Hvis Apple skulle produsere en bærbar Windows-PC, ville den nok kommet til å ligne Surface Laptop 2. For på samme måte som Apple med sine iMac- og Macbook-maskiner står for både operativsystem og maskinvare, og dermed kan tilpasse begge deler perfekt til hverandre, har Microsoft med sin serie av Surface-maskiner, valgt å vise alle PC-produsentene hvordan en Windows-bærbar skal se ut når den kommer direkte fra kilden.
De første Surface-modellene – Surface Pro og Surface Pro 2 – kom i 2013 og 2014, men var begge nettbrett med separat tastatur. Først i 2017 kom Microsoft med en «skikkelig» bærbar maskin i form av Surface Laptop, som vi dessverre ikke har testet.
I fjor kom Microsoft med en rekke nye modeller i Surface-serien. Deriblant Surface Pro 6 – enda en nettbrett-datamaskin, som vi tester på et senere tidspunkt – samt Surface Laptop 2, som er gjenstand for denne testen. Det er primært snakk om en oppdatering med et skifte fra 7. til 8. generasjon Intel Core-prosessorer som viktigste nyhet. Vi skriver mer om hva det betyr for ytelsen litt senere.
Utseende og konstruksjon
I en tid hvor mange bærbare til forveksling ligner hverandre, er det forfriskende at Microsoft med Surface Laptop 2 har tatt noen ganske markante design-valg. Hva valget av 3:2-skjermformatet betyr for brukeropplevelsen, kommer vi tilbake til. Men da langt de fleste bærbare datamaskiner på markedet kommer med skjermer i de mer langstrakte 16:9- (de fleste Windows-bærbare) og 16:10-formater (Apples MacBooks), fremstår Surface Laptop 2 nærmest kvadratisk i forhold til de fleste av sine konkurrenter.
Og den er da også en hel del smalere enn for eksempel Acer Swift 5 og Lenovo ThinkPad X1 Carbon, som ellers ligner Surface Laptop 2 når det gjelder ytelse og pris ved tilsvarende konfigurasjoner. Faktisk er det blant de større produsenter bare Huawei, som med MateBook X Pro har valgt å gå i samme retning som Microsoft, med en bærbar maskin med 3:2 skjermformat.
Et annet usedvanlig design-valg er det alcantara-materialet som bekler innsiden av Surface Laptop 2 – det vi si området omkring tastatur og touchpad, hvor man typisk plasserer hendene når man bruker den bærbare. Alcantara-bekledningen minner mest av alt om ruskinn, og gjør betjeningen og daglig bruk av maskinen mer behagelig, enn den opplevelsen man typisk får fra konkurrentenes harde plast eller metall.
Tastatur og touchpad er av høy kvalitet, selv om tastenes vandring godt kunne vært litt lengre. Dog leverer tastene bakbelysning, samt en god taktil opplevelse med passende motstand, og selv om touchpaden klikker litt høylytt, glir fingrene lett på overflaten, og den er meget responsiv. En av de beste touchpadene vi har prøvd på lenge, faktisk.
Byggekvaliteten er generelt fra øverste hylle, med et kabinett fremstilt av helt glattfrest aluminium og skjerm i robust Corning Gorilla Glass 3. Alt i alt virker Surface Laptop 2 på en og samme tid lett og bunnsolid. At den også er flott å se på i fargene bordeauxrød og sort, skader selvfølgelig heller ikke.
Skjerm og lyd
Selv om skjermen er på 13,5″ har den et like stort areal som en 14″-skjerm i det mer tradisjonelle 16:9-formatet. Men utover et større areal er 3:2-formatets fortrinn at skjermen blir høyere enn man er vant til. Det er spesielt fint når man leser nettsider eller jobber i klassiske produktivitetsverktøy som Word og Excel, mens man opplever sorte kanter og kommer litt lenger vekk fra kino-følelsen med Netflix og YouTube. Men tendensen i retning av skjermer som gir litt mer plass i høyden, og til gjengjeld blir smalere, har vi også sett blant de nyeste smartmobilene – for eksempel de nye Xperia 1- og Xperia 10-modellene fra Sony, så skal tro om ikke andre konkurrenter enn Huawei lar seg inspirere i de kommende månedene?
Oppløsningen er høy, og bildet er skarpt med klare farger og god kontrast, og så støtter skjermen både multi-touch og betjening via stylus – nemlig Microsofts egen Surface Pen, som imidlertid ikke følger med i pakken. Det vi kan klage over, er at lysstyrken ikke er den høyeste, og hvis man heller vil bruke fingrene på skjermen enn på den fremragende touchpaden, må man være klar til å tørke vekk fingeravtrykk hele tiden.
Lyden er god og tung, hvis man kobler til et par ordentlige hodetelefoner, men den er akseptabel – og god nok til et Skye-anrop eller en kort video – i de innebygde høyttalerne som sitter gjemt under tastaturet.
Ytelser og funksjoner
En av de største fordelene ved Microsoft Surface Laptop 2 er at den er helt lydløs. Dessuten er ytelsen, takket være de forannevnte helt nye 8. generasjon Intel Core-prosessorene med fire kjerner, helt i toppen, noe våre Benchmark-resultater basert på en konfigurasjon med 1,6 GHz Intel Core i5-8250U-prosessor og 8 GB RAM også vitner om. Også batteriet er blant de bedre. Surface Laptop 2 klarte seg i over fire timer i vår krevende stresstest, hvor maskinen belastes maksimalt uten pause, og uten at skjermen lukker eller maskinen går i dvaletilstand.
Til gjengjeld blir man raskt trett av at Surface Laptop 2 kun kommer med to porter, nemlig en av typen USB-A 3.0 og en Mini Display-port. Her er ingen microSD-kortleser og ingen USB-C-port, og det er en litt hard prioritering, synes vi. Bare fordi Apple gjør det, er det ikke nødvendigvis en god idé.
Konklusjon
Microsoft Surface Laptop 2 leverer spennende designvalg og god kvalitet for pengene. Også selv om prisen er i det litt dyre sjiktet. Spesielt hvis man er produktiv og bruker sin bærbare til mer enn å lese eller se film, er det litt spesielle 3:2-formatet en fordel, på samme måte som den høye oppløsningen og det knivskarpe bildet heller ikke er å forakte. Maskinen er lekker, lett og robust på samme tid, og byr på en tilsvarende god ytelse og batteritid.
Hvis man kan leve med at Microsoft hadde brukt opp budsjettet da man trengte penger til tilkoblingsmuligheter, så er Surface Laptop 2 en av de beste ultrabærbare på markedet akkurat nå.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser