Microsoft markerer seg i stadig høyere grad med egne fysiske produkter i den såkalte Surface-serien. De første Surface-modellene – Surface Pro og Surface Pro 2 – kom tilbake i 2013 og 2014, men var begge nettbrett-datamaskiner med separat tastatur. Først i 2017 kom Microsoft med en “skikkelig” bærbar i form av Surface Laptop, som vi dessverre ikke har testet, og i 2018 med Surface Laptop 2, som vi til gjengjeld har testet til den store gullmedalje, og som fikk vår spesielle anbefaling.
Siden har det vært en strøm av nye produkter, som nå har blitt utvidet med flere nye produkttyper. Deriblant to foldbare produkter, Surface Neo og Surface Duo, som er henholdsvis nettbrett og mobil. De kommer imidlertid først på markedet i 2021, og inntil da må vi blant annet klare oss med en litt mindre revolusjonerende nyhet i form av Surface Laptop 3 i en ny 15″-versjon, nå med AMD-prosessor i stedet for den vanlige Intel Core-serien.
Udseende og konstruksjon
Microsoft Surface Laptop 3 i 15″-utgaven ser ut som om noen har funnet en Surface Laptop 2 eller 3 i den eksisterende 13,5″-verjsonen, og gitt den en omgang med veksthormoner. Med ett enkelt unntak er det nemlig overhodet ingen forskjell på de to modellene, bortsett fra skjermens størrelse.
Det betyr blant annet at tastaturet ikke har blitt større, selv om det hadde vært rikelig med plass, og det er heller ikke flere tilkoblingsmuligheter, noe som selv Apple klarer å ordne på sine store 16″-modeller av MacBook Pro.
Microsofts store bærbare er imidlertid vesentlig lettere enn konkurrentene fra Apple, men det skyldes blant annet at maskinen har færre komponenter. Apple har et dedikert grafikkort i sin store MacBook Pro, mens Radeon Vega 9 Graphics som Surface Laptop 3 gjør bruk av (dog i en spesiell Surface Edition optimert til nettopp Microsofts maskinvare), sitter på AMD-hovedkortet.
Akkurat som Surface Laptop 2 fremstår Surface Laptop 3 nærmest kvadratisk i forhold til de fleste av konkurrentene. Det skyldes 3:2-skjermformatet, som skiller seg fra de aller fleste andre bærbare maskiner på markedet, som kommer med skjermer i de mer langstrakte 16:9- (de fleste Windows-bærbare) og 16:10-formatene (Apples MacBook).
Tastatur og touchpad er av høy kvalitet, selv om tastenes vandring godt kunne vært litt lengre. Imidlertid leverer tastene bakbelysning samt en god taktil opplevelse med passende motstand, og selv om touchad-en klikker litt for høyt, glir fingrene lett på overflaten, og den er meget responsiv. En av de beste touchpad-ene vi har testet på lenge, faktisk.
Byggekvaliteten er generelt sett hentet fra øverste hylle, med et kabinett fremstilt av helt glattfrest aluminium og en skjerm i robust Corning Gorilla Glass 3. Alt i alt virker Surface Laptop 3 både lett og bunnsolid på en og samme tid.
Til forskjell fra Surface Laptop 2 kommer 3-eren imidlertid ikke med alcantare-bekledd innside. Det er synd, for det spesielle valget av materiale var en av de tingene som fikk forgjengermodellen til å skille seg ut i mengden.
Skjerm og lyd
Den store 15″-skjermen er det viktigste salgsargumentet for den store utgaven av Surface Laptop 3. Akkurat som sin lillebror – og som forgjengeren Surface Laptop 2 – med 13,5″ skjerm, er 15″-modellen utstyrt med en skjerm i det ganske sjeldne 3:2-formatet, som har flere fortrinn. Dels blir det samlede skjermarealet større enn ellers, og dels blir skjermen høyere enn man er vant til.
Det er spesielt fint når man leser nettsider i browseren eller jobber i klassiske produktivitetsverktøy som Word og Excel, mens man opplever sorte stolper og kommer litt lengre vekk fra kinofølelsen på Netflix og YouTube.
Oppløsningen er høy, og bildet er skarpt med klare farger og god kontrast, og så støtter skjermen både multitouch og betjening via stylus – Microsofts egen Surface Pen, som imidlertid ikke følger med i pakken. Det er litt dumt at lysstyrken ikke er den høyeste, og hvis man heller vil bruke fingrene på skjermen enn på den fremragende touchpad-en, må man være parat til å tørke fingeravtrykk bort hele tiden.
Lyden er god og tung hvis man kobler til et par skikkelige hodetelefoner, mens den er akseptabel – og god nok til en Skype-samtale eller en kort video – i de innebygde høyttalerne som sitter gjemt under tastaturet.
Ytelse og funksjoner
Utover skjermstørrelsen skiller 15″-versjonen av Surface Laptop 3 seg som nevnt fra 13,5″-modellene av Surface Laptop 2 og Surface Laptop 3 på et vesentlig punkt: prosessoren. Microsoft har innledet et spesielt samarbeid med AMD, som har utviklet spesielle “Surface Editions” av selskapets Ryzen-CPU. Det er en av de vesentlige årsakene til at Microsoft har kunnet holde prisen på 15″ Surface Laptop 3 så lav i forhold til hva man gir for selv den billigste utgaven av 16″ MacBook Pro.
Konsekvensen er at ytelsen på visse punkter ikke kan hamle opp med det nivået Intel normalt leverer i samme klasse (Intel Core i5 tilsvarer testmaskinens AMD Ryzen 5 3580U Mobile), noe våre Benchmark-tester også viser. Imidlertid klarer testmaskinen seg litt bedre når det gjelder 3D-grafikk, noe som ikke må gå til hodet på noen. Man er fortsatt vesentlig bedre tjent med en dedikert GPU som man finner hos Apples store MacBook Pro-modeller.
Ellers er en av de største fordelene med Surface Laptop 3 at den er fullstendig lydløs. Batteritiden er også blant de bedre. Surface Laptop 3 klarte seg i over fem timer i vår krevende stresstest, hvor maskinen belastes maksimalt uten pause, og uten at skjerm slår seg av eller maskinen går i dvaletilstand.
Til gjengjeld blir man raskt lei av at Microsofts største bærbare maskin kun kommer med to porter, nemlig en av typen USB-A 3.0 og en USB-C. Selv Apple, som ellers normalt er gjerrig med portene, har utstyrt 16″ MacBook Pro med hele fire Thunderbolt 3/USB-C-porter.
Konklusjon
Og det bringer oss tilbake til vår største anke mot Microsoft Surface Laptop 3. Den virker alt for mye som en “alminnelig” 13,5″-modell som har fått en omgang med veksthormoner, uten at det har blitt tenkt så mye over hvilket behov brukerne som normalt kjøper en bærbar med stor skjerm, egentlig har.
Vanligvis ser de etter en transportabel løsning med mye krefter og flere muligheter enn man normalt får med de mindre modellene. Men ikke noe av det får man med Surface Laptop 3. Bare den større skjermen.
Hvis man egentlig bare vil ha et større skjermareal å jobbe med, kan man gjerne investere i Microsofts nye 15″-modell, for den deler alle sine fortrinn med de andre glimrende modellene i Surface Laptop-serien. Men hvis man spesifikt går etter de vanlige fordelene ved en større bærbar maskin, bør man se seg om etter et annet produkt.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser