TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Microsoft Surface Pro X

Hverken fugl eller fisk

Microsoft Surface Pro X er en glimrende idé, men et uferdig og halvhjertet produkt.

Av / 25.01.20 - 13:00
Microsoft Surface Pro X

Home mener

  • Den lekreste Surface Pro-maskinen hittil. Slank og lett med flott og lyssterk 13” skjerm, USB-C-tilkobling og innebygget 4G/LTE.
  • For mange vanlige programmer virker ikke på grunn av ARM-prosessoren. Ytelsen er for svak, og batteritiden lever ikke opp til forventningene.

Microsoft er på en måte ganske nyskapende med Surface Pro X, men likevel ikke helt. Software-giganten fra Seattle har siden 2012 sendt datamaskinene sine på markedet under varemerket Surface. Det har stort sett vært snakk om hybridmaskiner i forskjellige nyanser, med de nyeste Intel-prosessorene og mest aktuelle Windows-versjoner.

I det siste har vi testet Microsoft Laptop 3 og Microsoft Surface Pro 6. Som nesten alle andre Surface-produkter er de fullblods Windows 10-maskiner, og en fungerer på en måte som referansemodeller for alle andre produsenter av Windows-baserte pc-er.

Men faktisk var de aller første Surface-modellene – deriblant Microsoft Surface RT og Microsoft Surface 2 – basert på ARM-prosessorer fra NVIDIA og en spesiell tablet-utgave av Windows 8, kalt Windows RT. Disse Surface-tablet-ene kunne ikke kjøre vanlige x86-baserte Windows-programmer, men bare egne tablet-apper lastet ned fra Microsofts egen app-butikk.

Både Windows RT og de ARM-baserte Surface-tablet-ene ble fiaskoer for Microsoft, som droppet begge deler, og derfor er det selvfølgelig tankevekkende og overraskende at Seattle-selskapet nå igjen har en ARM-basert tablet-maskin ute i butikkene.

Microsoft Surface Pro X 1
Skjermarealet er 13”, og skjermen er i 3:2-format, noe som bidrar til produktivitet. (Foto: Microsoft)

Nytt samarbeid med Qualcomm

Den helt nye Microsoft Surface Pro X kommer nemlig med en spesiell ARM-basert prosessor ved navn Microsoft SQ1, som Microsoft har utviklet sammen med Qualcomm. De er for øvrig mest kjent for sine Snapdragon-prosessorer, som sitter i omtrent alle smarttelefoner på markedet.

Annonse

Men idéen bak utviklingen av SQ1-prosessoren og en ny ARM-basert tablet-maskin har også vært å innsnevre avstanden til nettopp smarttelefoner og tablets, ikke minst fra Apple, som for det meste har en langt bedre batterilevetid enn den typiske pc-en.

For eksempel har Apples store iPad Pro med 12,9” skjerm blitt et svært populært alternativ til de vanlige bærbare maskinene hos mange kreative brukere, og Microsoft sikter seg helt klart inn mot iPadPro med Surface Pro X. Spørsmålet er bare om Seattle-selskapet kan overtale oss til å velge Surface Pro X som alternativ til “den ekte varen”.

 

Les også Microsofts nye 15" bærbare har blitt pumpet opp en del. Microsoft Surface Laptop 3 er kommet i en ny 15"-utgave med AMD-prosessor. Det er en spennende nyhet som dessverre ikke lever helt opp til sitt potensial.

Ingen iPad-rival

Det enkle svaret på det spørsmålet er nei. Begynner vi med å se på den rå ytelsen, er den nyeste 12,9” iPad Pro rundt regnet dobbelt så rask som Surface Pro X! Ikke bare når vi ser på benchmark-resultater (f.eks. scorer iPad Pro 1118 (single-core) og 4597 (multi-core) i Geekbench 5 mot 739 (single-core) og 2715 (multi-core) til Surface Pro X), men også i daglig bruk, der iPad Pro faktisk har så mange hestekrefter at de færreste noensinne vil få bruk for dem.

Til gjengjeld kan den ARM-baserte Surface Pro X også kjøre «skikkelige» x86-baserte Windows-programmer (i motsetning til de tidligere nevnte Windows RT-produktene fra 2012 og 2013), mens iPad Pro kun kan kjøre apper fra Apples App Store, og ikke støtter x86-baserte Mac OS-programmer.

Utfordringen for Surface Pro X er da bare at støtten for x86-programmer likevel ikke er helt på plass. For veldig mange 64-bit Windows-programmer kjører enten dårlig eller ikke i det hele tatt på Surface Pro X. Det gjelder ikke bare spill som Fortnite, Starcraft og World of Warcraft, men også viktige verktøy som Bitdefender, Dropbox, Fusion 360, Tableau og en rekke VPN-tjenester. Ut over Geekbench 4 og Geekbench 5 lyktes vi heller ikke med å få våre vanlige benchmark-verktøy som PCMark, 3DMark og Cinebench til å kjøre på maskinen.

Adobe Creative Cloud kommer angivelig i en versjon som er kompatibel med SQ1-prosessoren, men akkurat når den er klar, vet vi ikke, og verken Adobe eller Microsoft har kommet med en forpliktende og konkret tidsplan.

Det er i seg selv ikke diskvalifiserende at Surface X Pro ikke kan kjøre alle apper. Det kan jo heller ikke iPad Pro. Men det er frustrerende og forvirrende at man ikke på forhånd vet hva som virker eller ikke på den nye plattformen. Og akkurat nå kreves det en dypere forståelse av 32-bit x86- og 64-bit x86-kompatibilitet, noe som er alt annet enn brukervennlig. I tillegg er Microsoft Surface Pro X faktisk noe dyrere enn en iPad Pro med tilsvarende konfigurasjon på lagring og minne, og Surface Pro X er også tyngre enn Apples største nettbrett. Alt i alt veldig lite overbevisende.

Microsoft Surface Pro X 2
På baksiden sitter en trinnløs kickstand, mens selve kabinettet er fremstilt i signaturanodisert aluminium med karbonkompositt. (Foto: Microsoft)

Fra øverste hylle

Og det er en skam, for Microsoft Surface Pro X er på mange måter et flott produkt. I forhold til den nyeste Intel-baserte Surface Pro 7 (som vi ikke har testet siden den nesten er identisk med Surface Pro 6) er Pro X både slankere og lettere, og skjermarealet har økt fra 12,3” til 13”, uten at produktet er større av den grunn.

Skjermen er i 3:2-format, ideelt for produktivitet, og bildet er skarpt og lyssterkt, med god kontrast og naturlige farger.

Selve designet er klassisk for Microsofts Surface Pro-modeller, med trinnløs kickstand på baksiden, mens selve kabinettet er fremstilt i signaturanodisert aluminium med karbonkompositt. Og så har Microsoft endelig satset på USB-C, så man kan bruke et langt større utvalg av tilbehør til Surface Pro X enn med tidligere Surface Pro-modeller.

Skal man ha fullt utbytte av Surface Pro X, kommer man neppe utenom å investere i et såkalt Signature Keyboard med medfølgende Slim Pen. Da får man et fullt, alcantara-kledt tastatur, samt en flat penn som kan skjules i en fold i tastaturet, med på kjøpet.

Quid pro quo?

Alt i alt er det altså en virkelig flott maskin Microsoft har skrudd sammen, og på mange måter er Surface Pro X det flotteste Surface-produktet noensinne. Så tiltrekkende at mange brukere kanskje vil inngå et kompromiss og akseptere at Pro X har problemer med visse Windows-programmer. Man vil til gjengjeld få et slankt og lekkert design, og på toppen av det hele en markant forbedret batterilevetid. For nettopp lavere strømforbruk bør jo være et av de vinnende argumentene for å gå over til en ARM-basert prosessor som SQ1.

Derfor er det ergerlig at batteritiden faktisk ikke lever opp til løftene. For ifølge Microsoft skal Surface Pro X kunne kjøre opp til 13 timer på en opplading. I praksis klarer den ikke engang seks timer, noe som likevel er litt bedre enn det de vanlige Surface Pro-modellene leverer, men veldig langt fra forventningene.

Microsoft Surface Pro X 3
Den såkalte Slim Pen skjules i en lomme i Signature Keyboard-et man mer eller mindre er nødt til å kjøpe som ekstra tilbehør hvis man vil ha fullt utbytte av Microsoft Surface Pro X. (Foto: Microsoft)

Konklusjon

Idéen med å skape et Windows-basert Microsoft-produkt som utfordrer den populære iPad Pro, er naturligvis både god og svært opplagt. Men Microsoft feilet første gang de forsøkte seg med Windows RT og Surface RT, og med Surface Pro X feiler de igjen.

Med Surface Pro X får du en ARM-basert Windows-hybridmaskin som ikke kan kjøre alle Windows-programmer, men som likevel ikke er mer brukervennlig enn vanlige Windows-maskiner, og heller ikke har vesentlig bedre batteritid. Til gjengjeld er den dyrere enn iPad Pro, som den gjerne vil snappe brukere fra.

Det hele virker veldig halvhjertet og ikke særlig gjennomtenkt. Produktet faller med andre ord mellom to stoler, og det er vanskelig å se hvem som skal være den opplagte brukeren. Kanskje er Microsoft fullstendig klar over det, for hvorfor har de ellers en webside som tar forbehold om alt som ikke virker?

Karakter
Microsoft Surface Pro X
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Mesh til det avanserte smarthjemmet

Mer trenger Wi-Fi 7 ikke koste

Mange bekker små

En liten dyr sak

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Lyd & Bilde