TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Julekalender 2024 Delta her!

TEST: Dreame X40 Ultra

Lett og rask – men ikke alltid for klok

Ny og teknisk begavet er ikke alltid bedre. Dreames nye X40 Ultra er full av forbedringer, men støvsugerroboten har samtidig blitt dummere enn sine forgjengere.

Av / 23.05.24 - 10:30
Dreame X40 Ultra

Home mener

  • Forbedret passering av forhøyninger. Rask skanning og skissering av kart. Mange tilpasninger i appen.
  • Tidligere registrerte hindringer blir 'glemt'. Vanskelig innstilling av no-go-soner. Funksjoner med feiebørste og mopper virker ikke alltid.

Jeg har tidligere testet roboter fra Dreame. Både Dreame L10 og Dreame L20 vakte begeistring. Dreames nye flaggskip, støvsugerroboten X40 Ultra, kan enda mer enn forgjengerne. Alt annet ville også vært merkelig.

På flere måter gjør Dreame X40 Ultra også tingene bedre. Roboten er blitt raskere til oppgavene og mer selvkjørende når det gjelder selvrens og dosering. Appen har også fått et vell av muligheter og innstillinger.

Batterikapasiteten er den samme som hos Dreame L20, men sugestyrken har gått fra 7000 til 12 000, målt i Pa (Pascal).

Enkelt oppsett er et av Dreames glansnumre, som jeg også opplevde med Dreame L10 og Dreame L20. Skann QR-koden under robotens lokk, som kan vippes opp. Appen Dreamehome hentes automatisk. Tilføy Dreame X40 Ultra og koble den til med Wi-Fi. Bare 2,4 GHz støttes.

Vurder plasseringen før du tar roboten i bruk. Dreame X40 Ultra skal ha 1,5 meter plass foran stativet, så roboten kan snu og snu seg når den kjører ut på en oppgave eller returnerer.

Annonse
Dreame X40 Ultra 1
Dreame X40 Ultra har et enkelt indre i logisk design. (Foto: Natasja Broström)

Hell rent vann i den lyse plastbeholderen, og plasser de to beholderne på toppen av basestasjonen. Som forgjengerne har beholderne forskjellige farger, og passer i forhold til hverandre slik at du ikke kan plassere dem feil. Den lyse er til rent vann og den mørke til skittent vann.

Beholdernes kapasitet er ikke økt i forhold til Dreame L20, men er fortsatt på omkring fire liter. Til gjengjeld skal du ikke selv helle i rengjøringsmiddel hver gang, eller plassere en medfølgende beholder med rengjøringsmiddel.

Med Dreame X40 Ultra klikker du av stativets frontdeksel. Inne bak, på venstre side, sitter en beholder. Dra ut beholderen, vipp det runde lokket opp, og hell i rengjøringsmiddelet.

Les også Evig medvind på sykkelstien – her er den beste elsykkelen Her tester vi fire elsykler som er bygget fra bunnen for å gi deg optimal elektrisk fremdrift på sykkelstien, og smidig digital betjening.

Den medfølgende flasken er på 200 ml. Skrulokket har en fin detalj: en liten helletut. Da flasken, i motsetning til tidligere Dreame-modeller, ikke må ha en spesiell utforming, bør det være lett å finne og kjøpe ny forsyning. Forvent en pris på 196 kroner pluss forsendelse for 500 ml. Dreame rengjøringsmiddel.

Støvsugerposen, som er preinstallert i stativets kammer, rommer 3,2 liter. Ifølge Dreame vil posen forventes å være full etter 75 dagers bruk av X40 Ultra, og skal skiftes til en ny. Vi har ennå ikke fått opplyst fra Dreame hva nye poser koster.

Første kartlegging

Dreame X40 Ultra ‘våkner’ med samme melodi som forgjengerne. Melodien når du slår av, er også den samme som med Dreame L10 og Dreame L20.

Dreame X40 Ultra 2
Appen tegner et kart over hjemmet som brukes til navigering og rominndelt rengjøring. (Foto: iOS).

I bunnen av appen finner man to ikoner for enheten og brukeren. Det første er en ‘hjem’-knapp som sender deg i retur til forsiden. Bruk sistnevnte til å stille inn alt fra språk, deling av Dreame X40 Ultra med andre og stemmekontroll.

Dreame støtter Amazon Alexa, Google Home og Siri. Jeg fikk aldri Siri til å fungere. Kommandoene tilføyes i Dreamehome, men dukket aldri opp i appens liste. Til gjengjeld støtter appen alle nordiske språk (tekst).

Robotens første oppgave er å tegne omgivelsene. Åpne enheten inne fra appens forside. Kartlegging og redigering av kart foregår via de to ikonene av en plantegning, pluss et øye eller en liten penn.

Dreame X40 Ultra 3
Dreames app sender gjerne bilder over hva den finner på sin vei. Noen forslag, som en badevekt i stuen, er imidlertid litt ved siden av. (Foto: iOS)

Dreame X40 Ultra er markant raskere enn sine forgjengere. Mine stuer på 60 kvadratmeter var grovt skissert inne i appen på få minutter.

Men kanskje hastverk er lastverk, for kartleggingen var ikke alltid like effektiv. Det endelige kartet tok lengre tid å ferdigstille. Fra tid til annen tok Dreame X40 Ultra noen merkelige omveier som forlenget arbeidstiden.

Under første kartlegging nektet roboten å kjøre inn på soverommet og ut på kjøkkenet. Jeg mistenker dørtrinnene på to-tre centimeter i høyden, som Dreame X40 Ultra virkelig ikke liker.

Jeg jukset ved å fortelle appen at hjemmet mitt er i flere etasjer. Det er det ikke, men det var den eneste måten jeg kunne flytte roboten fra rom til rom for å tegne opp og lagre flere kart. Etterpå ble kartene lagt sammen inne i appen.

En annen irriterende ting er at Dreame X40 Ultra kan finne på å kjøre inn i ting som robotens frontkamera og Lidar-sensoren på toppen av robotens lokk én gang har registrert. I dette tilfelle en gulvlampe.

Fintegning og daglig rengjøring

Som nevnt kan du finjustere kartleggingen av hjemmet ditt. Klikk på kartet som Dreame X40 Ultra har tegnet. Du kan skifte navnet på et rom eller et område, men ikke navngi dem fritt. Her må du nøye deg med Dreames forslag.

Under kartet velger du mellom rengjøring av rom, hele hjemmet eller soner. Kanskje skal roboten la være å rengjøre nær kjæledyrets soveplass eller kjøre utenom et sted hvor barna har helt ut leketøy på gulvet. Det virker generelt sett fint.

Dreame gjenkjenner forskjellige underlag. Jeg ville rengjøre stuegulvet, men ikke gulvteppet. Med fingeren prøvde jeg å gjøre teppet til no-go-sone på kartet, men kunne bare treffe rommets ikon. Via et roms ikon endrer du innstillingene for hele rommet. Jeg ville bare markere et bestemt område til en bestemt oppgave, men måtte gi opp.

Appen gir mulighet for 32 graders fuktighet i moppene, fra lett fuktig til våt. Dreame X40 Ultra kan moppe, støvsuge eller begge deler på samme tid. Skal ikke moppene på jobb, klikker roboten de to moppene av, og etterlater dem i stativets bunn.

Dreame X40 Ultra 4
Dreame holder fast ved designen med beholdere i to farger. Det er logisk, og materialet virker solid. (Foto: Natasja Broström)

Sugekraften kan gå fra stille til maksimal, og det kan høres. Eller rettere sagt, det kan det ikke. På laveste effekt triller Dreame X40 Ultra nærmest lydløst rundt. Jeg satt i sofaen og ble ikke sjenert av lyden fra roboten. Skrudde jeg opp sugekraften, steg lydstyrken. Til gjengjeld ble stuens sisalteppe også synlig renere, da hybelkaninene forsvant fra teppets små uthulninger.

For moro skyld satte jeg på kameraet, og kunne se meg selv jobbe med en bærbar i sofaen utenfra. Kameraet fotograferer også hindringer som brukeren får vist i appen og kan godkjenne. For eksempel om et bordben virkelig er et bordben.

Dreame X40 Ultra registrerer kanter og løfter moppene 1,05 cm for å unngå å etterlate fuktige slepespor. Noen ganger måtte X40 Ultra gjøre flere forsøk, før roboten kom over teppekanten på cirka 0,5 cm. Imidlertid uten fuktige slepespor.

Dreame X40 Ultra kan maksimalt forsere 2,2 cm høye hindringer, noe som er 2 mm høyere enn forgjengerne. I hele testperioden lå X40 Ultra imidlertid i konstant krig med mine gamle 2–3 cm høye dørterskler.

Spesielle innstillinger

Dreame X40 Ultra har fått nye egenskaper. Blant annet kan feiebørsten på siden skytes ut på en slags arm, som Dreame kaller SideReach. Børsten skjøt ut da roboten var på kjøkkenet og skulle snu 45 grader i et hjørne.

Les også Grillenes sveitserkniv En el-grill som blir veldig varm, og hvor man kan bruke halve grillen til å lage mat på andre måter. Perfekt til balkongen?

Til gjengjeld så jeg ikke noe til børstens ‘arm’ på stuens sisal-gulvteppe, uansett hvilken sugestyrke jeg valgte. Børsten var også passiv, og alt arbeidet med å samle opp smuss ble overlatt til robotens valse på undersiden.

Dreame X40 Ultra kan, akkurat som med L20 Ultra, svinge en mopp ut til siden for å komme til under for eksempel et møbel. Dreame kaller det MopExtend.

Hverken den fleksible børsten eller moppen gjorde et skikkelig stykke arbeid på flisene foran peisen. I ettertid valgte Dreames robot å ignorere området, og viste på kartet at peis og fliser nå var blitt til en sofa.

Konkurrenten Roborock S8 MaxV Ultra har samme motoriserte sidebørste, og her fungerte det. Det fine støvet som kan samle seg på peisflisene, ble feid opp og forsvant.

Vedlikehold og lading

Dreames mopper vaskes i 70 graders varmt vann. Det skal hindre at hardnakket smuss hoper seg opp i moppenes lugg og avgir sjenerende lukt.

Jeg opplevde ingen lukt i de par ukene jeg testet Dreame X40 Ultra. Det varme vannet kommer ikke rengjøringen til nytte, men er utelukkende for å gi hygieniske mopper.

Etterpå skal moppene tørkes, og det bråker nesten like mye som når robotens smussbeholder blir tømt inn i stativets støvpose. Du kan avbryte moppetørkingen for å spare strøm.

Dreame X40 Ultra lader opp på bestemte tidspunkter av døgnet hvor strømmen er billigere. Forvent at ladingen av roboten tar 4,5 timer, omkring 270 minutter.

Støvposen kan ifølge Dreame romme opptil 75 dagers oppsamlet smuss. Tallet er selvfølgelig avhengig av hvor skittent hjemmet er.

Konklusjon

Dreame X40 Ultra gjør mange ting veldig fint. Den suger, feier og rengjør på stort sett alle de måtene du kan tenke deg. Designen er diskré, og den er lett å holde ren med en klut.

På baksiden sitter en praktisk på/av-knapp hvis Dreame X40 Ultra ikke skal brukes over lang tid.

Roboten jobber i bestemte soner, unngår kjæledyr (eller tar opp en video med dem, hvis du ønsker det). I appen kan du stille inn alt fra rengjøring i tverrgående eller langsgående baner til lading på bestemte tidspunkter.

Dreame X40 Ultra 5
Utover børsten får du ikke noe nytt med i esken i forhold til tidligere Dreame-modeller. (Foto: Natasja Broström)

De mange smarte mulighetene kan imidlertid ikke skjule at Dreame X40 Ultra ikke er blitt mer intelligent enn sine forgjengere. Tvert imot opplevde jeg at Dreame X40 Ultra hadde vanskelig for å ‘huske’ omgivelsene. Dørterskler, som roboten tidligere hadde forsert, ble senere noen ganger et problem.

Generelt sett er kartopptegningen blitt dårligere enn med L10 Ultra og L20 Ultra. Min spisestue hadde plutselig to spisebord. Ingen av dem ble plassert på 2D- og 3D-kartet, hvor mitt eneste spisebord står i den virkelige verden.

Dreame X40 Ultra er selvkjørende når det gjelder dosering, rens av mopper, tømming og vedlikehold. Den har mange detaljerte innstillinger, og jobber stort sett på egen hånd. Med mindre den støter på en dørterskel av en viss høyde.

Karakter
Dreame X40 Ultra
High End

Også i denne testen:

Roborock S8 MaxV Ultra

Et kraftverk på gulvet

Roborocks nye flaggskipmodell kan ikke slå seg på brystet med stilig design. Til gjengjeld er S8 MaxV Ultra lydig og effektiv.

Effektiv rengjøring med få avsporinger. Har få problemer med dørterskler. Lett og intuitiv app. God stemmestyring.
Støyer en del i bruk. Designen virker billig, og beholderne har kanter hvor smuss kan sette seg.
Les hele testen
Natasja Broström
Natasja Broström (f. 1971) er journalist i L&B Home. Hun begynte på dagsavisen Politikens IT-bidrag på 1990-tallet, og derfra gikk turen videre til fagblader, magasiner og aviser, der Natasja skrev om blant annet IT og nerd-kultur. Fra 2002 har Natasja jobbet for Datatid Techlife, hvor hun var IT-journalist innenfor smart living og postkasseredaktør i Alt om Data.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Dobbelt så smart er ikke dobbelt så bra

Dette kan ingen andre nattbordlamper

4 espressomaskiner: Henger pris og kvalitet sammen?

Fleksibel, og tanken er god

Overvåkning med øye på økonomien

Plass til alt

Robotstøvsuger med kunstig idioti

Nå rykker KI også inn i vaskerommet

Passer godt i et Yale smarthjem

Terrassedøra di fortjener denne

Smidig støvsuger går helt til kanten

Juletrelenke til hele året

Lyd & Bilde