Hvis du er blant de mange med hjemmekontor om dagen, er det stor sannsynlighet for at du gjennomfører digitale møter med en laptop, med et innebygd webkamera i skjermen. Det er ikke perfekt, men det funker. Skal du oppgradere, kan du med fordel kjøpe et skikkelig hodesett, slik at du og andre møtedeltakere hører hverandre bedre. Så er du i mål.
Men når alle etter hvert er tilbake på arbeidsplassen, må kontorlokalene – og da spesielt møterommene – være forberedt på den nye hverdagen. Daglig leder har nok bitt seg merke i at de ansatte er like produktive fra hjemmekontoret som på arbeidsplassen, og mange bedrifter vil legge til rette for utvidet fleksibilitet med hjemmekontor også etter korona. Da trengs møteutstyr som fungerer. Altså et møterom hvor mange kan delta fysisk, samtidig som man kan kommunisere effektivt med fjerndeltakere på skjerm.
Enkel oppkobling er nødvendig
Det siste tallet jeg så for videomøter var at det tar ca 8 minutter å komme skikkelig i gang med møtet, på grunn av tekniske utfordringer med oppkobling, kontroll av mikrofon, skjerm og høyttaler. Når man så ser at gjennomsnittlig lengde på videomøter er 31-60 minutter, er det en stor del av møtet som går til tekniske utfordringer ved oppstart. Og på jobben er tid bokstavelig talt penger!
Rally Bar: Avansert planke
Det er her Logitech Rally Bar kommer inn. I bunn og grunn en svært avansert lydplanke med kamera i midten, og innebygde mikrofoner. Det er en komplett løsning for videokonferanser, som fanger hele rommet med et 4K-kamera som automatisk panorerer og zoomer inn og ut, alt etter hvor mange som deltar fysisk i møtelokalet – og hvor de sitter. Og med et innebygd mikrofonsystem som fanger stemmene i rommet og bærer dem så klart som mulig over til de de som deltar digitalt.
Komplett løsning uten PC
Rally Bar kan kobles til en PC eller Mac med USB-kabel (både USB A og USB C funker), og møteleder kan åpne sitt foretrukne møteprogram – det være seg Zoom, Teams eller noe annet. Men magien starter for alvor når du parer Rally Bar med den eksterne berøringskontrolleren Tap. Denne er ekstrautstyr og koster ca 12000 kroner i tillegg. Ja, det er mye penger, men her er vi i high-end-land, og skal du først investere i det beste til kontoret kan du like greit spe på med det lille ekstra som løfter opplevelsen ytterligere. Og som kan spare deg for enda mer tid, enn når du skal koble til en PC.
Tap har en berøringsskjerm på 10,1 tommer som kan ligge på bord eller monteres på vegg, og med denne trenger du ingen PC. Her ligger nemlig Logitechs innebygde grensesnitt for møter, og med Rally Bar tilkoblet internett kan du bruke smartmobilen til å direkte lenke produktet til din konto på Zoom, Microsoft Teams eller Google Meet. Dette gjøres én gang, deretter er produktet for alltid tilkoblet. I denne testen har vi brukt Zoom Rooms.
Tap viser en liste over alle dine kontakter, og her kan du enkelt starte møte og invitere folk fra listen.
Alle kabler mellom Tap og Rally Bar holdes fast og skjules elegant på baksiden under et lokk. Slik unngår du at en kabel nappes ut ved et uhell, slik at nestemann som skal koble seg til ikke skjønner bæret.
To skjermer
Rally Bar kan kobles til to 4K-skjermer, for å få best mulig oversikt over digitale deltakere. Jeg vil faktisk anbefale to skjermer, dersom du planlegger å vise presentasjoner og statistikk visuelt under møtet. Har du en Zoom Rooms-konto, kan du åpne et regneark eller Powerpoint-presentasjon på PC-en og projisere trådløst. Rally Bar har nemlig en innebygd nærhetssensor, som vil oppdage når en PC i nærheten åpner visse programmer som Microsoft Excel eller PowerPoint (joda, du må bekrefte at innholdet skal projiseres). Dersom nærhetssensoren ikke fungerer, kan møtedeltakere aktivere direkte deling ved å taste inn en kode.
Selv ble jeg ikke så klok på nærhetssensoren i den korte perioden vi hadde Rally Bar, men den har også en HDMI-inngang som er helt gull å bruke til å dele innhold fra en PC.
Glimrende kamera
Vi har prøvd Rally Bar på vårt eget kontor, men på grunn av smittevern har vi begrenset antall deltakere i møtelokalet til to. Vi ringte også opp to kollegaer til videomøte. Kameraet zoomet inn og panorerte til et perfekt utsnitt på oss, slik at de som deltok digitalt fikk optimal utsikt av møterommet.
Hvis jeg reiste meg opp og gikk bort til tavla for å skrive, så ville kameraet følge meg og zoome inn. Alle kan dermed se hva jeg skriver på tavla. Det tar noen sekunder før kameraet reagerer, det er fordi kameraet ikke skal reagere spontant på den minste bevegelse og gjøre de andre deltakerne svimle. Kameraet har 4K oppløsning når det er helt zoomet ut, og holder oppløsningen inntil 5X optisk zoom. Et tettere utsnitt enn dette resulterer i digital beskjæring av bildet og redusert oppløsning.
Det skal sies at i dag er oppløsningen på Zoom uansett begrenset til 720p, så i praksis betyr det at man kan benytte hele zoomrekkevidden på kameraet – inkludert den digitale – uten at det går utover bildekvaliteten. Zoom har vel tenkt at det er fornuftig å begrense båndbredden nå som “alle” bruker plattformen deres, og at selv de som sitter med en 4K skjerm ikke vil benytte hele skjermflaten til videomøtet. Skulle de gjør det, vil uansett mye av skjermbildet gå til å vise flere småbilder av andre deltakere – fremfor et gigantisk bilde av møterommet ditt.
Flott lydkvalitet
Vårt møterom måler ca 6 x 4 meter, og med skjerm og Rally Bar ved den ene kortveggen kunne jeg stå borte ved motstående kortvegg, og de andre deltakerne kunne enkelt høre alt jeg sa. Også når vi var to i rommet som pratet, kom stemmene klart frem på begge to. Logitech lover at selv med mange møtedeltakere vil alle stemmene låte bra, på grunn av mikrofonenes avanserte stråleforming.
Uansett, løsningen vi bruker til vanlig, Logitech Group, er ikke i nærheten av denne talekvaliteten. Og det er selv om vi har utvidet med to ekstra utvidelsesmikrofoner som ligger på bordet foran oss.
Mikrofonene i Rally Bar er virkelig imponerende, spesielt med tanke på at vi ikke har gjort noen akustiske inngrep på møterommet (noe vi nok burde ha gjort). Riktignok er det mer ekko når man står langt ifra planken, men digitale deltakere hører likevel alltid hva som blir sagt. Har du et større rom, kan også Rally Bar utvides med ekstra mikrofoner.
Konklusjon
Videomøter blir aldri sexy, og teknologien merkes best når den ikke funker. I så måte er den kostbare Logitech Rally Bar kanskje noe av det mest unnselige som finnes – fordi den funker så å si perfekt! Den koster veldig mye penger, mye mer enn vi hadde gjettet på, men for en mellomstor bedrift kan den fort veie opp for det med mer effektive møter.
Kameraet fungerer brillefint, det zoomer og panorerer seg frem til veldig gode utsnitt, og møterommet kommer krystallklart gjennom til motparten. De innebygde mikrofonene gjør også en super jobb i å bli hørt, og til større møterom er det mulig å utvide med ytterligere mikrofoner om møterommet er stort.
Rally Bar kan fungere helt alene, med medfølgende mikrofon. Men det blir en bedre opplevelse å koble til en PC. Men den aller beste – og fra oss anbefalte – løsningen er å bruke berøringskontrolleren Tap. Da får du en idiotsikker møteopplevelse, og du er oppe og går umiddelbart! Det kan være dyrebare minutter spart – og dermed lønnsutgifter som kunne gått til helt andre ting.
Rally Bar har også en hel del avanserte funksjoner som vi ikke fikk sjekket ut i testperioden. Er du i målgruppen, gjør du nok best i å bestille en demo.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser