TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Lenovo Legion 5i (82RB00FKMX)

Slank gamer til OK pris

Lenovos lettvekts-spillmaskin gir god ytelse til de fleste spill uten å velte budsjettet. Men den begeistrer ikke.

Av / 10.11.22 - 14:00
Lenovo Legion 5i (82RB00FKMX)

Home mener

  • Kvikk prosessor og masser av lagringsplass. Høy nok ytelse til de fleste spill. Bedre skjermoppløsning enn de fleste gaming-PC-er.
  • Til denne prisen kan man tillate seg å forlange mer enn GeForce RTX 3060.

Selv om Lenovo er verdens største PC-produsent, og fremstiller mer enn hver femte solgte maskin på markedet, er de mest kjente for sine ”fornuftige” datamaskiner.

Lenovo lager imidlertid også maskiner som ikke er kvadratisk-praktisk-firkantede. Legion-serien er rendyrkede gaming-PC-er. Og vi ser her på Lenovo Legion 5i, som – i den testede utgaven – er en mellomstor og ikke altfor kostbar bærbar gamingmaskin.

Lenovo Legion 5i (82RB00FKMX) 1
Lenovo Legion 5i fås i mange utgaver. Den vi fikk til test, er en forholdsvis betalbar PC med fin prosessor, god skjerm – og et grafikkort som ikke lever opp til resten. (Foto: Lenovo)

Mange (nesten) like PC-er

Her må man holde tungen rett i munnen, da Legion 5i finnes i en nesten uendelig rekke av varianter: skjermstørrelser på 15,6”, 16” og 17”, forskjellige oppløsninger og oppdateringshastigheter, med eller uten touch. Ja, her kan vi bare fortsette …

Det gjelder også innmaten, hvor man kan velge mellom forskjellige prosessorer og grafikkort samt tilpasse mengden av RAM og SSD-lager. Alt etter valg kan man ende med priser, som til tross for et likt utseende, ligger mange tusen kroner over eller under den maskinen vi har testet.

Den typen av forskjeller er ikke uvanlige, og for å gi den mest nøkterne og presise vurderingen må vi på Lyd & Bilde ofte spørre leverandørene og deres pressebyråer flere ganger for å få avklart akkurat hvilken SKU (konfigurasjon) som tilbys til testen – og hva den faktisk koster i butikken. Men når det gjelder en gigant som Lenovo, er valgmulighetene mer tallrike enn hos mindre produsenter, som ofte må nøye seg med å lage en håndfull varianter.

Annonse

Nydelig mellomkvalitet

Den Lenovo Legion 5i-maskinen vi har fått til test, er en 15,6” bærbar i et ganske slankt titangrått kabinett. Skjermen er hengslet noen centimeter foran den bakerste kanten av kabinettet, noe som dels får maskinen til å virke mindre og dels gir bedre plass til kjølesystemet, som er svært avgjørende i en gaming-PC.

Skjermen er nydelig uten å være overveldende fargerik (til gjengjeld er den rask).

Tastaturet er av gjennomsnittlig kvalitet og kan bakbelyses med to styrker av hvitt lys. Det er tilstrekkelig med plass rundt tastene, og alle er i normal størrelse. Alt dette er greit i forhold til prisen. Det er også et separat numerisk tastatur. Det er en god ting på kontormaskiner, men temmelig likegyldig til gaming.

Lenovo Legion 5i (82RB00FKMX) 2
Tastaturet er av gjennomsnittlig kvalitet. Det har blitt plass til et separat numerisk tastatur – som gamerne nok vil betrakte som overflødig. (Foto: Lenovo)

Herlig mange porter

Da kabinettet er stort, er det blitt plass til herlig mange porter: tre USB-C-porter, tre USB-A og i tillegg også Ethernet – selv om trådløst nett takket være WiFi 6E er raskere. Det mangler til gjengjeld en separat DisplayPort-utgang til en rask ekstern skjerm. Men DisplayPorten er imidlertid tilgjengelig via USB-C.

God prosessor, sparsommelig GPU

Prosessoren i Lenovo Legion 5i er blant de beste du kan kjøpe til en rimelig pris. I hvert fall fra Intel: en 12. generasjons Core i7-12700H med 14 kjerner og 20 tråder.

Det er også tilstrekkelig med god og rask DDR5-RAM og en SSD på 1 TB. Man kan spare noen hundre kroner ved å nøye seg med en mindre SSD, men spill krever plass. Masser av plass.

Vi vil til gjengjeld beskylde Lenovo for å ha spart på grafikkprosessoren. Nvidia GeForce RTX 3060 er ikke dårlig, men vi har på den andre siden sett maskiner med langt bedre grafikkort til samme pris. Ikke minst Shark Gaming 7G15 70TI, som imidlertid må nøye seg med lavere skjermoppløsning.

Lenovo Legion 5i er nemlig utstyrt med en skjerm i WQHD-oppløsning (2560 x 1440 piksler) og en respektabel oppdateringshastighet på 165 Hz.

Lenovo Legion 5i (82RB00FKMX) 3
Lenovo Legion 5i er en slank og ganske elegant gaming-bærbar. (Foto: Lenovo)

Benchmark

Selv om den hos de fleste vil kreve at man graver dypt i lommen, er Lenovo Legion 5i ikke en kostbar toppmodell, men en fornuftig mellomklassevare. Det kan ses på våre Benchmark-målinger, som i de fleste tilfeller er pene uten å være overveldende.

Dette imidlertid med et unntak: Prosessortesten Geekbench 5 ender med et resultat på 11 680 i multi-core og 1660 i single-core. Det er virkelig flott, og det viser at Intel Core i7-12700H er milevis foran tidligere i7-generasjoner.

PCMark 10-testen viser det samme. Et resultat på 7175 er flott – og du kan med stor fordel ta gamingmaskinen med på jobben, hvor den vil briljere på regneark og grafikkredigering.

Den lynraske CPU-en gjør også sitt til å løfte ytelsen på 3D-grafikk, som faktisk ligger over hva man kunne forvente fra et GeForce RTX 3060-kort. Men skal det spilles avanserte spill i høy oppløsning, bør man se seg om etter et kraftigere alternativ. Lenovo har dette også, men det øker totalprisen på maskinen betydelig.

I tørre tall ender grafikktesten 3DMark Time Spy med et resultat på 8476. Det er et stykke under GeForce 3070-maskiner som førnevnte Shark Gaming og Acer Predator Helios 300. Dette betyr egentlig ikke så mye. Hvis ikke maskinene kostet stort sett det samme som Legion 5i.

Batteritesten er flott for en gaming-PC: tre timer. Men under alle omstendigheter krever den raske maskinvaren så mye strøm at du må ha den tunge laderen med i vesken.

Lenovo Legion 5i (82RB00FKMX) 4
(Foto: Lenovo)

Konklusjon

Lenovo Legion 5i er en gaming-bærbar til en forholdsvis tilgjengelig pris og med ganske brukbare spesifikasjoner. Men den får altså ikke flagget til å gå til topps. I denne prisklassen må man nødvendigvis inngå noen kompromisser, men i dette tilfellet er de ikke så heldig valgt. Prosessoren er direkte fremragende, og den både høyt oppløste og raske skjermen kan gi grunnlag for flotte spill. Noe den også gjør. Men selv om jeg i tidligere tester gang på gang har klaget over en foreldet Full HD-oppløsning på gamingskjermer, ville jeg heller ofre WQHD-skjermen for å få et kvikkere grafikkort. Det gjør ikke Legion 5i til en dårlig maskin, men til denne prisen kan man finne mer vellykkede konfigurasjoner. Det kan man faktisk også hos Lenovo, som regelmessig tilbyr nettopp de par tusen kroners rabatt, som ville gjøre den til et godt kjøp.

Karakter
Lenovo Legion 5i (82RB00FKMX)
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC