Vi kjenner Dreame for selskapets vellykkede serie av robotstøvsugere. Blant annet har vi med suksess testet DreameBot L10 Ultra og DreameBot L20 Ultra. Nå er Dreames stangstøvsuger Dreame Z10 Station på markedet, så den må vi selvfølgelig også sjekke ut.
Glansnummeret er automatisk og forseglet tømming. Etter bruk setter du Z10 i stativet, og trykker på en knapp for å suge oppsamlet smuss ut av støvsugerens plastbeholder og inn i den forseglede oppsamlingsstasjonen. Som med andre stangstøvsugere, for eksempel Samsungs Jet AI, fungerer stativet som lader, holder og søppelbøtte for oppsamlet støv, smuss og hår.
Støvsuging og tømming fungerer perfekt. Det du i stedet må unnvære med Dreame Z10 Station, er app-styring, avanserte funksjoner og innstillinger samt velfungerende minibørster. Spesielt det siste skal vise seg å være litt av en utfordring.
Alt etter smaken er designen enkel, nesten minimalistisk, og oppsettet logisk. 10 minutter etter utpakking er støvsugeren klar til å lades opp og tas i bruk.
Usynlig smuss blir synlig
En full lading tar 3,5 timer. Så lang tid trenger du ikke å vente, for støvsugeren kan brukes med bare 10–20 prosent batteri. Dreame anbefaler imidlertid at Z10 Station blir fullt ladet før støvsugeren tas i bruk for første gang.
I pakken er det to store børstehoder. Det ene er til glatte overflater som fliser, tre- og vinylgulv. Det andet er beregnet til tepper og mer ru overflater. I tillegg kommer et mindre børstehode og to spesialmunnstykker.
Børstehodet til glatte overflater har en innebygd, myk stoffrull, mens børstehodet til ru overflater har en rull med valser og stive børster på. Den lille rullen inne i mini-børstehodet har valser i kraftig gummi, og er velegnet til blant annet samling av dyrehår og gjenstridig smuss i sofaer.
Jeg testet de to store hodene på tregulv, fliser, et stort sisalteppe og to stofftepper. Som stangstøvsuger jobber Z10 Station smidig og villig rundt møbler og krukker. En tur inn under sofaene og sengen var heller ikke noe problem.
Litt for ivrig (og for moro skyld) prøvde jeg også børstehodet med den glatte rullen på et teppe. Z10 Station utstøtte en serie pipelyder og ”spurtet” nærmest ustyrlig bortover teppets overflate. Ikke akkurat meningen.
Børstehodet til ru overflater og mini-børstehodet har begge innebygd blått lys som tenner automatisk. Dermed kan du lettere se alt støv og smuss og kjøre en ekstra tur med Z10 Station. Hvorfor hodet til glatte overflater ikke har det samme, er litt av en gåte.
Mine gulv og sofaer så ikke spesielt rene ut etter en tur med Z10 Station. En titt på støvsugerens plastbeholder, hvor skitten blir samlet opp, viste imidlertid noe annet. Det 0,5 liter store rommet var nesten fylt med hybelkaniner og annet smuss.
Grådig batteri
Dessverre ”eter” Z10 Station av batteriet i en fart som tilsvarer ca. en prosent per kvadratmeter. Det er raskere enn jeg har opplevd med andre stangstøvsugere, for eksempel Tineco Floor One S5 Extreme og Samsung Bespoke Jet AI.
I teorien er levetiden på batteripakkens 7x 2900 mAh naturligvis påvirket av hvor mye sug jeg setter på – virkeligheten er imidlertid en annen. På middels sugestyrke kunne jeg presse ca. ti minutters støvsuging ut av batteriet før kapasiteten nærmet seg 20 prosent.
Dreame Z10 Station har tre sugestyrker: med, øko og turbo. Jeg skifter lett mellom nivåene med et fingertrykk på støvsugerens runde topp-display, og innstillingen vises med en grønn vifte som vokser i omfang alt etter sugestyrken.
I praksis har en lavere effekt imidlertid ingen innflytelse på hvor raskt batteriet tappes. Det skjer like raskt om jeg velger laveste nivå med (hvis betydning ikke er forklart i manualen) eller høyeste nivå turbo.
Det utgjør heller ingen forskjell hva jeg bruker Z10 Station til. Grundig rengjøring av puter eller lampeskjermer eller en lett kjøring over tregulvene mine bruker samme mengde strøm.
Allsidig bruk på stang og i hånden
Minibørstehodet er perfekt til sofaputer når jeg bruker Z10 Station som håndstøvsuger. Jeg kobler fra stangen og monterer børstehodet direkte på hodemodulen. Et lett klikk på de innebygde knappene kobler til og fra delene.
Som med Samsungs Jet AI står jeg imidlertid tilbake med stangen, som jeg ikke kan plassere noen steder. Stativet fungerer kun med hodemodulen satt i, og den medfølgende holderen til ekstradeler er bare beregnet til minibørsten og de to spesielle munnstykkene.
Jeg fraråder å bruke de store børstehodene uten stangen. Hodene ”seiler” fra side til side og gjør Z10 Station upraktisk å håndtere. Bruk Z10 Station som håndstøvsuger sammen med det lille børstehodet eller de to spesielle munnstykkene med stive børster.
Mens minibørstehodet jobbet ypperlig, ble jeg skuffet over de to spesial-munnstykkene. Det ene er smalt og beregnet til sprekker. Det andet er rundere, har børster og en indre flate kledd med stoff, lik det fra en klesbørste.
Munnstykkene fungerte i sofaene, men feilet ved innsamling av støv på glatte overflater. På lamper og malte møbler ble støvet bare kjørt med rundt av munnstykket med børster på. Jeg testet begge munnstykkene på smuss og (kald) aske foran peisen. Da jeg løftet Z10 Station opp fra flisene foran peisen, falt askebiter ut igjen gjennom røret. Det samme skjedde med oppsuget av støv fra møblene.
I plastbeholderen kunne jeg se at litt smuss var blitt med opp. Jeg skiftet til turbo, men det gjorde ingen forskjell på resultatet.
Effektiv rens etter bruk
Selv om Z10 Station veier 1,67 kilo, som er mindre enn håndstøvsugere som Samsung Bespoke Jet AI, er Z10 tung i lengden. Det letter arbeidet at jeg kan låse utløseren på håndtaket med et trykk på displayets ”låse”-knapp. Dermed må jeg ikke manuelt konstant holde utløseren helt inne under støvsugingen.
Z10 Station og andre stangstøvsugere er imidlertid heller ikke beregnet til hovedrengjøring, men til støvsuging i kortere intervaller. Her fungerer Dreames Z10 Station som den skal.
Du tømmer Z10 Station ved å sette den i stativet. Et trykk med foten på knappen på stativets side nær toppen aktiverer utsugingen. Alt foregår bak et filter med fem lag, så hverken støv eller partikler slipper ut. Med en hektisk vislelyd tømmer den indre ”syklon-enheten”, som Dreame kaller den, plastbeholderen og dens filter. Prosessen tar 10 sekunder.
Hår, støv og hybelkaniner suges ned i stativets innebygde støvsugerpose, som ifølge Dreame først må skiftes etter 90 dager. Det følger med en ekstra pose i pakken. Flere poser kan kjøpes hos forhandlere av Dreame. En pakke med seks koster 299 kroner.
Konklusjon
Dreame Z10 Station har fordeler og ulemper. De to store børstehodene jobber godt. En liten lem foran på børstehodet til ru overflater kan skyves til side, og suger dermed fint inn større deler.
Som stangstøvsuger er Z10 Station lett å komme rundt med, men virker mer leddløs enn andre støvsugere jeg har testet. For eksempel Samsungs Jet Bespoke AI. Børstehodenes innbygde blå lys avslører effektivt smuss foran støvsugerhodet.
Selv om håndstøvsuging i lengden gjør deg sliten i ledd og albue, kan man merke at Z10 Station veier mindre enn konkurrentene. Batteriet i håndtaket på Z10 Station sjenerer heller ikke mitt håndledd under bruk slik som Samsungs gjorde.
Batteritiden og de små spesialmunnstykkene skuffer imidlertid. Til tross for smidig rengjøring, lavere vekt og en effektiv tømming i stativet, etterlater Z10 Station seg derfor et blandet inntrykk. Imidlertid mest på den positive siden, da støvsugeren tross alt suger til seg og synlig fyller plastbeholderen med smuss.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser