TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: MacBook Pro 13’’ 2017

Mer fart til proffene

Den nye generasjonen MacBook Pro har fått noen nyttige oppdateringer for å tilfredsstille krevende brukere.

Av / 06.07.17 - 01:15
MacBook Pro 13’’ 2017

Home mener

  • Markedets beste skjerm, høy ytelse og kvalitet et hakk over konkurrentene. Relativt kompakt og lett.
  • Firekjerners prosessor kun i 15’’-utgave, maks 16 GB minne og kun USB-C-tilkobling.

Mange satte kaffen i halsen da Apple lanserte forrige generasjon Macbook pro, uten vanlige USB-kontakter og skjermutgang. At de allerede hadde gjort det på den sylslanke 12-tommers utgaven, var til å tilgi, for den var så tynn at der var det ikke plass til en vanlig USB-kontakt.

Men en Apple-maskin for de mer krevende brukerne kan ikke handikappes ved å kaste ut alt brukerne tok for gitt i en pro-maskin. Minnekortleser for eksempel. Fotografer med et behov for å se bildene på en stor skjerm on location, måtte plutselig lete frem den gamle minnekortleseren.

Bare for å finne ut at den var blitt ubrukelig. For USB 2 og USB-C – eller USB-3 som det også heter, har ikke samme kontakt.

Den nye generasjonen pro-maskiner fra Apple, har ikke fått tilbake de gamle tilkoblingene. De som fremdeles må koble periferi-produkter til laptopen, må finne seg i å kjøpe overganger. Eller bytte til enheter med USB-C.

De nye pro-modellene har fått kraftigere motor med flere hestekrefter og dreiemoment. En ny prosessorgenerasjon fra Intel (Kaby lake for de som er opptatt av slikt), Intel Iris grafikkprosessering på 13-tommerne, og Radeon Pro på 15-tommerne, skal gjør MacBook Pro-modellene bedre egnet for krevende oppgaver.

Annonse

Med unntak for den enklest utstyrte 13-tommeren, har alle den samme OLED touch baren på tastaturflaten, eller pekefelt som vi sier, og fire USB-C-kontakter.

Pekefelt

Pekefeltet erstatter de fysiske F-tastene vi aller er vant med, og passer ikke alles behov. Den erstatter på sett og vis en pekeskjerm, og etter en stund oppdager man at den faktisk er relativt praktisk.

Lysstyrke, musikk- eller videoavspilling, og andre funksjoner Apple-brukere er vant til.

Man kan ikke bare bla i faner i nettleseren, eller legge inn emotikon i meldinger og eposter, men den kan tilpasses mye brukte funksjoner og fungere som hurtigtaster i programmer som for eksempel Photoshop, Illustrator, Motion eller Final Cut.

Pekefeltet kan også konfigureres av brukeren selv.

Når man trenger vanlige F-taster, kan man trykke inn fn-knappen på tastaturet, så skifter pekefeltet til 12 F-taster.

I enden av pekefeltet sitter en fingeravtrykksleser, som fungerer akkurat som på en iPhone. Den sikrer at ingen andre får tilgang til Mac-en, og man kan åpne, foreta kjøp og logge inn med fingeren.

Flere utgaver av pro

2017-utgavene av pro-modellene finnes i 13,3- og 15-tommers utgaver. De finnes alle sammen i grunnversjon, som kan konfigureres med mer minne, lagringsplass, raskere prosessor og i noen tilfeller også grafikkprosessor. Vår testmaskin er en grunnmodellen av 13-tommerne med pekefelt, bare konfigurert med 512 i stedet for 256 GB SSD-lagring.

Den kan utstyres med maksimalt 16 GB minne. Men husk å gjøre det før du bestiller. Minne er nemlig ikke enkelt å utvide senere.

Den større 15-tommer utgaven er mye dyrere, men den gir de mest krevende brukerne valget mellom to enda råere firekjernes Intel-prosessorer, og Radeo Pro grafikkprosessorer med opp til 4GB minne. Men heller ikke 15-tommeren, kan leveres med mer enn 16 GB minne.

LIkevel, det er disse man skal velge dersom man trenger den råeste proffmaskinen. Med fire kjerner er den langt raskere på krevende multikjerneoppgaver i tunge oppgaver i for eksempel Photoshop, 3D-prosessering og ikke minst redigering av 4K-video.

Makeløs skjerm

Skjermene er LED-baserte IPS-panel som leverer en oppløsning på 2560 x 1600 punkter i 13-tommerne, og 2880 x 1800 punkter i 15-tommerne. De har 500 nits lysstyrke og P3-fargerom som gir flere fargenyanser på skjermen.

Det er bare en ting å si, skjermene er fantastiske. Bilder fra et skikkelig systemkamera, og videoopptak ser praktfulle ut. Det finnes ikke noe fargestikk eller avvikende hvitbalanse, og det er vanskelig å se hvor mye bedre skjermebildet vil bli med kalibrering.

Vår testmaskin, en 13-tommers pro-utgave med pekefelt, ble levert med Intels nye generasjon i5 tokjerners prosessor på 3,1 GHz, med Turbo Boost opptil 3,5 GHz, og 8 GB 2133 Mhz minne ombord. 13-tommerne kan konfigureres med opp til 1 TB, mens 15-tommerne har plass til 2 TB SSD-lagring.

Ytelse

I våre målinger av prosessorytelse, grafikkprestasjon og skrive- og lesehastighet, viser årets generasjon moderat fremgang. Sammenlignet med forrige års generasjon MacBook Pro.

Grafikktesten i GFXBench GL måler ytelsen til grafikkprosessorens evne til bilder per sekund (fps=frames per second). Testmaskinen med Intel Iris Plus Graphics 650 oppnådde 39 fps i T-Rex-simuleringen, og lave 18,4 fps i Manhattan-simuleringen. I Cinebench grafikktest, scorer testmaskinen 33,63 fps i OpenGL.

Det er et stykke unna gaming-hastighet, og langt etter forrige generasjon pro-modell i 15-tommers utgave, som scoret 59,74 fps i T-Rex-simuleringen.

Geekbench 4 viser hvor kjapp maskinen er på integer- og flyttallsberegninger.

Testmaskinen ender på 4427 i singelkjernetesten, og 9184 i multikjernetesten. Det er meget bra for singeltestens vedkommende, men ikke særlig imponerende i multikjernetesten, som viser at det er stor forskjell på to og fire kjerner.

I fjor endte vi på 12532, med 15-tommerens fire kjerner, bare for å ha nevnt det.

I Cinebenchs render-test ender vi på 379 poeng. Det er den beste scoren vi har hatt med en Intel i5 prosessor på en bærbar maskin.

Lese og skrivehastigheten DiskSpeed-testen, ga oss 1862 MB/s i skrivehastighet, og hele 2224 MB/s i lesehastighet. Det er meget bra, og er med på å gjøre brukeropplevelsen bedre. Man trenger ikke å vente lenge på at programmer starter, og filer åpner, og lagringen tar kortere tid når man har høy skrivehastighet.

Kjører tyngre oppgaver

Apples siste generasjon MacBook Pro, er kanskje ikke den mest egnende arbeidsstasjonen i denne konfigurasjonen. Men den passer perfekt til alle som bruker en laptop til tyngre oppgaver i Photoshop, Indesign eller Final Cut. De mest krevende oppgavene, som feks 3D-rendering, bør man velge en 15-tommer med firekjerners prosessor til.

Ellers har de alt annet, bortsett fra skjermstørrelsen felles. Som det meget fine tastaturet, Apple beste hittil, men bakbelyste taster. Og ikke minst den store Force Touch-styreflaten, som oppfører seg som en trykkfølsom styreflate, men bruker små magneter på undersiden, til å gi tilbakemelding når man trykker hardere.

Alt er ikke rosenrødt

De fire USB-C-kontaktene støtter Thunderbolt 3-protokollen for overføring. Det gir betydelig raskere overføringshastighet enn man får med USB-2.

Med Thunderbolt 3 kan man oppnå overføringshastigheter opp til 40 Gigabit per sekund, mens USB 2 topper på 480 Mbps.

Det gir langt raskere respons fra for eksempel en ekstern SSD-disk med Thunderbolt 3, som vil føles som en integrert del av maskinen, uten noe frustrerende forsinkelser.

USB-kontaktene med Thunderbolt 3, integrerer også HDMI, VGA og DVI. Maskinen kan kjøre to tilkoblede 4K-skjermer samtidig, eller én 5K-skjerm. Du kan også bruke hvilken som helst av USB-C-kontaktene som ladekontakt for strømforsyningen.

Hvem passer den for?

Den andre generasjonen Macbook Pro med pekefeltet på tastaturet, er midt i blinken for de som trenger en maskin til bilderedigering, 4K-video, illustrasjoner og digital kunst. De mest krevende brukerne bør vurdere 15-tommers utgaven med firekjerner prosessor, mens studenter eller familier som trenger en enkel maskin alle kan bruke, heller bør se i retning MacBook, eller MacBook Air.

picture1 picture2 picture3 picture4
<
>
13-tommeren er en rå maskin, men skal du ha den råeste ytelsen, må du velge 15-tommers MacBook Pro.
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC