TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Netgear Orbi RBKE963 (AXE11000)

Når hastighet er viktigere enn fornuft

Superraske Orbi RBKE963 er det første meshnettverket til å ta i bruk en helt ny frekvens. Her går samtidig begrepet "mye for pengene" rett ut av vinduet.

Av / 03.03.22 - 09:00
Netgear Orbi RBKE963 (AXE11000)

Home mener

  • Det raskeste meshnettverket vi har testet! Super dekning, stabilt som fy!
  • Dyrt er bare fornavnet ...

Med stadig flere dingser tilkoblet hjemmenettverket, og ikke minst naboens nettverk, begynner både 2,4- og 5 GHz-båndene å bli temmelig trafikkerte. Derfor har man nå åpnet for et nytt bånd, nemlig 6 GHz. I teorien har dette båndet plass til dobbelt så mye som 5 GHz-båndet, slik at det igjen blir flyt i trafikken. Det er fremdeles WiFi 6-protokollen som brukes, men for at man skal vite forskjellen kaller man det WiFi 6E, når 6 GHz-båndet inkluderes.

Du kan se på det som å åpne en helt ny åttefelts motorvei, på en strekning som hittil har hatt tett trafikk. Selv om den teoretiske fartsgrensen ikke øker, så vil det flyte mye bedre.

Les også Wi-Fi 6-nettverket du må ha Glem de billigere mesh-løsningene. Du blir ikke fornøyd før du tar steget opp til Orbi AX4200.

Ved å flytte alle dingser som støtter det over på 6 GHz-båndet, vil man samtidig lette på trafikken på 5 GHz-båndet og i praksis gjøre det raskere og mer stabilt for alle.

6 GHz, Wi-Fi 6E, wifi6e, wifi6
6 GHz frekvensbåndet er åpnet opp, for å gi plass til flere tilkoblede enheter. Illustrasjon: iStock / Geir Gråbein Nordby

Markedets første WiFi 6E mesh

Netgear Orbi RBKE963 (AXE11000) er markedets første meshnettverk som støtter den nye 6 GHz-frekvensen. Fortsatt finnes ikke mange kompatible dingser, vi vet bare om de dyreste mobilene til Samsung (S21 Ultra, S22 Ultra og Z Fold 3), et par laptoper fra Dell og Lenovo, og dessuten PC-nettverkskortet Intel AX210. Som jeg var nødt til å kjøpe og installere på PC-en for å kunne teste hastigheten på RBKE963 under optimale forhold. Men dette vil raskt endre seg, og allerede til høsten vil en hel bråte mobiltelefoner, nettbrett og datamaskiner, og også TV-er, støtte WiFi 6E.

Netgear Orbi RBRE960 rear
Bakpå ruteren sitter en 10 Gbit/s internettkontakt, i tillegg til en 2,5 Gbit/s backhaul-tilkobling til satellitt. Tre Gigabit-kontakter kan tilkobles kablede dingser. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ekstreme spesifikasjoner

Netgear har ikke spart på kruttet med det nye nettverket, som er basert på eksisterende flaggskipserie RBK850, men forbedret på en rekke punkter.

Annonse

For det første er WAN-inngangen (den som kobles til hjemmesentralen og gir deg internett) oppgradert til 10 Gigabit! Her til lands er det ingen leverandør som tilbyr i nærheten av denne hastigheten til noen husholdninger, men det er godt å vite at nettverket er fremtidsrettet. Spesielt til denne prisen!

For økt stabilitet kan satellittene (nodene) om ønsket kobles til ruteren (backhaul) med kabel. Til formålet sitter en egen 2,5 GHz backhaul-kontakt på både ruter og noder. I tillegg har både ruter og noder tre Ethernet-kontakter med Gigabit-hastighet, for å koble til dingser med kabel. Her er det med andre ord muligheter for et svært stabilt, og ytterst tilkoblet hjemmenettverk!

Netgear Orbi RBKE963 black 1
Netgear Orbi RBKE963 er det første Orbi-nettverket som også er tilgjengelig i svart. Foto: Netgear

Trådløse hastigheter

Hvis du derimot skal bruke nettverket utelukkende trådløst, så kommuniserer ruter og noder seg imellom via en backhaul-kanal med inntil 4,8 Gbit/s. Det er ekstremt! Tilkoblede enheter får en teoretisk hastighet på inntil 2,4 Gbit/s på både 5 GHz- og 6 GHz-båndene. Eller, om du vil, hundre Netflix-sendinger i full 4K-oppløsning – samtidig! Det blir selvsagt aldri nødvendig, men om du jobber mot nettskyen med store og tunge filer, vil du sette pris på all hastighet du kan få.

Både ruter og noder har 12 innebygde antenner hver, for å kommunisere mest mulig stabilt – og med uhørte hastigheter. Som skapt for store hus og bygninger.

Netgear Orbi RBKE963 wifi connection scaled 1
Netgear Orbi RBKE963 gir potensielt høyere hastigheter over 6 GHz-båndet. Men backhaul-tilkobling til nodene skjer likevel med 5 GHz, som gir lengre rekkevidde. Illustrasjon: Netgear

Sikkerhet

I dag når nesten alt vi foretar oss skjer online, så blir sikkerhet et stadig viktigere tema. Derfor har Netgear bygget inn beskyttelse fra Bitdefender, i en tjeneste de kaller Armor. Denne er gratis i 30 dager, før abonnementskostnader begynner å løpe. Den overvåker nettet ditt hele tiden, og sperrer tvilsomme nettsteder fra å infisere telefon, PC eller andre dingser. Hver gang en nettside har blitt hindret, kommer en melding i Orbi-appen.

Orbi RBKE963 i praksis

Det er lekende lett å sette opp nettverket med Orbi-appen på mobilen. Når ruter er koblet opp og appen har funnet nodene, oppdateres de hvis ny fastvare er tilgjengelig. I appen kan du siden gjøre enkle – men litt mangelfulle – justeringer. Har du Android-telefon får du se hvilke kanaler på de ulike frekvensbåndene som er minst trafikkert, slik at du kan velge dem. Denne funksjonen er dessverre ikke tilgjengelig for iPhone-brukere, Orbi vil likevel automatisk velge blant de mest egnede kanalene, så noe stort savn er det vel ikke.

Netgear Orbi RBKE960 RBKE963 office
Netgear Orbi RBKE963. Foto: Netgear

I appen kan du navngi nettverket, se etter oppdateringer, og velge om du vil åpne et nytt nettverk for dine smartdingser som ikke støtter nyere nettverksstandarder. For eksempel.

Men har du behov for å finjustere, så må du i stedet gå inn i en nettleser og skrive orbilogin.com. Da kan du for eksempel velge om du vil skille ut frekvensene i hver sine nettverk, eller om du vil holde dem sammenslått i ett eneste synlig nettverk. Og stole på at systemet velger frekvensen som passer best til den tilkoblede enheten.

For mitt vedkommende beholdt jeg alle sammenslått, men skilte i tillegg ut et eget 6 GHz-nett, slik at jeg var sikker på at den tilkoblede PC-en ikke automatisk ble dyttet over på en annen frekvens.

2,4 GHz-frekvensen har dårligst båndbredde av de tre, men derimot lengst rekkevidde, og det kan hende systemet vil plassere din PC eller mobil på dette båndet dersom dekningen mot 5 GHz-båndet er middelmådig til dårlig. Synes du dette skjer i utide, kan du gå inn i oppsettet og senke sendestyrken på 2,4 GHz. Dette måtte jeg selv gjøre med både Orbi RBK753, RBK353 og Nighthawk MK63. Jeg forventet derfor at dette skulle bli en tilsvarende greie med RBKE963.

Netgear Orbi RBSE960 rear
Også satellittene har tre gigabit Ethernet-tilkoblinger, i tillegg til en 2,5 Gbit/s backhaul til ruter. Foto: Geir Gråbein Nordby

Superstabilt

Det skal vise seg å ikke bli noe problem. For med dette nettverket er dekningsgraden fra 5 GHz-båndet så god, at ingen av mine enheter som ikke skal det, skyves over på 2,4 GHz. Hastighetene er også meget gode!

Oppsettet

Hjemme har jeg satt opp ruteren i kjelleren, hvor det tekniske rommet er. Herfra går det en Cat6-kabel gjennom veggen helt opp til loftetasjen, slik at jeg har kunnet bruke kablet backhaul mellom ruter og noden som er lengst unna. Dermed slipper jeg å koble nettverksenhetene i kjede, noe som kan redusere hastigheten. I etasjen imellom står den andre noden, trådløst tilkoblet ruteren. Et meget stabilt oppsett, selv om jeg heller ikke hadde noen problemer da alle enhetene snakket trådløst sammen. Men for å få den aller raskeste hastigheten inn til PC-en på kontoret, vil jeg ha noden på den andre siden av krittveggen tilkoblet med kabel.

Netgear Orbi RBKE963 WiFi speed scaled 1 Netgear Orbi RBKE963 WiFi speed2 scaled 1
<
>
Med trådløse hastigheter tett opp mot gigabitgrensen er RBKE963 det raskeste nettverket vi har testet. Skjermdump: Speedtest / Windows settings

Det raskeste nettverket jeg har testet

I begynnelsen snakket hele nettverket sammen trådløst, og da opplevde jeg ærlig talt ikke noe raskere hastigheter enn jeg hadde erfart med det mye rimeligere systemet Orbi RBK753. Rundt 400-500 Mbit/s er helt fine hastigheter, og noen ganger gikk det også over 600. Men det er ikke mer enn jeg allerede er vant til, og til denne prisen hadde jeg forventet mer. Jeg bekreftet i innstillingene på min stasjonære Windows-PC at jeg faktisk var på 6 GHz-båndet, og ble litt skuffet.

Med kablet backhaul mellom node og ruter ble det derimot noe helt annet. Plutselig målte jeg hastigheter på over 900 megabit! Dette er første gang jeg har sett trådløse hastigheter i nærheten av hva fiberabonnementet mitt fra Altibox tilbyr, som er 1 Gbit/s – men i praksis rundt 950 Mbit/s opp og ned. Det skal likevel sies at 6 GHz-frekvensen kan være lunefull. Den har vesentlig dårligere rekkevidde enn 5 GHz, og hvis jeg lukker døren inn til kontoret halveres hastigheten før du rekker å si MU-MIMO. Enkelte ganger er det derfor bedre å bruke 5 GHz, som heldigvis også gir veldig gode hastigheter.

Dårlig rekkevidde på 6 GHz

Jeg må si jeg ble litt overrasket over hvor skjør 6 GHz-frekvensen oppleves. Teoretisk skal det ikke være mer enn noen små prosent, men i praksis er det langt bedre rekkevidde på 5 GHz. Dette går igjen med en Galaxy Z Fold 3 jeg har fått låne av Samsung, som har vanvittige hastigheter i umiddelbar nærhet til ruteren eller den kablede noden, men straks man begynner å bevege seg noe, dropper hastigheten som en stein.

Netgear Orbi RBKE963 signal strength
Foto: Netgear

Begrenset sendestyrke i EU

En teori jeg har er at den begrensede sendestyrken som er lov i EU og Norge kan være bidragsytende. I USA har man satt grensen for sendestyrke på 1 watt (30 dBm) inn på hver utgående antenne. I Europa er man derimot begrenset til 0,2 watt (23 dBm). En femtedel altså, og med dertil lavere signal/støyforhold på det trådløse nettverket.

Forskjellen er nok ikke så stor i praksis som det kan se ut som på papiret, og i noen tilfeller kan det faktisk være en fordel å sette ned sendestyrken, dersom noder og ruter står for nært hverandre. Men det kan forklare hvorfor selv de billigste WiFi 6-nettverkene med få eller ingen problemer kommer opp i 300-400 Mbit/s, mens det fort blir dyrt for hver forbedring derfra.

Bekreftes av Netgear

Dette ble delvis bekreftet fra Netgear under en mailutveksling jeg hadde med Netgears Vice President Product Manager, Sandeep Harpalani:

– Ja, det er riktig at den lavere sendestyrken på 5 GHz betyr noe dårligere rekkevidde på meshnettverk i Norge og Europa med 22 dBm sammenlignet med 30 dBm i USA.

Den samme begrensningen gjelder 6 GHz, og det kan tenkes at de praktiske forskjellene er enda større der, siden 6 GHz-båndet har enda litt dårligere rekkevidde.

Uansett hva som er grunnen, så betaler man her svært mye penger, for et nettverk som i praksis gir bare en liten forbedring over de beste nettverkene til halve prisen – og under. Med forbehold om at det kunne endret seg dersom nettverkene ble testet med innsignaler på over 1 Gbit/s, men det har vi ikke hatt mulighet til.

Netgear Orbi RBKE963 gaming 1
Netgear Orbi RBKE963. Foto: Netgear

Konklusjon

Netgear Orbi RBKE963 er det første nettverket jeg har testet som gir nærmest gigabit-hastighet på WiFi! Vi snakker ekstreme internetthastigheter, kombinert med en stabilitet som gjør at man nærmest aldri bør være engstelig for sine tilkoblede dingser igjen. Du får ikke samme innstillingsmuligheter som med mer spesialiserte rutere, men du verden for et stabilt og godt nett!

Ulempen er en temmelig vanvittig pris. Du skal ha et stort hjem, med behov for ekstreme hastigheter til svært mange dingser, for å kunne forsvare dette. Dessuten er ikke den opplevde hastigheten så veldig mye høyere enn man allerede får med mye rimeligere nettverksløsninger. Men etter hvert som man kan abonnere på enda raskere internett i fremtiden, så kan det bli et større poeng.

Karakter
Netgear Orbi RBKE963
High End

Også i denne testen:

Netgear Orbi NBK752 (AX4200)

Wi-Fi 6 og 5G – i ett og samme nettverk!

Netgear Orbi NBK752 kan både kobles til fiber og til 5G, for den mest pålitelige internettdekningen i hele huset.

Stabilt, meget gode hastigheter, glimrende dekning. Brukervennlig oppsett. Flere muligheter med 5G.
Ekstremt mye dyrere enn varianten uten 5G
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC