Dynamikk var lenge et av de største problemene med bildekvaliteten fra kompaktkameraer. Dårlig dynamikk gir utvasket himmel, gjengrodde skygger og blasse bilder. Derfor fant noen på HDR, høy dynamisk omfang, som med et par velrettede museklikk endret bildet for å kompensere for manglende dynamikk. Ofte til det verre.
HDR-bildet var ekvivalenten til en matrett med for mye salt, syre, og pepper. Men det har endret seg. Smartere algoritmer og bedre prosessering har gjort HDR til en nyttig funksjon på mange bilder. Landskap og arkitektur for eksempel.
Aurora HDR lever opp til navnet på mange måter. Det passer også fint til nordlysbilder, og gjør en god jobb med justering av dynamikken i bildene.
Her får du en rekke ferdiglagede HDR-innstillinger, som du også kan gå inn og endre flere parametere på. Mer lys i skygger, varmere farger osv., og du kan skape dramatiske effekter som gjør seg særlig godt på kontrastrike landskapsbilder. Grunnleggende bildejusteringer finnes også, og her kan man enkelt se hvordan endringene ser ut sammenlignet med originalen.
Den enkleste programvaren gir deg ikke lagvise sjikt som kan justeres hver for seg, men det får du her. Det gjør Aurora HDR godt egnet til viderekomne fotografer, som er vant til å gjøre lagvise justeringer. Du kan også starte Aurora HDR fra et annet program, for eksempel Lightroom eller Photoshop, og justere bildedynamikken og lagre resultatet i bildemappene til Lightroom.
Her er det over 70 valgbare forhåndsinnstillinger, som alle kan endres og lagres som dine egne foretrukne innstillinger. Kjente fotografer som Trey Ratcliff, har lagt inn sine egne favoritter som du kan bruke, og siden programvaren i hovedsak dreier seg om HDR, er den enkel å komme i gang med.
Aurora HDR er ikke førstevalget til portrett- eller bryllupsfotografer, men som et tillegg er det et fortreffelig program med meget gode verktøy for HDR-bilder. Bilder tatt i skumringen eller med lav kontrast, blir ikke blasse og intetsigende etter en runde her. I mange tilfeller kan du redde bilder som ikke ser ut i måneskinn. De begrensede allroundegenskapene til tross, Aurora HDR er et must for landskapsbildene dine.
Også i denne testen:
Adobe Photoshop Lightroom 6
Fotografenes førstevalg
Photoshop for både amatører og proffer, og det beste valget for allround fotoredigering.
Macphun Luminar
Vokser med oppgavene
Du finner neppe mer kompetent bilderedigering til prisen.
Pixelmator
Bedre bilder på budsjett
Den lave prisen og det lekre utseendet frister til å hive seg over bildene.
X-Rite i1 Display Pro
Se bildene bedre
Sørg for at fargene på skjermen er korrekte med skjermkalibrering.
Adobe Photoshop Elements 15
Elementær bilderedigering
Adobes enkleste er et godt sted å starte, men ikke noe for viderekomne.