TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Julekalender 2024 Delta her!

TEST: Mac Studio (M2 Ultra)

Mac Studio er råere enn noensinne

Apple Mac Studio (M2 Ultra) er maskinen for de mest krevende brukerne, som gjerne bruker flere 4K eller 8K-skjermer.

Av / 26.06.23 - 08:17
Mac Studio (M2 Ultra)

Home mener

  • Setter ny rekord på testbenken, og feier konkurrentene av banen. Støtter åtte 4K-skjermer. Eller tre 8K-skjermer. Kan skreddersys for de mest krevende brukerne. Basisutgaven har en hyggelig startpris.
  • Ingen oppgraderingsmuligheter. Mer minne og ekstra lagring er dyrt.

Basisutgaven av Mac Studio kalles M2 Max. Den har en 12-kjerners CPU, 30 GPU-kjerner og 400 Gbps minne­bånd­­­bredde, med opptil 96 GB minne. Det finnes også en M2 Max med 38 GPU-kjerner, for de som trenger en maskin til enda mer krevende oppgaver. Som å kjøre flere 8K-videostrømmer på flere skjermer samtidig.

De fleste kommer veldig langt med en Mac Studio (M2 Max), som uansett er langt kraftigere enn en Mac Studio med M1. Den vil være i stand til å kjøre flere streamer i Final Cut, samtidig som Photoshop kjører en batch i bakgrunnen.

Men for noen er det bare det råeste som er godt nok. Og hvis man er villig til å nesten doble prisen, kan man få Mac Studio med M2 Ultra-prosessoren.

Mac Studio (M2 Ultra) 1
Kliss lik forgjengeren, men merkbart raskere.
Foto: Lasse Svendsen

M2 Ultra-prosessoren er en fusjon av to M2 Max-prosessorer. Den har 24 CPU-kjerner CPU, opptil 76 GPU-kjerner, 32-kjerners Neural Engine og den samme 800 Gbps minne­båndbredden vi kjenner fra M1 Ultra.

Den Mac Studio vi tester her har også 128 GB integrert minne og 4 TB SSD-lagring. Testmaskinen koster over tre ganger så mye som basisversjonen av Mac Studio. 

Annonse

Ultra-versjonen av M2-prosessoren finnes kun i Apple Mac Studio og den større og mye dyrere Mac Pro. Som har sju PCI-express kortplasser for brukere som trenger flere utvidelsesplasser for blant annet flere tilkoblinger. 

Mac Studio (M2 Ultra) 2
De fire USB-C-kontaktene er også 40 Gbps Thunderbolt 4-kontakter. Foto: Lasse Svendsen

Tilkoblinger

En Mac Studio M2 Ultra har ingen PCI-plasser eller utvidelsesmuligheter. Den har de  samme tilkoblingene som M1-versjonen vi testet i fjor. På forsiden finner man en SDXC-kortleser med UHS-II-støtte og to Thunderbolt 4-kontakter (USB-C på M2 Max). 

Mac Studio (M2 Ultra) 3
Mac Studio tar lite plass på skrivebordet, og lager veldig lite lyd. Foto: Lasse Svendsen

På baksiden finner man fire 40 Gbps Thunderbolt 4/USB-C,-kontakter, to vanlige USB-A-innganger, en 3,5 mm analog hodetelefonutgang, HDMI-utgang, og en 10 Gb Ethernet-kontakt.

HDMI-utgangen kan brukes til å koble til en TV, eller en ekstern 4K-skjerm, men USB-C-utgangene støtter opptil åtte 4K-skjermer, seks 6K-skjermer eller tre 8K-skjermer.

Mac Studio (M2 Ultra) 4
Denne kan du ikke åpne for å legge til for eksempel mer minne. Foto: Lasse Svendsen

Mac Studio (M2 Ultra)

Så da bør det være verdt det. Og det er det nok for profesjonelle som daglig kjører krevende oppgaver på Mac-en, og kunne tenke seg til at de kunne jobbe mer effektivt. Få unnagjort oppgaver som kan kjøre i bakgrunnen, mens de starter på en ny samtidig. 

For såpass krevende proffbrukere, er tid penger. Hvis et videoprosjekt kan bli ferdig en dag før fristen, er det penger spart. Derfor må ytelsen i programmer som Final Cut Pro, Adobe Photoshop, After Effects, Logic Pro, eller DaVinci Resolve, være merkbart høyere enn på den forrige maskinen de brukte.

Maskinen støtter videoformater som ProRes RAW, H.264, HEVC (H.265), og kan kjøre opptil 22 strømmer med 8K ProRes 422-video i Final Cut Pro. Dét klarer man ikke med en iMac M1, eller en Dell laptop i businessklassen.

Mac Studio (M2 Ultra) 5
SD-kortleseren er kanskje i ferd med å bli utdatert, siden flere proffkameraer leveres med kun CFexpress. Foto: Lasse Svendsen

Ny rekord

Maskinen feide all motstand til side på testbenken, og stiller forrige generasjon M1 Ultra i skyggen. Den knuste også den nye Mac Mini Pro med M2 Pro-prosessor, og satte ny rekord i våre tester. I den sedvanlige Geekbench-testen som vi kjører alle datamaskiner gjennom, var M2 Ultra-prosessoren raskere enn noen datamaskin vi har testet. Både i Geekbench 5 og den nye versjonen, Geekbench 6.

Tallene sier sitt i favør av Mac Studio (M2 Ultra), men for å skjønne hva det betyr i praksis, er det på plass med en forklaring. I Geekbench 6 Single-core ser man at M2 Ultra er raskere, men ikke så mye raskere når samme test kjøres på en Mac Mini Pro med M2 Pro-prosessor. 

Mac Studio (M2 Ultra) 3
Mac Studio tar lite plass på skrivebordet, og lager veldig lite lyd. Foto Lasse Svendsen

Men når M2 Ultra-prosessoren kjører flere oppgaver samtidig i Geekbench 6 Multi-core-testen – som de nevnte 8K-strømmene i Final Cut Pro – er den betydelig raskere enn den enklere M2 Pro-prosessoren. Det betyr at man kan oppleve at flere lag og filtre kan legges sammen 20-25 prosent raskere i Photoshop. Med så mye minne om bord som vår testmaskin hadde – 128 GB integrert minne, kan man også kjøre flere tunge oppgaver i bakgrunnen, mens man jobber i Autodesk Maya med 3D-modellering i forgrunnen. 

Mac Studio (M2 Ultra) 7
Ill.: Lasse Svendsen

Konklusjon

Apples Mac Studio med M2 Ultra prosessoren er overkill for de fleste som ikke må ha en superkraftig maskin. Til for eksempel avansert 3D-modellering, eller multistream 8K-video. De brukerne finnes, og for dem er en M2 Ultra akkurat hva de har bedt om. De fleste av oss klarer oss lenge med en M2 Pro, som fint takler 8K-videoredigering den også, dog ikke med like mange strømmer i ProRes som en M2 Ultra. Apples integrerte SoC (System on Chip), er en enorm fordel for ytelsen, men en ulempe for de som trenger flere kortplasser, for eksempel til flere SSD-er. For dem finnes det en M2 Ultra-utgave av Mac Pro, men da snakker vi om en helt annen prisklasse.

Les også Den mest sinnsyke maskinen vi har testet Apples Mac Studio er akkurat hva proffene trenger, men det er viktig at man velger rett utgave.
Karakter
Mac Studio (M2 Ultra)
High End
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

En liten dyr sak

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Lyd & Bilde