Min første eksterne harddisk var på 20 GB, veide nesten to kilo med strømforsyning, og den innebygde viften støyet som en buskrydder. WD My Passport Wireless, som er ett av produktene i denne testen, har 100 ganger så mye, er nesten lydløs og passer i en jakkelomme. For samme pris.
Dirkefri kryptering og backup
Begge de to diskene i testen er utstyrt med 256-bits maskinvarekryptering som i praksis gir en ubrytelig kryptering av de data du legger på disken. Hvis du velger å bruke sikkerhetsprogrammet som ligger på disken til å opprette en nøkkel, vil ingen – kanskje ikke engang NSA – kunne lese hva du har lagt på disken. Det gjelder også deg selv, hvis du glemmer koden.
Det følger også med et backup program på disken som kan ta automatiske sikkerhetskopier.
Samme format i over 15 år
På den ene siden er det fascinerende at det kan la seg gjøre å ha så mange data med seg på en så beskjeden plass. 2 TB er rikelig med plass, selv til store prosjekter med timevis av høyoppløst video eller til adskillige backup-er. På den andre siden har eksterne 2,5” harddisker etter hvert vært i handelen i mange år. Lagerkapasiteten har vokst, og dataoverføringen er takket være USB 3.0 ikke lenger en flaskehals.
Men diskens ytre mål er ikke krympet, og inne under den blankpolerte overflaten snurrer stadig en gammeldags fysisk harddisk. Det å ta skrittet til SSD ville gjort stasjonen raskere, mindre, lettere og stort sett immun overfor rystelser. Men SSD-disker er også omkring fire ganger dyrere, noe som er årsaken til at vi stadig bruker gammeldagse harddisker til backup. Her betyr nemlig lagerkapasiteten mest.
WD MyPassport Ultra
Ikke alt som skinner er stål
Ultrasikker og kompakt skall av metall - i alle fall på oversiden.
WD MyPassport Wireless
Nettverk i jakkelommen
Kabelfri overføring og batteridrift i bærbar backup-stasjon.