Electrolux mener at denne toppmodellen skal være for dem med høye hygienekrav. Hva de mener med det, forstår vi ikke helt, foruten at den skal ha seks ganger høyere sugekraft enn forrige modell, og at den har effektive HEPA-filter. Men det har jo alle andre også. Kanskje mener de at den også har en moppefunksjon med roterende puter? Det som vekket interessen var derimot at den har en ladestasjon der man kan ha alt av tilbehør.
Foto: Electrolux
Tilbehør
I esken finner vi et motormunnstykke med roterende børster som skal fungere på både tepper og harde gulv. Dessuten et felles munnstykke for elementer, en liten børste for støvtørking samt en ledet forlengning for å komme til oppå skap. Det unike ved maskinen er imidlertid PowrPro-munnstykket som er en mopp med roterende puter. Til den hører det med en sprayflaske som monteres på maskinen.
Det finnes også tilbehør som bilrengjøringskit, støvdyser og moppebøtte, men mer om det senere. Dessuten stasjonen der man kan kneppe fast tilbehøret når man ikke bruker det, samt at man bare kan sette inn støvsugeren i stedet for å lade. Mye mer praktisk enn hos mange konkurrenter. Imidlertid synes vi nok at Electrolux kunne ha sendt med noen ekstra filter eller moppeputer, som Philips gjør.
Bruk
Håndteringen er veldig enkel med en knapp i enden for å starte og stoppe støvsugeren, samt en knapp for å stille den inn i eco-, mellom- eller turbomodus. Det finnes også et automodus som tilpasser sugestyrken til underlaget. Som de fleste andre har munnstykket LED-lys slik at man ser støvet. Motorenheten er blant de lettere i testen, og vi opplevde det ikke spesielt slitsomt å bruke den. Man får imidlertid bare ut 35 minutter med støvsuging på laveste effekt, og vi oppnådde bare syv minutter på høyeste effekt. Electrolux er likevel uvanlig ærlige med batteritiden på nettsiden, men at det skal holde til hele hjemmet, er vi ikke enige i. Hvis man da ikke bor i en studenthybel.
Det er ikke noen større problem å koble fra og sette på nytt tilbehør, med en stor knapp å trykke på, eller til og med en fotpedal for å løsne de store munnstykkene. Viktig om man har vanskelig for å bøye seg. Derimot er det bare elendighet når man skal sette fast og løsne sprayflasken som skal brukes til moppen. Det finnes ikke engang plass til den i ladestativet, og man kan ikke la den sitte fast, da den dekker ladekontakten. Det føles virkelig som at noen i siste sekund har kommet på at man kanskje må ha vann til moppen også.
Å løsne støvbeholderen krever for en gangs skyld ikke noe skruing eller mekking med spaker. Men man må også finne håndtaket for å få løs filteret, samt at man må passe på å sette det tilbake i eksakt samme posisjon. Man kommer ikke utenom at det er vanskeligere enn å bytte pose i en standardstøvsuger. Noe som kan være en viktig detalj for eldre når synet ikke er det beste og finmotorikken svikter. Vi liker imidlertid at alle delene, inkludert filteret, kan rengjøres under kjøkkenkranen.
Støvsuging
Motormunnstykket fungerer veldig bra både på harde gulv og tepper; det gravde løs kattehårene fra teppet som vi med vilje hadde latt bli ekstra hårete før testen. Derimot festet det seg faktisk ganske mye hår på børstene, betydelig mer enn på Dyson, som har en lignende konstruksjon. Men om det virkelig har satt seg fast, finnes det en pedal å trykke på, som skjærer av hårene som har snurret seg rundt rullen. Smart, men det blir langt fra helt rent. Apropos det savner vi et lite motormunnstykke for å rengjøre stoppede møbler med, noe som alle konkurrentene har. Det finnes imidlertid som tilbehør til 695 kroner.
Så kommer vi til den unike funksjonen med de roterende moppene. De er faktisk smarte og effektive, men med det som følger med i kartongen, er de bare upraktiske. Som vi allerede har konstatert, virker sprayflasken å være en nødløsning, og det er den også da den sprayer en liten skvett vann når man trykker på en knapp. Bak moppen, ikke foran! Den som har konstruert dette kan aldri ha brukt en mopp. Man bløtgjør jo hele moppen i en skurebøtte, man springer ikke omkring med en sprayflaske og en tørr mopp? Det gjorde oss derfor nesten stumme da vi oppdaget at det faktisk finnes en automatisk skurebøtte som tilbehør for bare 575 kroner! Hadde den vært inkludert hadde det blitt toppkarakter for moppefunksjonen!
Konklusjon
Dette er den støvsugeren vi synes er enklest av alle å ta frem og sette tilbake for raske vaskejobber, takket være den smarte ladestasjonen. Den holder også tilbehørene slik at man slipper å lete etter dem i vaskeskapet. Den har ikke spesielt lang batteritid, men lader på den andre siden raskest. Hadde Electrolux bare sendt med skurebøtten til moppen, hadde Hygienic 800 vært en utmerket alt-i-ett maskin. Men slik den leveres, er moppen bare irriterende å bruke.
Også i denne testen:
Samsung Bespoke Jet Plus Complete VS20B95843W
Støvallergikerens beste venn
Endelig en skaftstøvsuger der man får en dekorativ pose med støv å kaste.
Dyson gen5detect Absolute
Smidig high tech-rengjøring med laser
Dyson fortsetter å imponere med teknikk, men har også sine svakheter.
Philips Aqua Plus XC8057
Full av smarte og fungerende løsninger
For en gangs skyld en brukervennlig våtmoppstøvsuger som fungerer.
Miele Triflex HX2 Cat & Dog
Genial konstruksjon, men upraktisk håndtering
På papiret ser alt veldig lovende ut, men i praksis klarer den ikke det som blir lovet.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser