Hvis lav vekt, skarpe bilder og glede skal slås sammen til et kamera, er dette svaret. Det lille Fuji-kameraet er en veritabel arbeidshest med funksjoner hentet fra øverste hylle. Det merkes.
Slektskapet med Årets kamera 2018 – Fujifllm X-T3 – er merkbart. Ikke bare ligner det, X-T30 er en slags lett-utgave både teknisk og vektmessig, og har i vesentlig grad mye av de samme egenskapene. Bare pakket inn i et mindre, lettere og billigere kamera.
Det betyr den samme 24 megapiksler X-Trans CMOS bildebrikken, 4K-video uten beskjæring, og de samme analoge innstillingshjulene på toppen.
Kjapt er det også. Med elektronisk lukker er skuddtakten hele 20 bilder/s, eller 30 bps med 1,25 x beskjæring, er det ikke mange kameraer som holder følge. Hele 425 fokuspunkter dekker over nesten hele bildeflaten. De kan kjapt flyttes med fingeren på skjermen eller med styrepinnen bak, og de finner fokus lynraskt.
Kameraet er supert til hektiske scener hvor autofokus og skuddtakt spiller en rolle for å få skarpe bilder. Autofokusen er lynrask, men mangler Sonys ekstremt presise øyefokus. Som er innmari praktisk på portretter av mennesker.
Det har også ganske avansert 4K-video, til og med med 10-bits video (4:2:2) fra HDMI-kontakten, og har mikrofoninngang, men mangler hodetelefonutgang.
Bildekvalitet
Et litt større håndgrep, større søkerflate og en bedre plassert styrepinne, ville gjort kameraet enda bedre. Men det er lite å utsette på bildekvaliteten. Som er så strøken som det er mulig å få den i 2019. Den unike bildebrikken gir ekstremt god detaljskarphet, og bildeprosesseringen til Fuji er blant de aller beste. Det gir en fargegjengivelse og kontrast som de færreste gidder å endre på. Jpeg-filene er rett og slett strøkne.
Bildestøy er godt kontrollert opp til 6400 ISO, og med kameraets meget godt tilpassede utvalg av filminnstillinger som Astia, Provia, og sorthvittinnstillingen Acros, får man nydelige filmsimuleringer på jpeg-bildene. Hvor også Eterna er blant de nye valgene, som gir mykere toner i bildene.
Kameraet leverer også superb kvalitet på 4K-video, hvor de nevnte filmsimuleringene også kan brukes. Pussig nok er det kun på video, at kameraet har øyefokus. Hvilket er bra, men den er ikke like rask og presis som på Sony-kameraene.
Konklusjon
Det er mye å like med Fujifilm X-T30. Kameraet er ypperlig å ha med på reiser. Det er lett og kompakt uten å være ribbet for muligheter. Det er bare vekten som er lett her, resten av kameraet svært så kapabelt. Med videoegenskapene, bildekvaliteten, og brukervennligheten med i regnestykket, er dette nesten det perfekte allround, systemkameraet i denne klassen.
Også i denne testen:
Sony RX100 VI
Kompakt reisekamera
Sony-kameraet er nesten det perfekte reisekameraet.
Panasonic Lumix FZ1000 II
Superzoom for fjellturene
Med 16 x zoom øker mulighetene for å fange dyrelivet på minnekortet.
Ricoh GR III
Verdens beste lommekamera
Ricoh er tilbake med GR III som er et praktfullt reisekamera.
Panasonic Lumix G90
Lights, camera, action!
Det anvendelige Panasonic-kameraet er perfekt for videosnutter.
Sony a6400
Lynraskt presisjonsinstrument
Sony a6400 er så raskt at alle feriebildene blir sylskarpe.
Canon EOS M50
Perfekt for nybegynneren
Canon EOS M50 er spesielt godt egnet som nybegynnerkamera.
Olympus OM-D E-M10 Mark III
Perfekt for gatefotografering
Det lekre Olympus-kameraet er knallbra til ekspedisjoner i den urbane jungelen.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser