Timingen har aldri vært bedre. Hvis man skal kjøpe en ny bærbar Mac, er det nå man skal handle. Apple nye M1-prosessor har gjort MacBook Pro og MacBook Air med 13-tommers skjermer, til noen kraftpakker vi knapt har sett maken til.
De nye 13-tommers MacBook-ene har den største oppdateringen på mange år til noen Mac, og viser veien inn i fremtiden for Apples datamaskiner.
Apple har nemlig startet utfasingen av Intel-prosessorer, til fordel for sine egne Apple Silicon-prosessorer, og dette er en av tre nye Mac-er (Mac Mini er den tredje) med den nye M1-prosessoren. Som er basert på den samme 5 nanomenter-arkitekturen som vi har sett i de nyeste generasjonene av Apples nettbrett.
Det betyr ikke at de nye Mac-ene oppfører seg som en iPad med tastatur, men noen ting er likt. Fraværet av oppstartstid, åpning av programmer, og starting av apper ikke minst. For med M1 kan Mac-ene kjøre iOS-apper.
Det er flere fordeler med den nye M1-prosessoren. Den er både mye raskere, og mer effektiv enn Intels prosessorer. Det betyr både rekordknusende ytelser og mye lengre batteritid.
Batteriet i M1-utgaven av MacBook Pro 13 holder mellom 17 og 20 timer, mot 10 timer sammenlignet med 13-tommeren vi testet i sommer. Den er også langt raskere både i benchmark-tester, og i programvare som Adobe Photoshop og Final Cut Pro.
Raskeste 13-tommeren
Den forrige generasjonen MacBook Pro 13 finnes fremdeles i Apples sortiment. Men jeg klarer ikke helt å se hvorfor man skal kjøpe noen av dem, når den M1-baserte 13-tommeren gir så mye mer ytelse for pengene.
Den eneste grunnen til å velge en Intel-basert MacBook Pro 13, måtte være hvis man ikke klarer seg med mindre enn 4 TB SSD-lagring, 32 GB minne – og at man faktisk trenger fire Thunderbolt-kontakter.
I den nye M1 Mac-en kan man velge opptil 2 TB SSD, og den finnes kun med to Thunderbolt-porter.
Samme skjerm, tastatur og trackpad
Den forrige og den nye 13-tommeren, er ellers identiske. De har den samme LED-baserte IPS-skjermen som støtter P3-fargerom, som er blant de skjermene med den mest korrekte fargegjengivelsen på noen laptop.
Tastaturet, eller Magic Keyboard som det kalles, er det samme bakbelyste tastaturet med touch bar over, som Pro 2020-modellene til Apple bruker, og trackpaden eller styreflaten er også den samme.
M1-prosessor
Kikker man på Apples nettsider, er det lite teknisk informasjon der. Nerdene finner ikke mye å henge seg opp i, og for kreative brukere er ytelsen i praksis viktigere enn GHz og teraflops. Men vi har noen data på M1-prosessoren.
Den første M1-prosessoren og den som brukes her, er en åttekjerners 3,2 GHz prosessor basert på en 5 nm arkitektur, med 16 milliarder transistorer fordelt på fire ytelseskjerner (high-performance), og fire effektivitetskjerner (high-efficiency).
De fire første kjører de tyngste lastene i programmer som Photoshop og Final Cut Pro, mens de fire andre turnerer de lettere oppgavene. De styres av en kontroller som fordeler belastningen til de åtte kjernene i sanntid, og kan når det er nødvendig, bruke alle åtte kjernene spesielt krevende flertråders oppgaver.
M1-prosessoren inneholder også en åttekjerners grafisk prosessorenhet. Apple hevder at den er i stand til å kjøre opptil 2,6 teraflop i 32-bit (FPU), eller sagt på en mindre nerdete måte, MacBook-en kan flette sammen 4K-video i sanntid, uten å hikke.
Apple er også ganske stolt av sin 16-kjerners Neural Engine. Som enkelt sagt er avansert maskinlæring, hvor prosessoren lærer seg å gjenkjenne og analysere bilder, video, ansikter, og oppgaver, og bruker bildeskalering i Pixelmator Pro som eksempel. Der kan man skalere opp et bilde med flere hundre ganger forstørrelse, og stadig se detaljer på skjermen.
Ekstern skjerm og tilkoblinger
Mac-en man også kobles til to eksterne skjerm, en med opptil 6K-oppløsning og 60 hz og en med 4K/60, samtidig som man kan bruke Mac-ens skjerm i full oppløsning. Det er også mulig å bruke en nyere iPad koblet til trådløst som en ekstern skjerm ved å aktivere SideCar i systempreferansene.
Det er bare har to USB-C/Thunderbolt 3-kontakter på maskinen. Men jeg tviler på om mange trenger flere. USB- og Thunderbolt 3-portene gir hastigheter opp til 40 Gb/s og brukes vanligvis til lading, eksterne enheter, eller en ekstern 6K-skjerm.
På den andre siden er det en 3,5mm kontakt for hodetelefoner eller eksterne høyttalere.
De innebyggede stereohøyttalerne er slett ikke verst. De støtter for Dolby Atmos-lyd og leverer et fyldig lydbilde for en laptop.
FaceTime-kameraet er det samme som før, med 720p oppløsning, som selvsagt er for dårlig. Men bildekvalitetene er i det minste blitt litt bedre, med mindre støy og litt bedre kontrast, men det er også alt.
Utklassing
Facetime-kameraet er fort glemt når man kjører Mac-en på testbenken. I en sammenligning med MacBook Pro, med Intels 10-generasjon ‘Ice Lake’ Intel-prosessor, knuser den nye M1-Mac-en den på alt. Alt.
Attpåtil er den rimeligere enn Intel-Mac-en, med ganske mange tusenlapper.
Da vi testet MacBook Pro 13 med en i5-prosessor på 2,0 GHz i Geekbench, kjørte den raskt i fra den raskeste 13-tommeren fra 2018, og nå er det dens tur til å bli banket sønder og sammen av M1-modellen i Geekbench 5:
Single-Core – Multi-Core
- M1 MBP 13 2020: 1733 – 7582
- Intel MBP 13 2020: 1232 – 4442
- intel MBP 16 2019: 1133 – 7240
Tallene viser at den nye M1-prosessoren gruser Intels 15-prosessor, spesielt i flerkjernetesten, men interessant nok parkerer den også den dobbelt så dyre 16-tommerens åttekjerners 2,4 GHz i9 Intel-prosessor. Både på singel- og fjerkjerneytelsen.
Det er ikke bare i Geekbench M1-Mac-en er best. I Cinebench knuser den nye 13-tommeren 16-tommeren fra 2019, og klokker inn med en score på 7758, mot 3582 punkter for 16-tommeren.
Rosetta 2
Men det er ikke bare på testbenken at den nye Mac-en skinner. Den kjører også krevende oppgaver raskere og uten nøling eller hikking enn før. Her er det på sin plass å fortelle at den nye prosessorarkitekturen krever at utviklerne lager egne versjoner av programvaren tilpasset Apples M1-prosesssor for optimal ytelse.
Ellers kjører Macen programvare utviklet for Intel-prosessoren, gjennom Rosetta 2 i MacOS Big Sur. Rosetta 2 ‘oversetter’ programvaren og er nødvendig for at man skal kunne kjøre eldre programvare på en Mac med M1-prosessor. Men da får man altså ikke utnyttet det fulle potensialet i M1-prosessoren.
Det får man hvis man hare en Adobe Creative Cloud konto. Da kan man laste ned en beta-versjon av Adobe Photoshop for M1, riktignok ikke en full versjon med alle funksjoner, men nok til at man får testet grunnleggende ytelser i Photoshop.
Apples Final Cut Pro for videoredigering er også tilpasset M1, og det ble raskt klart at MacBook-en er merkbart raskere på filtereffekter, rendering og noe så enkelt som å spille av video i 4K, men også i 8K/24p, hvor videoen fløt sømløst over skjermen.
Og alt dette spilte uten at viften startet.
Minne?
Det er her, på de mest krevende oppgavene, at man trenger de ekstra 8 GB med minne, som man må velge før man bestiller Mac-en. Forskjellen på en M1-Mac med 8 eller 16 GB minne, vil nemlig komme best til syne når man jobber med veldig tunge filer, i f.eks Photoshop, Final Cut Pro eller Affinity Photo, for det meste takler M1-prosessoren selv.
Konklusjon
Den nye MacBook Pro 13 er den råeste 13-tommeren vi har testet. Den gruser ikke bare tidligere Mac-er vi har testet, men baner vei for et skred av nye Apple-maskiner med en nesten revolusjonerende ny prosessorarkitektur. Den nye prosessoren er langt mer effektiv, så batteritiden på en MacBook Pro 13 er nesten doblet. Den takler også oppgaver man før måtte ha en mye dyrere Mac for å utføre, og i våre tester er den raskere enn noe annet i samme klasse. Fotografer, designere, og kreative brukere får et kraftig verktøy i den nye MacBook Pro, som er det beste kjøpet blant laptoper akkurat nå.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser