Å velge datamaskin blir ofte en diskusjon om «dem» mot «oss» mellom tilhengere av PC og Mac. Men selv om begge plattformene har sine spesielle, sterke sider, kan valget for de aller fleste være underordnet. Skal du «bare» skrive, regne, surfe og delta på videomøter, er det ingen forskjell. Og faktisk trenger du hverken en Mac eller PC.
Chromebooks er bygget over en variant av Linus, og Chrome-browseren fyller rollen som skrivebordet har på PC og Mac. Operativsystemet er utviklet av Google, og er gratis å bruke for maskinvareprodusenter. Man kan si at Chromebooks er for datamaskiner hva Android er for mobiler. Da Microsoft fikk lov til å beholde sin totaldominans i datamaskinverdenen, er Chromebooks henvist til tredjeplass. Og det er en svært liten tredjeplass, bortsett fra i undervisningssektoren. Skolene har nemlig tatt de lette maskinene til seg, og i USA sitter Chromebooks på mer enn halvparten av markedet for skolemaskiner.
De først Chromebooks kom i 2011, og det må innrømmes at de var veldig begrenset. Man kunne bare jobbe online, og bare med de programmene som kunne kjøres i browseren. Til gjengjeld var prisen det halve av en iPad.
Problemet med mangel på programmer er nå løst. I dag er det mulig å kjøre Android-apper fra Google Play, og det betyr at du kan kjøre alle programmene du kjenner fra mobilen – men på full skjerm og med mus og tastatur.
Programmer til alle formål
Takket være muligheten for å kjøre Android-apper støttes alle de uunnværlige programmene fra mobilen. Inkludert Vipps (og MobilePay og Swish for våre danske og svenske broderfolk). Og liker du ikke Googles nettbaserte kontorsuite, Google Docs, kan du få alle Microsoft Office-programmene i Android-utgaver. De er ikke så avanserte som Windows- og Mac-versjonene, men til gjengjeld er de gratis. Heller ikke på fritiden blir du latt i stikken. Både TV-stasjoner og strømmetjenester har apper i Play-butikken. Faktisk er sannsynligheten for å finne en Android-strømmeapp, større enn på smart-TV-plattformene.
Ikke til de tunge oppgavene
Chromebooks er lette og oftest billige, og dekker de flestes behov. Men er du profesjonelt kreativ, er svaret fortsatt en PC eller en Mac. De tunge programmene til grafikk, animasjon, lyd og video finner man ikke på web- eller Android-utgaver. Og det må dessuten tyngre maskinvare til.
Gamerne må også lete andre steder. For det første lages ikke de største spilltitlene til Android, og for det andre rimer ikke heftig 3D-grafikk med lettvektmaskinvare. I alle tre maskinene er grafikkprosessoren Intel UHD Graphics 615, som ikke har andre fordeler enn lav pris og lavt strømforbruk. Selv sammenlignet med mobiler er grafikken på de tre Chromebooks langsom.
Lynraskt i gang
Chromebooks er kanskje ikke laget til tunge, seige oppgaver. Til gjengjeld er de formidable sprintere som kommer raskere i gang enn alle andre maskiner. Fra du trykker på på-knappen til maskinen er klar, går det bare få sekunder. Hvis du da i det hele tatt slår av – for en Chromebook kan ligge og slumre med lukket lokk i dagevis, uten at det kan ses på batteristanden. Det gjør dem helt perfekte som studie- eller underholdningsmaskiner.
Ikke bare rabatt
Chromebooks har ry for å være billige, og det er heller ikke feil. Gratis operativsystem barberer en god del av prisen til å begynne med, og i tillegg klarer det Linux-baserte ChromeOS-et seg med mer beskjeden maskinvare enn Windows og MacOS.
Men det betyr ikke at alle Chromebooks er budsjettmodeller. Det lages også lekre maskiner til krevende kunder, som bare har sett sjarmen i å gjøre tingene litt enklere.
I denne testen har vi valgt ut tre Chromebook-maskiner i hver sin prisklasse. Formålet er ikke å avgjøre hvilken som er best – for det gir seg nesten selv på forhånd – men å vise hva man får for pengene ut fra budsjett. Av samme grunn er de tre valgte modellene fra samme produsent slik at det ikke blir et spørsmål om det ene merket i forhold til det andre.
Asus C425TA-H50039
Skåret til benet
Selv om prisen er lav, får man faktisk en ganske fornuftig bærbar. Men ikke ha urealistisk høye forventninger.
Asus C434TA-E10008
Den gylne middelvei
Den ligner en business-Ultrabook, men prisen er som på en økonomimodell. Du får alt du trenger – så hvorfor betale mer?
Asus C436FA-E10035
Like kraftig som en PC
Toppmodellen ligner og oppfører seg som en lekker Ultrabook, men koster det samme som en mellomklasse-PC.