Asus C434TA ligner ikke bare en luksus-Ultrabook. Den føles sånn også. Det kileformede kabinettet er ikke bare aluminiumfarget: Det er ekte vare. Det betyr også at maskinen virker betydelig mer stabil. Man kan løfte den i et hjørne uten at den flyter ut som en av Salvador Dalis smeltede klokker.
Hengslene på skjermen er av solid stål som ser ut til å kunne tåle å bli vridd rundt mange ganger. Og vridd rundt vil de bli, da skjermen er en 360 graders touch-skjerm. Det gir mening på en maskin som lett kan bli familiens foretrukne skjerm nummer to – til sofaunderholdning når TV-en er opptatt.
Asus C434 er den tyngste av de tre Chromebook-ene, men 1,5 kg for en 14″ med metallkabinett er fortsatt lettvekt.
Skjermen har Full HD-oppløsing, og er behagelig klar og kontrastrik. Det er 8 GB RAM i maskinen. Det eneste som skiller seg fra vanlige laptops, er at lagringen skjer i FLASH-RAM, og at det kun er 128 GB til rådighet.
Den har de inn- og utgangene man forventer på en tilsvarende konvensjonell laptop. To USB-C-porter, en “gammeldags” USB-port og en kortleser. Og selv om ChromeOS ikke råder over samme gigantiske driverbibliotek som Windows, gikk det problemfritt å koble til et webcam og eksternt USB-lydkort.
Benchmark
Prosessoren i C434TA er en ordentlig Core i5 – og ikke en foreldet Pentium. Det er riktig nok bare en åttende generasjons dualcore-prosessor på 1,3 GHz, men den er fortsatt omkring dobbelt så rask som Pentium Gold-prosessoren som sitter i den billige modellen. Uttrykt i tall oppnår den en Geekbench 5-score på 769 i single-core og 1431 i multi-core. Og den browser-baserte Octane 2.0-testen topper ved 27 866. Nesten tre ganger så bra som den minste modellen – og bare litt under toppmodellen.
PCMark Work-testen (som ble kjørt på mobilutgaven) ender med et resultat på 14 759. Det er så absolutt brukbart til arbeidsbruk. Men da det er en Chromebook, må du nøye deg med Android-utgavene av kontorprogrammene. Som er nok til de fleste behov – og helt gratis.
Intel HD Graphics-grafikkprosessor er ikke skapt til 3D-grafikk. Det beviser Sling Shot Extreme-testen, som ender med en score på 2590. Det er heller ikke det den vil bli brukt til – men mer til PowerPoint-presentasjoner og Netflix-film. Og det klarer den fremragende.
Det gjelder for øvrig alle tre maskinene i testen, som bruker den samme grafikkprosessoren.
Konklusjon
Asus C434TA-E1008 er dobbelt så dyr som testens billigste, men den gir deg ganske mye maskin for pengene. Den er stort sett like rask, og har like god skjerm, som toppmodellen – men er behagelig billigere.
Sammenlignet med konvensjonelle bærbare til samme pris får man en lekrere og mer luksuriøs byggekvalitet, og høyere hastighet. Men på bekostning av muligheten for å kjøre de profesjonelle utgavene av kontor- og grafikkprogrammene. Noe som likevel krever en kraftigere og dyrere maskin.
Også i denne testen:
Asus C425TA-H50039
Skåret til benet
Selv om prisen er lav, får man faktisk en ganske fornuftig bærbar. Men ikke ha urealistisk høye forventninger.
Asus C436FA-E10035
Like kraftig som en PC
Toppmodellen ligner og oppfører seg som en lekker Ultrabook, men koster det samme som en mellomklasse-PC.