Få ting kan åpne sinnet som musikk og gode bilder. Begge krever konsentrert innsats, og vil gi deg mange ganger innsatsen tilbake. Fotografiet er et særlig sterkt medium, ikke bare fordi det kan bevare øyeblikket som et musikkopptak kan, men fordi det visuelle inntrykket blir så forsterket i betrakterens bevissthet.
Evnen til å se potensielle motiver krever ikke noe spesielt kamera, men den tekniske kvaliteten er avhengig av utstyret. Derfor er kombinasjonen av et våkent sinn og et godt kamera, like nødvendig for viderekomne og proffer, men også nybegynnere. Som kanskje har ekstra god nytte av et godt kamera, som kan gjøre det enklere å lykkes med bildene. Og som har vokst fra knipsingen og ønsker å utvikle sine kreative evner med et bedre kamera.
Kompakt og avansert
Denne gangen har vi valgt å dele testen i to grupper. I stedet for de vanlige kompaktkameraene under 2.000 kr, har vi konsentrert oss om de beste kompaktene. Som også kalles proffkompakter. Årsaken til det er at de er rettet mot viderekomne fotografer som forlanger mye bedre bildekvalitet enn man vanligvis får i et kompaktkamera. Proffkompaktene har bedre zoomoptikk med høyere lysstyrke, flere funksjoner som blenderverdi- og lukkertidsvalg, mulighet for råfilopptak for etterbehandling av bilder, og er gjerne mer solid bygget enn vanlige kompaktkameraer. Kort sagt, bedre kvalitet.
Men de koster også mer. I denne testen fra 2.500 kr, men snittprisen i testen er 3.900 kr, nesten det samme som et systemkamera. Mens proffkompaktene har sine åpenbare fordeler i kombinasjonen av størrelse og funksjonsnivå, har de fire kompakte systemkameraene i del to av testen, utskiftbar optikk, bedre bildekvalitet og høyere funksjonsnivå. De er også raskere både til å fokusere, og på serieopptak, og leverer overlegent mye bedre videokvalitet enn kompaktkameraer gjør. En annen fordel med de kompakte systemkameraene, er at de er avanserte nok til at kameraet kan vokse med fotografens ambisjonsnivå og ferdigheter.
Kompaktkameraene i testen
Testens billigste kamera er Casio ZR1000 til 2.500 kr med 12,5 x zoom, vippbar skjerm og rask skuddtakt, kombinert med slow motion-video. FujiFilm XF1 er kanskje testens lekreste, og minste, men har flere fikse detaljer og den største bildebrikken blant kompaktene i testen. Olympus XZ-2 etterfølger en av våre favoritter – XZ-1 – og har fått vippbar skjerm og bedre bildebrikke, men har heldigvis beholdt det lyssterke zoomobjektivet.
Samsung EX2F er det eneste av kompaktene i testen som har integrert trådløs overføring av bilder. Kombinert med lyssterk optikk og vribar skjerm, er det en potent pakke. Nikon P7700 har både relativt lyssterk optikk og stor rekkevidde, med 7 x zoom, vribar skjerm og fortreffelig ergonomi. Sist, men ikke minst, Canon G15, testens eneste med optisk søker. Her får man også lyssterk optikk, men G15 er uten den vribare skjermen forgjengeren G12 har.
Systemkameraene i testen
I denne testen finner man Samsung NX210, som er en oppdatert utgave av NX200, men med integrert trådløs overføring av bilder til smartmobiler eller nettbrett. Det samme har Olympus PEN E-PL5 med vippbar pekeskjerm, men da må man bruke Toshibas trådløse FlashAir minnekort i kameraet. Da kan man overføre bilder direkte til iPad-en mens man tar bilder. Trådløs overføring får man også i Sony NEX-6, som har vippbar pekeskjerm, men også har en fenomenalt god elektronisk søker integrert. Canon EOS M har også pekeskjerm, men er dårligere utstyrt enn særlig Sony-kameraet. Teknisk sett er Canons første kompakte systemkamera basert på det velprøvde speilreflekskameraet EOS 650D, noe som betyr svært høy bildekvalitet.
Nikon 1 V2 og FujiFilm X-E1, er ikke med i denne gruppetesten, ettersom de ikke rakk frem til testbenken i tide, men de finner du testet i neste utgave av Lyd & Bilde.
Testkriterier og karakterer
Alle kameraene gikk gjennom den samme sjekklisten. Gripevennlighet, hvor god er tilgangen til de viktigste funksjonene, responstid, fokushastighet og presisjon, og kvaliteten på kamera, skjerm og optikk, er nøye vurdert.
Testbilder ble tatt i råfilformat og JPEG med laveste komprimering. Vårt faste oppsett av testplansjer og fargekart ble som alltid benyttet under kontrollerte lysforhold. De dannet grunnlaget for test av skarphet, oppløsning, optisk kvalitet, fargegjengivelse og bildestøy. Bildekvaliteten og videoopptak ble vurdert på en kalibrert 27-tommers iMac-skjerm, og på en Philips 60-tommers PFL9706 LED-TV. Utskrifter ble kjørt gjennom en Epson R3000 fotoskriver i A3-format.
Alle karakterer er satt etter en totalvurdering av egenskaper hvor bildekvalitet er vektet tyngst. Og hvor brukervennlighet, funksjonsnivå, kvalitetsinntrykk og ytelser, utgjør de andre komponentene som totalvurderingen bygger på. Kvaliteten på videoopptakene, er ikke vektlagt i karaktersettingen.
Ingen av kameraene i testen leverer dårlig bildekvalitet, men de har ulike egenskaper og fordeler og ulemper som nøye vurderes, før den endelige karakteren settes. Det er likevel viktig å lese testen, ikke bare se seg blind på karakterene. Kun da kan man virkelig finne det kameraet i testen, som passer ditt behov best.
Olympus Stylus XZ-2
Sylskarp og fleksibel
Den optiske ytelsen til Olympus-kameraet er overlegen de andre i testen, og det gir XZ-2 en kjempefordel.
Sony NEX-6
Komplett kameravidunder
Integrert søker og trådløs bildeoverføring er bare noe av alt det som gjør Sony NEX-6 til testvinner.
Samsung NX210
Trådløs multikunstner
Samsung-kameraet er bra på nesten alt, og er et godt kjøp for de som vil ha i pose og sekk.
Olympus PEN E-PL5
Kompakt og kompetent
Med teknikk hentet fra toppmodellen OM-D, fremstår dette som et av de beste kjøpene i klassen.
Canon EOS M
Dyrt nybegynnerkamera
Canons første kompakte systemkamera har falt en tusenlapp i pris, siden lanseringen. Men er det nok.
Canon Powershot G15
Back to basics
Canon har strippet sin nyeste G-modell, og rendyrket kameraet. Det er ikke sikkert det er så dumt.
Nikon Coolpix P7700
Full pakke
Nikon P7700 gir den mest gjennomførte brukeropplevelsen av alle seks.
Samsung EX2F
Lyssterkt wi-fi-kamera
Samsung har forsøkt å nå bredt med EX2F. Som kan overføre bilder trådløst, og har ekstrem lyssterk og meget skarp optikk.
FujiFilm XF1
Ulv i fåreklær
Det klassiske utseendet til tross, FujiFilm XF1 leverer utsøkt bildekvalitet kombinert med god brukervennlighet.
Casio Exilim EX-ZR1000
Raskere enn sin egen skygge
Man kan ha mye moro med Casio-kameraet, som både gir deg bildekvalitet og festlige funksjoner for pengene.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser