som er egnet til mangt. Med 16 x zoom, 4K-video, og relativt kjapp autofokus, kan kameraet gå fra landskap, til portrett, action og video, på sekunder. Bare vri programhjulet til ønsket funksjon, og velg utsnitt.
Kameraet kan også ta 8 Mp stillbilder fra 4K-videoopptak på 30 bilder per sekund, eller stillbilder med 12 bilder/s skuddtakt.
Den vippbare pekeskjermen er praktisk blant annet på video, hvor man kan flytte fokus med fingeren på skjermen. OLED-søkeren er enorm, og man ser virkelig alt når man zoomer inn. En fiffig ting er muligheten til å zoome ut for å se utsnittet bedre, og lettere finne objektet i søkeren. Trykk inn knappen på siden, så markeres utsnittet mens kameraet zoomer ut.
Kameraet er ikke værtettet, et lite minus for friluftsfolk kanskje, men det har mange muligheter for tilpasning. Mange av knappene kan programmeres, også de på siden av zoomobjektivet. Bildene kan også lagres som råfiler, det har USB-lading, Bluetooth og Wifi for overføring av bilder.
Bildekvalitet
FZ1000 II er raskt for et kamera med 16 x zoom. Med 12 bps og Panasonics DFD-fokus, blir de fleste bildene skarpe på serieopptak, men med 7 bps og følgefokus, får man flere skarpe bilder. Bildebrikken leverer meget god detaljskarphet og mettede, klare farger med god kontrast i bildene. Fargene er litt kjølige rett ut av esken, men det kan man kjapt endre på i menyene.
Bildestøyen er godkjent opptil 3200 ISO, noe som er mer enn godkjent for et kompaktkamera. Forbløffende nok er den optiske ytelsen i liten grad skjemmet av negativ fortegning eller ujevnheter. Det er noe vignettering på 25mm og f2,8, men ikke fra 50mm. Fra 200mm er det noe diffraksjon på de minste blendere, men ikke av alvorlig grad. Opptak på 4K-video ser rent og pent ut, men jeg er litt usikker på om videoegenskapene er det fremste argumentet for kameraet.
Konklusjon
Panasonic Lumix FZ1000 II er et ypperlig kamera for fjellturer og reiser. Det leverer svært fin bildekvalitet, med 16 z zoom øker bruksområdet betraktelig, og det skyter bildeserier som en mitraljøse. Ikke er det særlig stort eller tungt heller, og brukervennligheten er godt ivaretatt. Et utmerket valg for allroundfotografering.
Også i denne testen:
Sony RX100 VI
Kompakt reisekamera
Sony-kameraet er nesten det perfekte reisekameraet.
Fujifilm X-T30
Allround reisekamerat
Fujfilms lille systemkamera er så nær perfekt som man kommer.
Ricoh GR III
Verdens beste lommekamera
Ricoh er tilbake med GR III som er et praktfullt reisekamera.
Panasonic Lumix G90
Lights, camera, action!
Det anvendelige Panasonic-kameraet er perfekt for videosnutter.
Sony a6400
Lynraskt presisjonsinstrument
Sony a6400 er så raskt at alle feriebildene blir sylskarpe.
Canon EOS M50
Perfekt for nybegynneren
Canon EOS M50 er spesielt godt egnet som nybegynnerkamera.
Olympus OM-D E-M10 Mark III
Perfekt for gatefotografering
Det lekre Olympus-kameraet er knallbra til ekspedisjoner i den urbane jungelen.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser