TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: TP-Link Deco XE75

Funker best med få dingser

På sitt beste er hastigheten nesten vanvittig! Har du mange enheter som skal kobles til hjemmenettet, vil du derimot neppe oppleve det.

Av / 26.09.22 - 09:00
TP-Link Deco XE75

Home mener

  • Enkelt å koble opp. Glimrende hastigheter på sitt beste.
  • Hastigheten daler når mange produkter er tilkoblet. Ingen dedikert backhaul-kanal.

Da jeg først koblet opp TP-Link Deco XE75, trodde jeg det var noe galt med hastighetstesten. Hastigheter på over 900 Mbit/s er noe av det raskeste jeg noensinne har sett på WiFi, og jeg var klar for å rope høyt fra toppen av nærmeste fjelltopp, at dyre nettverk er bare noe tull: XE75 er alt du trenger! Men realiteten skulle snart slå meg hardt i hodet…

TP-Link Deco XE75 1
TP-Link Deco XE75 med WiFi 6E kommer i både 2- og 3-pakning. Foto: TP-Link

To eller tre enheter

TP-Link Deco XE75 er et rimelig mesh-nettverk, som kommer i to eller tre deler. Med kompakte, runde, hvite enheter. Jeg har fått settet med tre bokser, men oppgitt pris er for to. Om du trenger det ene eller andre, kommer an på hvor mange områder du har med dårlig dekning. Mange vil klare seg langt med to bokser, men siden jeg selv har en garasje hvor jeg også skulle hatt dekning, er tre brillefint for min del.

Les også Raskt internett i hele huset Vi hadde ikke trodd et av de billigste WiFi 6-nettverkene skulle være så bra.

Deco XE75: Oppsett

Alle boksene i pakken er identiske, det betyr at du kan velge hvilken du ønsker som hovedruter. Denne kobler du til hjemmets modem, og setter den enkelt opp med Deco-appen. Deretter plasserer du de andre boksene i umiddelbar nærhet og plugger dem i veggen. De vil alle automatisk sammenkobles. Deretter kan du plugge de du har valgt som noder ut av veggen igjen, plassere dem i rommene du ønsker, og koble dem på strøm igjen. Når de alle lyser konstant med grønt lys, vet du at nettverket er oppe og går.

Decco-appen gir noen flere muligheter enn Huawei-appen gir, blant annet kan du sjekke hastigheten i nettverket ditt. Noe som er veldig kjekt å gjøre innimellom, og som nok er den funksjonen jeg selv oftest bruker i en slik app.

TP-Link XE75 6GHz backhaul wifi
6 GHz-båndet er i utgangspunktet reservert backhaul, men kan frigis til WiFi-dekning i oppsettet.

6 GHz

Deco XE75 er av nyeste type, WiFi 6E, som betyr at det har en egen 6 GHz-kanal. Inntil dette frekvensbåndet flommes over av moderne produkter som også støtter det, vil det være så å si fri for støy, så om du har en Android-mobil av nyere type eller andre produkter som støtter 6 GHz, så kan de med fordel kobles der. Altså, så lenge de er i nærheten av ruteren eller en node, for det er nemlig dårligere rekkevidde på det båndet, enn på 5 GHz.

Annonse

Bare vit at 6 GHz-båndet i utgangspunktet er dedikert til sammenkoblingen mellom ruter og noder (backhaul), og du må i appen aktivt gjøre det tilgjengelig for tilkoblede enheter. 6 GHz vil da bli et separat nettverk med sitt eget navn. For eksempel «TP-Link mesh – 6GHz».

TP-Link XE75 innstillnger app
I innstillingene bør du først og fremst sjekke at Stråleforming er aktivert, for bedre antennesignal til tilkoblede enheter.

Ikke dedikert backhaul

Deco XE75 kan brukes både med trådløs og kablet backhaul. Hvilken som helst Ethernet-kontakt kan brukes til formålet. Velger du trådløst, skal du vite at det ikke finnes en dedikert backhaul-kanal, og du får ikke vite hvilken kanal som brukes til formålet til enhver tid.

Hastigheter

Som jeg skrev innledningsvis, da jeg først koblet opp nettverket og målte hastighetene, fikk jeg nærmest hakeslepp. Med en 6 GHz-kompatibel Samsung Galaxy Z Fold3 i samme rom som ruteren, så jeg 700 Mbit/s ned og 670 Mbit/s opp. Du snakker om råflott! Men dette er som sagt et frekvensbånd med begrenset rekkevidde, og med mobilen en etasje opp var jeg nede i rundt 300-350 Mbit/s. Ytterligere en etasje opp var vi på bare 20-30 Mbit/s, men PC-en som har bedre antenner kunne lese av 100 Mbit/s på det samme båndet.

TP-Link XE75 6GHz smartphone same room TP-Link XE75 5GHz smartphone same room TP-Link XE75 5GHz smartphone one floor up TP-Link XE75 5GHz smartphone two floors up TP-Link XE75 - speedtest - router ground floor - computer 2nd floor - 6 GHz TP-Link XE75 - speedtest - node right next to wifi antenna - wired backhaul - 6GHz TP-Link XE75 - speedtest - node right next to wifi antenna - wired backhaul - 5GHz TP-Link XE75 - speedtest - node in next room - open door - wired backhaul - 6GHz TP-Link XE75 - speedtest - node in next room - open door - wired backhaul - 5 GHz TP-Link XE75 - speedtest - node in next room - open door - wifi backhaul two floors up - 6GHz TP-Link XE75 - speedtest - node in next room - open door - wifi backhaul two floors up - 5GHz TP-Link XE75 - speedtest - node in next room - closed door - wired backhaul - 6GHz TP-Link XE75 - speedtest - node in next room - closed door - wired backhaul - 5GHz
<
>
Speedtest: 6 GHz. Node i rommet ved siden av PC-ens WiFi-kort. Åpen dør. Trådløs backhaul, med en hel etasje imellom.

Da jeg så la til en node i tredje etasje, på rommet ved siden av kontoret, ble det ganske så andre boller. Spesielt med kablet forbindelse imellom de to. Med lukket dør imellom rommene (type lett innedør) fikk jeg over 900 Mbit/s ned, og 870 Mbit/s opp! Dette er vanvittig, og noe av det raskeste jeg har sett på noe nettverk. Uansett prisklasse! Samme resultat med åpen dør, og hastighetene økte ikke noe om jeg satt noden inn på kontoret, i umiddelbar nærhet til antennen.

5 GHz-båndet ga nesten samme hastighet, rundt 850 Mbit/s med noden i rommet utenfor. Jeg kan rett og slett ikke fatte og begripe hvem som trenger noe mer enn dette!

Med trådløs forbindelse mellom ruter og node, reduseres hastigheten en del. Men med ruteren i første og noden i tredje etasje, får jeg likevel over 300 Mbit/s på 5 GHz-båndet, mens 6 GHz reduserer til rundt 270. Fullt ut respektabelt, de færreste trenger noe raskere nett enn dette. Husk at de mest krevende 4K Ultra HD-programmene på Netflix bare krever en båndbredde på 15 megabit i sekundet!

TP-Link XE75 - connections
Tre Ethernet-kontakter kan kobles som du ønsker. Ingen av dem er for eksempel dedikert backhaul eller modem, bruk dem om hverandre. Foto: Geir Gråbein Nordby

Mange dingser: Trøbbel i gjære

Det som derimot skulle skape problemer, var da jeg koblet til alle mine dingser og smartenheter. Godt og vel 40 stykker, medregnet TV-er, høyttalere, PC-er, nettbrett og mobiltelefoner. Og persienner og garasjedør, ytterdør, og så videre. Og selv om de fleste ikke er i bruk, så står de fortsatt og kommuniserer så vidt med nettverket.

Når TP-Link-nettverket får for mange produkter å forholde seg til i min bolig, dropper hastigheten. Som en stein. Mens jeg skriver dette, har jeg en gjennomsnittshastighet på rundt 50 Mbit/s. Det er over mesteparten av huset, med dekning fra tre TP-Link Deco-enheter: en ruter og to noder. Alle er satt opp der de erfaringsmessig gir best dekning, uten å forsøple hverandres dekningsområde mer enn nødvendig. Jeg har også prøvd å koble ut både en og begge nodene, uten vesentlige bedringer. Det virker rett og slett som om Deco-nettverket ikke er spesielt glad i mange dingser sammenkoblet om gangen.

TP-Link Deco XE75 2
Foto: TP-Link

Konklusjon

Har du få dingser du trenger å koble til hjemmenettverket, og du krever raske hastigheter, så bør du se nærmere på TP-Link Deco XE75. Her fikk vi til tider svimlende høye hastigheter, og vi har sjeldent vært så nære å se ekte gigabit-hastighet på WiFi!

Dessverre dropper hastigheten kraftig etter hvert som flere smartenheter kobles til nettverket. Antakelig kan dette ha å gjøre med at systemet ikke har en separat backhaul-kanal.

Rådet er derfor å gå opp i pris om du har et stort og omfattende smarthjem, mens andre fint klarer seg med Deco XE75.

Karakter
TP-Link Deco XE75
Basic

Også i denne testen:

Huawei Mesh 7

Stabilt nettverk for pengene

Huawei Mesh 7 er et rimelig, og svært vellykket, WiFi 6-nettverk. Her får du mye for pengene!

Stort sett gode hastigheter, og god opplevd stabilitet.
Ikke fullt så raskt som dyrere mesh-nettverk. Ikke 6 GHz.
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

2 hendelser på “TP-Link Deco XE75”

  1. Kan en firmware update løse problemene med lave hastigheter med mange tilkoblinger?

    1. Geir Gråbein Nordby

      Forhåpentligvis. Så vil jeg ikke utelukke at det kan ha vært enkeltenheter i akkurat mitt oppsett som har dårlig kompatibilitet med XE75, for dette var overraskende.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC